Image Alt

Kuvo TV

[ODIGRALI SMO]: Say No! More

INFO BOX

  • DEVELOPER:Studio Fizbin, Lux Games
  • PUBLISHER: Thunderful Group, Thunderful Publishing, Lux Games
  • PLATFORME: Nintendo Switch, PC
  • ŽANR: On rail shouter ©
  • DATUM IZLASKA:9. travnja 2021.
  • PLATFORMA NA KOJOJ JE IGRA TESTIRANA: Nintendo Switch

Zlatko: Ante imam igru za tebe koju treba recenzirati. Igra je kratka, nije nešto grafički ali,…

Ante: NE!

Zlatko *odleti preko radnog stola i padne na guzicu*.

GG urednik Z.B.

Ukoliko bi htio opisati igru u sto manje rečenica, ovako bi to izgledalo: SAY NO! MORE je ON RAIL SHOUTER. Nisam krivo napisao i želim patent na taj izraz. Lik vam se kreče fiksnom stazom i sve što trebate raditi je derati se. No je li to stvarno sve što ova igra nudi? Mišljenja su podijeljena, a svoj osobni dojam ću prezentirati kroz ovu recenziju.

Njemački ”Studio Fizbin” i švedski publisher ”Thunderful” su zaslužni za ovu, kako oni kažu, prvu NPG igru ikad. NPG? No! playing game. Igra je jedinstvena. Do sada nikad nisam igrao nešto slično, i smatram da je to slijepa ulica za gaming. Ovaj naslov još nekako i možemo tolerirati, ali sve nakon toga bi bile loše kopije. Kreativa je jedino pravo oružje ove igre, jer gameplay definitivno nije. Kao što je navedeno, lik se kreće po fiksnoj putanji, vi imate ulogu suvozača i tu i tamo udrete po trubi. Ova usporedba nije daleko od istine, ipak jedini alat koji imate na raspolaganju je jedno veliko NE.

Igru započinjete kao jedan od 3 stažista. Sami slažete svog lika, a kombinacije su namjerno nespojive da bi lik izgledao što čudnije. Slaganje lika mi je vjerojatno oduzelo više od 15% ukupnog igranja. Spoiler alert! To nije puno. A najteži zadak u igri je izabrati na kojem jeziku će vam lik govoriti NE. Tijesna borba je bila između ruskog, njemačkog i u mom slučaju pobjednika japanskog. Na novom poslu vam odmah daju do znanja da što god vas se tražilo uvijek morate reći DA, odnosno nemoj reći ne, nemoj reći ne bejbe, ja ću probat svee ja, ću probat sveeee beejbeeee i onda uleti VANNA: ti si stvoooren za žeeeeenuuu kao jaaa…Uf, Ilan Kabiljo i ET…dobra vremena. Nazad na temu. U početku ste šutljivi i na sve odgovarate nedefiniranim mumljanjem, a onda pronađete vokmen i kazetu (nije E.T.) koja vas nauči reći NE i tu kreče zabava. Kolega vas pita da mu isprintate nešto..bam NEEEEE, da mu date žvaku.. baaam NE. Kroz priču steknete sposobnost izreći NE na 4 načina. HOT (vruče-strastveno), COLD (hladno-nezainteresirano), LAZY (lijeno-mlitavo), WACKY (šašavo-vrckasto). Svaki od tih NE se može i charge (napuniti) držanjem NE tipke. Uz to još imamo 4 taunt-a odnosno provociranja koja dodatno deprimiraju protivnike prije nego im uvalite NE. To su spori pljesak, zainteresirani hmmm, elegantni klim glavom i posprdno glumljenje da ih slušate. Sve te mehanike morate brzo i pametno koristiti kako bi pobijedili točno određene protivnike i njihove upite. Morate na vrijeme prepoznati kod kojeg protivnika je koja metoda najefektivnija i skombinirati ih. NOOOOOT. Apsolutno ne čini razliku koje god NE i provokaciju koristili. 95% protivnika pada sa jednim NE, a kod nekih treba ”napunjeno NE” i to je to. Imate malu vremensku crtu od par sekundi unutar koje morate stisnuti NE, u protivnom je GAME OVER. NOOOOT. Protivnik samo ponovi pitanje dok god ne stisnete NE. Iznimka su neke interakcije kod kojih ukoliko ne kažete NE (bejbe…. Još je stvar u glavi) dogodi se nekakav usputan sidequest koji nema utjecaja na glavnu radnju. Igru doslovno prelazite konstantnim stiskanjem iste tipke. Kao pokemon centar. Kad derete po tipki A dok vam sestra Joy liječi pokemone.

Izgleda same igre ima nekakav Megaman Legends vibru. Bacite oko na YouTube za usporedbu. Retro, fora, ide uz glazbu koja je nabrijana i objektivno gledano jako solidna. Nije ka E.T. i Ilan Kabiljo, ali ok. Voice acting je zadovoljavajući, a likovi urnebesni. Pogotovo kako odlete i sataru se kad god vikneš NE. To NE nosi sve pred sobom, od uredskog materijala do infrastrukture. Humor je na razini, prvih par minuta. Zatim fora brzo dosadi. Srećom, igra je svega sat i po do dva duga.

Ova igra nije napravljena kako bi bila izazov, i zabavna u tom smislu. Isključivo je terapijska primjena. Svi dosta toga trpimo. Progutamo, šutimo kad bi nešto trebali reći, a onda dan, mjesec, godinu, desetljeće kasnije shvatimo. Nekad je NE stvarno ključ uspjeha i napretka. Ali treba dobro izvagati kad je takva situacija. Iako u igri sve ostvarujete sa NE, poruka na kraju je jasna i duboka i vrijedna vašeg vremena.

U konačnici je teško ovoj igri dati ocjenu. Kao igru NE preporučam, ali kao ispusni ventil i življenje fantazije gdje napokon možete svima reći NE, mogla bi vam pružiti zabavna dva sata.