Image Alt

Kuvo TV

Football Manager 2021

INFO BOX

  • DEVELOPER: Sports Interactive
  • PUBLISHER: Sega
  • PLATFORME: PC, Mac, Xbox
  • ŽANR: Sportska simulacija
  • DATUM IZLASKA: 10. studenog 2020.
  • PLATFORMA NA KOJOJ JE IGRA TESTIRANA: PC

“He skips one… than another… only one to beat… Goal for Barcelona!” bila je linija tekstualnog prijenosa legendarnog Championship managera 97/98 koja me zauvijek zakovala uz ovu nogometnu franšizu, bolje rečeno religiju s obzirom na to da je broj sljedbenika odavno prešao desetke milijuna virtualnih Guardiola i Kloppova. Bila je to davna, trijumfalna godina hrvatskog nogometa, brončano ljeto 98′, obojena kosa Marija Stanića, Šukerovo mjerenje pulsa, policijska kapa i šeretski osmijeh Ćire Blaževića, nogomet u dvorištu, na selu i za računalom s najboljim prijateljem Ivanom. Neminovni zub vremena spustio je zastore na karijere tih davnih heroja nacije, njihovih nasljednika u vidu Srne, Kranjčara i Pletikose, ali i otkucava posljednje trenutke na velikoj pozornici herojima iz Rusije, Rakitiću, Mandžukiću i Modriću. Vrijeme je zato bilo blagonaklono Championship Manager franšizi, postupno evoluiranu u Football Manager franšizu te transformiranu od tekstualnih prijenosa, ptičje perspektive do „uvijek kaskajućeg za standarde vremena“ 3D prikaza koji, iako donosi sve vjerniju simulaciju nogometne akcije, istovremeno ukida efekt maštanja akcija doživljen posebno u prvotnom obliku. U idućim redovima posvetit ćemo se recenziji sedamnaestog izdanja Football manager serijala.

Osvojiš dva naslova zaredom i Agnelli odmah osniva Superligu

Umjesto broja 2021 može komotno stajati „pandemic“ jer već po samom početku se primijeti „novo normalno“. Naime, prva sezona počinje barem mjesec dana kasnije nego je to uobičajeno, sukladno je pomaknut „transfer deadline“, a na raspolaganju je čak pet zamjena! I Brexit, prokleti Brexit..

Pandemijski Football Manager možete zaigrati vodeći klubove iz 117 liga raspoređenih unutar 52 zemlje na 6 kontinenata (i dalje se lopta ne kotrlja na Antarktici). Možete se okušati i u izborničkom poslu većine renomiranih reprezentacija, izuzev Njemačke i Japana koji već tradicionalno nisu licencirani pa su tako i zaključani za igru. Otključan, ali od prošlogodišnje iteracije i dalje nelicenciran je Juventus, koji se pojavljuje kao Zebre. Rješenje za probleme s licencama možete ipak pronaći na internetu (potrebno je izbrisati neke datoteke).

Godišnji urod Primavere kaže da bolje potražim nove klince po Južnoj Americi, Balkanu i Skandinaviji

Najvjernija simulacija nogometa dolazi u 4 izdanja: FM21 Touch, FM21 Xbox, FM21 Mobile i najdetaljniji Football Manager 2021. Prva tri predviđena su za opuštenije, brže, manje detaljno i generalno lakše igranje dok posljednja zna od vas iscijediti i posljednje atome analiziranja, planiranja i razuma. Ona je ujedno i osnova recenzije, ove „light“ verzije kao FM veteranu mi je ispod časti igrati (u pozadini luđački smijeh). Uz standardni, offline mod, gdje se isključeni od svijeta možete posvetiti izgradnji taktičke karijere prihvaćanjem rasporeda snaga podijeljenih iz stvarnog svijeta, draftom napraviti preslagivanje početnih snaga ili kreirati vlastiti klub te do samih detalja preuzeti izgradnju povijesti kluba, zabavu pruža i online mod koristan za igru s prijateljima bez izlaganja kapljičnog prijenosa ili naletima bijesa.

Ne pada jabuka daleko od stabla ako je stablo jabukovo – rekao bi mudri Hugo.

Težnja za prikazivanjem realnosti trnovitog puta do zvijezda donosi situacije gdje je novim generacijama više uzor Best nego Seedorf pa im je milije na kondiciji raditi u obližnjem pubu nego nizati krugove oko šume, poneki postaju hrabri i javno podijele kako zajednički istančani osjećaj za prostor nije jedini osjećaj koji ih povezuje sa suigračem, ali i dalje kaskaju za simuliranjem stvarnog svijeta pa se tako ni u sto simuliranih sezona ne dogodi da u dvomeču europskog natjecanja ekipu vode dva različita trenera jer je jedan u međuvremenu završio iza rešetaka…
Ovogodišnji grafički prikaz najbolji je dosad te donosi primjetni napredak u količini i raznovrsnosti akcija, fluidnijeg kretanja igrača i lopte, uvjerljivijih obrambenih reakcija te proslava. Vidljiva je razlika između različitih igrača koji igraju na istoj poziciji, ali kao glavna zamjerka prethodnih sezona i dalje ostaje animacija kad vaše krilo ili bek pretrči protivnika i onda čeka s idućim potezom dok ga protivnik ne sustigne što je jako frustrirajuće nakon nekog vremena. Također, moglo bi se poraditi na raznovrsnosti i prepoznatljivosti stadiona tako da se primijeti po izgledu kad se igra na San Siru, Nou Campu, Anfieldu i Maksimiru.

„Uzvikuju li igrači Ascolija „Šarić“ kad naprave dobar potez?“

Novo izdanje menadžera donosi nam i nove interakcije s igračima, momčadske i individualne razgovore te press konferencije na kojima možete uz poruku koju prenosite odabrati i ekspresivni način na koji je prenosite. Ipak neće biti moguće držati konferenciju za medije iz druge države ukoliko ne igrate koje od europskih natjecanja, ali svejedno možete igrača, novinara ili protivnika prokleti na Božić 2021. vitlajući prstom prijeteći. Iako se proizvođači kunu u linije novih odgovora, monotonije zavlada za trenutak, posebno kod iskusnijih igrača jer se već desetljeće ništa konkretno ne mijenja. Jedna linija teksta više ili manje, formulacija spretnija ili ne, ali razgovori su monotoni i uzaludni kao i uvijek. Gotovo kao da dođu kao mini RPG igra gdje za odabir pravog izbora dobiješ +1 na neke vještine ili te se penalizira sa -1 u slučaju krivog odgovora/ljutnje igrača i dr.

Kad sam ja imao 15, eeeej….

Match engine je ove godine nikad bolji, igriviji, a ujedno i kompliciraniji. Nema jednostavnih recepata za uspjeh i dominantnih taktika. Ali to nije nužno loša vijest, znači da možete odbaciti okove 4-1-2-3, 4-2-3-1 i 4-2-4 taktika koje su najčešće korištene te kreirati što god vam mašta i logika nalaže. Prošle godine igra kroz sredinu je bila gotovo u potpunosti onemogućena, ali je sad greška ispravljena pa možete vertikalnu tiki taku igrati do besvijesti. Krivulja učenja je prilično strma te je početnicima zbilja teško usvojiti puste statističke, taktičke i logističke informacije koje igra nudi. Ove godine novi statistički sveti gral, uz „clear cut“ šanse, je famozni xG koji u doslovnom prijevodu znači očekivani golovi. On funkcionira tako da se za svaki udarac na gol donosi statistička ocjena o kvaliteti šanse za postizanje pogotka pa će vam tako primjerice udarac s 25 metara nositi 0.02 što znači da se očekuje kako ćete postići pogodak na taj način dvaput od sto udaraca. Malo vam znači kad jedan takav zatrese vašu mrežu u najvažnijem meču sezone tako da je moj savjet da se ne zamarate lovom na xG veći od protivnika. Lijepo ga je imati, ali on ne garantira ništa kao ni što ne garantira veći broj izglednih prilika. Kao i uvijek, broje se golovi.

Najboljih 11 na Euru 2020 odigranom 2021 iliti X3=2x+e*(1-IxI)

Taktika, uz odabir formacije, uloga igrača, dubine i širine obrane, načina presinga, dodavanja vrlo je dirigirana i mentalitetom tima. Zato valja imati na umu kako odabrati napadački mentalitet ne znači da ćete istog vremena odjednom dominirati i napadati, kao što obrambeni ili oprezni ne znači da ćete se iz krški porozne pretvoriti u granitnu obranu. Sve navedeno uz pažljivo postavljene momčadske treninge pridonosi kvaliteti izvedbe na terenu. Ukoliko želite da bekovi dolaze iz pozadine te centriraju treba uigrati takvu vrstu napada, nije dovoljno odabrati u taktičkom dijelu takav napad i to je to. Također, treba obratiti dosta vremena na postavljanje napadačkih i obrambenih prekida te ih uigravati, posebno pred važne utakmice. I dalje pomoćnik tijekom utakmice nerijetko daje nebulozne, kontradiktorne savjete tako da će vam bolji biti zdrav razum, osim ako ne želite svakih 5 minuta mijenjati dodavanja iz katalonski kratkih u „pravi derbi začelja HNL-a“ dugih.

„Na golu Dida, obrana Maldini, Nesta, Stam, Cafu, vezni Pirlo, Gatusso, Seedorf, Kaka, a u napadu Shevchenko i Crespo! Ima li pitanja?“

Sezona je izrazito duga i treba obratiti pažnju na nekoliko stvari ukoliko želite održati razinu kvalitete igre te sačuvati igrače od ozljeda. Nužnost je mudro odabrati intenzitet treninga u predsezoni. Tu je obično dobar odabir snažna pozornost na fizičkoj pripremi tima, dok tijekom sezone gledajte dozirati intenzitete prema učestalosti utakmica, uigravanja taktike i faza igre, timskog duga i odmora. Intenzitet taktike također igra veliku važnost tako da što je taktika fizički zahtjevnija (Gegenpressing, visoki tempo, konstantno napadanje) dugoročno više troši igrače. Planirajte unaprijed te rotirajte momčad, ali ne previše. Tri do četiri promjene u timu od prethodne utakmice se lako podnese, više je proporcionalno riskantno. Slaganje pobjedničke ekipe nužno zahtjeva obraćanje pozornosti i na unutarnje snage u klubu. Nije nemoguće zamijeniti sve igrače novima u kratkom periodu, ali svakako ne bih preporučio. Vrijedi obratiti pozornost kako igrači odrasli u klubu ili koji su već dugo u timu nerijetko puno bolje igraju od novopridošlica kojima je često potrebno barem pola ili cijela sezona za uspješnu adaptaciju. Kako bi proces regrutacije novih igrača prošao što bolje i brže, odsad imate mogućnost direktne komunikacije s agentom igrača koji će vam dati okvirnu cijenu koju klub traži za transfer te ostale uvjete koje traži igrač i agent. Ponekad je to igranje na određenoj poziciji, minimalna odštetna klauzula, uloga kapetana ili izvođača prekida, a ponekad su vrlo skromni i zadovoljili bi se smještajem u studentskom domu, hrani iz menze i pokazu Liburnije. Imati izuzetnog vođu u timu je zlata vrijedno. U testnom sejvu red, rad i disciplinu (strah) u mojoj svlačionici je provodio Ibrahimović s Leadershipom 20 pa tako nije bilo žalopojki igrača na nepravednu kaznu ili nezadovoljstvo neigranjem koju on nije riješio meni u korist.

Vi ar d čempjons maj freeend!!!

Tržište u igri svakako može biti balansiranije. I dalje je očit problem AI građenja ekipe koji se ne može dugoročno nositi s ljudskim protivnikom. Tek rijetka FM izdanja (čini mi se FM 2006 ili FM 2008) je imao dovoljno razvijeni AI koji se dovoljno pojačava, unaprjeđuje ekipu i ispravlja greške. Nerijetko većina velikih ekipa ne potroši transfer budget, kupuju ili malo s obzirom na izostanak rezultata ili kupuju primjerice 8 krila. Primjerice, nije realno da ako igrač kupuje Haalanda ili Mbappea da svi mirno to isprate. Ili osvane Lukaku na transfer listi i „nobody bets an eye“… Osim nedovoljno transfera, vrijednost igrača se kroz dvije sezone penje u nebesa. Problem je to vjerojatno povezan s prebrzim razvojem mladih igrača. Razumljivo je kako je zov razvoja talenta kod većine igrača glavna motivacija za igru, ali nerealno je da u dvije sezone masovno postanu svjetske klase, da se dominira prvenstvima s u23 prosjekom starosti momčadi. Vrlo brzo dođe do hiperinflacije dobrih igrača što već navedenom problematičnom AI gradnjom tima dovodi u pitanje dugoročnost sejva. Uvriježena, iskustvom opetovano dokazana mudrosnica kako „menadžer“ nije igriv do posljednjeg, zimskog patcha ove godine nije ni izblizu istinita. Morao bih posegnuti duboko u riznicu sjećanja da izvučem kad se zadnji put dogodilo tako „iz prve“ igrivo izdanje. Nemojte me krivo shvatiti, ipak su iza nas četiri patcha, a igra i dalje pati od povremenih bugova. Neki su benigni pa povremeno nećete moći ohrabriti igrača prilikom uvođenja u igru kao zamjene, neki otegotni kao traženje transfera iz kluba od strane tek dovedenog igrača jer ste prekršili obećanje dovođenja njegovog sunarodnjaka kako bi se lakše adaptirao u klub, do moguće fatalni kad bekovi koje ste stavili kao zadnje igrače obrane na centru prilikom izvođenja kornera u potpunosti ignoriraju dolazak protivničkih napadača i odu na bokove čuvati krilne igrače na što protivnik ima prilično izglednu šansu za postizanje pogotka. Posebno bolno je kad na taj način ispadnete iz Lige prvaka, vjerujte mi na riječ i gorko iskustvo. Ostale su i neke stare, konstantne boljke igre poput markiranja protinički igrača tijekom utakmice – ukoliko promjene formaciju možeš se naći u nebranom grožđu za tren; zamjene mjesta tvojih igrača – jednom označena ne može se promijeniti pa ukoliko promjeniš taktiku ili uvedeš igrača koji ne može igrati na dvije pozicije kvalitetno, naredba ostaje i dalje, a to također može dovesti do kaosa za tren. Uz bogati broj različitih uloga igrača, „ball playing defender“ a la Pique, Hummels, Ramos ili Van Dijk i dalje ne pridonosi značajno timu niti se vidi veliki broj dugih lopti i promjena težišta igre prebacivanjem strana.

Uzoran momak, kad izlazi iz lifta prvo pušta starije.

Novi patch donio je i najiščekivanijeg igrača u dugoj povijesti menadžer igara Youssoufa Moukokoa. Kako je prema regulativama zaštite maloljetnika zabranjeno u igru stavljati igrače mlađe od 16. godina, razvojni tim i kreatori igre su, na traženje, kumljenje i moljenje svekolike fanatične Football Manager publike, pregovarali s igračevim roditeljima te je proljetnog patcha osvanuo kao najbolji mladi igrač u povijesti FM-a. Hoće li njegova virtualna karijera ići koracima Tsigalka, Braathena, Fierra, Mokoene, Kerlona, prezimenjaka mu Tontona Zole Moukokoa i mnogih drugih, preostaje svima da sami provjere. Start s momcima iz Dortmunda svakako olakšava i najbolji napadač igre Erling Haaland tako da rijetki odole zovu s Westfalena. Ukoliko ne preferirate dortmundski Žuti zid, a vodite dovoljno renomiran klub, dovesti ga možete na samom početku igre za 30 milijuna funti bez rata i dodatnih postotaka budućeg transfera.

Iako nadolazeći mjeseci donose lijepo vrijeme i moguće popuštanje mjera i druženja na otvorenom, donose nam i Europsko prvenstvo u nogometu koje mami na taktiziranje tako da bi pandemijski rekord od 90.000 aktivnih igrača Football Managera u jednom danu mogao lako pasti. Ovogodišnji menadžer to i zaslužuje jer nikad nije bio igriviji, ispoliraniji i zarazniji. Prvi simptomi zaraze su igranje samo još jedne utakmice, obećajem; skakanje do neba prilikom pogotka vašeg miljenika; proklinjanje svih svetih i mahnito klikanje na „demand more“ te neoprostiva kletva – save/load. Ako ih primijetite nemojte zvati svog epidemiologa, već javite na poslu da ste bolesni te prođite još jednom svaki aspekt vaše taktike. Sve to vrijedi kad vaši šeici iz Ivanića podignu pokal Lige prvaka prije onih iz Manchestera. Nazdravlje!

Recenzija nastala zahvaljujući review kopiji igre ustupljenoj od strane izdavača.