Image Alt

Kuvo TV

Nintendo je u pravnoj borbi protiv RomUniversea dobio 2,1 milijuna dolara

Svi znamo da je Nintendo jedna od tvrtki s izuzetno strogom politikom protiv piratstva. Nintendo je sudjelovao u svim vrstama pravnih borbi kako bi spriječio treće strane u ilegalnoj prodaji softvera ili modificiranju hardvera za reprodukciju neovlaštenog sadržaja.

Još u rujnu 2019. Nintendo je podigao tužbu protiv web stranice RomUniverse, što je omogućilo preuzimanje više ROM-ova za Switch. Web stranica nudila je premium račune koji su davali neograničena preuzimanja za one koji su bili spremni platiti za ovu vrstu pretplate, što Nintendu nije bilo nimalo smiješno.

Matthew Storman, operater ove stranice, branio se na sudu i tvrdio da stranica ne krši nikakve zakone. Također je rekao da osobno nikada nije ništa objavio. Web stranica je na kraju uklonjena, a prošlog je tjedna Consuelo Marshall, sudac Okružnog suda Sjedinjenih Država, naredio Stormanu da Nintendu plati 2,1 milijuna dolara odštete. Nintendo je prethodno zatražio 15 milijuna dolara, ali složili su se dobiti prethodno spomenuti iznos.

Sudac Marshall odbio je Stormanu dati trajnu zabranu, jer Nintendo nije mogao dokazati da su pretrpjeli “nepopravljivu štetu”. Zatvaranje web stranice također znači da više ne postoji neposredna prijetnja.