Image Alt

Kuvo TV

Windows 11 je službeno otkriven

Tijekom jučerašnjeg Whats’s Next for Windows broadcasta, Microsoft je službeno otkrio Windows 11, sljedeću veliku evoluciju Windows operativnog sustava koji bi trebao stići kasnije ove godine.

Windows 11 će ponuditi cjeloviti redizajn trenutnog sučelja Windowsa 10, pa je Microsoft odlučio implementirati više vizualnih promjena koje, osim što utječu na njegov izgled, utječu i na rad nekih aplikacija. Te se postavke posebno najbolje cijene u Start izborniku.

Ovaj je izbornik promijenio svoje mjesto unutar sučelja, jer ga više ne nalazimo u donjem lijevom kutu, već je postavljen na programskoj traci u središnjem dijelu vašeg zaslona. Ali ne brinite, moguće je promijeniti i položaj ako vam se ova promjena ne sviđa.

Njegov rad ostaje isti, iako se search bar više ne pojavljuje na prvom mjestu u izborniku, ali kad napišemo nešto, dat će nam se nekoliko prijedloga za pokretanje određenih aplikacija.

Drugi odjeljak koji je također izmijenjen odnosi se na multitasking izbornik, koji nam sada omogućava da i dalje povlačimo prozore do rubova i tako postavljamo dva prozora jedan prema drugome. Međutim, najznačajniju promjenu vidimo kod Snap Layoutsa, koji nam omogućuju postavljanje više prozora u različite položaje i veličine. Uz ovu funkciju imamo nešto poznato kao Snap Groups, inteligentni sustav koji “pamti” grupiranje prozora na radnoj površini tako da ih ne morate uvijek iznova prilagoditi.

Određene će se aplikacije sada integrirati u Windows 11, poput Teamsa, na primjer, koji više neće trebati vanjsku instalaciju i možemo ga pokretati izravno iz operativnog sustava.

Windows 11 ponudit će nešto i gamerima

Vlasnici Xboxa nisu mogli izostaviti gaming svijet, a u to su iskustvo ugradili više sjajnih značajki. AutoHDR, koji je prije bio dostupan na Xbox konzolama, bit će dostupan i na PC-u i slično svom radu na Xbox Series X/S konzolama, pružit će nam bolju vizualnu vjerodostojnost.

Slično tome, imat ćemo pristup Direct Storage API-ju koji omogućuje učitavanje ogromne količine resursa u najkraćem mogućem roku, smanjujući tako vrijeme učitavanja u različitim igrama. Još jedna aplikacija koja će se također izravno implementirati je Xbox Game Pass.

Uz to, Microsoft Store potpuno je redizajniran i sada ne samo da će ponuditi znatno brže iskustvo prilikom pregledavanja, već će programeri moći implementirati vlastite načine plaćanja i na taj bi način uzimali 100% prihoda za svaku kupnju.

Također, najavljena je izvorna podrška za Android aplikacije koje na svom računalu možemo koristiti kao da su izvorne PC aplikacije.

Windows 11 bit će dostupan besplatno na novim i nekim postojećim računalima, ali nisu naveli točan datum izlaska, samo su uvjerili da će stići do kraja godine. Sljedeći će tjedan članovi Windows Insider programa moći testirati preview verziju ovog operativnog sustava, pa ćemo zasigurno imati bolju ideju što očekivati nakon što ljudi stvarno dobiju pristup Windows 11 sustavu.