Image Alt

Kuvo TV

The Last Kids on Earth and The Staff of Doom

INFO BOX

  • DEVELOPER: Stage Clear Studios
  • PUBLISHER: Outright Games
  • PLATFORME: Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, PC
  • ŽANR: akcijska RPG avantura
  • DATUM IZLASKA: 4. lipnja 2021.
  • PLATFORMA NA KOJOJ JE IGRA TESTIRANA: Nintendo Switch

Hm… fora, igra napravljena po Netflix animiranoj seriji.

Hm… fora, Netflix animirana serija napravljena po dječjoj knjizi.

Hm… fora, dječja knjiga napravljena po Sumeranskim zapisima o koliziji nekoć zadnje planete našeg sustava i planete iz susjednog.

Priznajem, ovo zadnje je laž, ali prva dva reda su točna. Da, predmet današnje recenzije je igra koja svoje korijene vuče iz knjige.

The Last Kids on Earth je započeo 2015. godine kao ilustrirani roman za djecu američkog autora Max Bralliera i ilustratora Douglas Holgatea. The New York Times i USA Today su romane proglasili bestselerima, a preporuka je pubertetlijama, točnije srednjoškolcima koji su taman uzrast kao i protagonisti.  Radnja je post apokaliptična gdje je naših četvero heroja izloženo navalama zombija i čudovišta. Do sad je izdano 6 nastavaka/knjiga, dok je sedma na putu.

Prva sezona animirane adaptacije je doživjela svoju premijeru na Netflixu 17.09.2019. godine, Druga sezona naziva The Last Kids on Earth and the Zombie Parade 17.04.2020. godine, a treća naziva Book 3 niti pola godine kasnije (fali 1 dan) 16.10.2020. godine. Produciran je također i interaktivni specijal naziva Happy Apocalypse to You 06.04.2021. kod kojeg sami birate odluke koje utječu na ishod radnje, no postoji i službeni ”canon” slijed događaja. P.S. Mark Hamill (Luke Skywalker) daje jednom o likova glas, i Rosario Dawson (Asoka Tano) također… hm… a u igri postoji oružje nalik light saberu… Slučajnost??? Ne bih rekao!!!

Nego, idemo na igru. The Last Kids on Earth and the Staff of Doom je action adventure RPG igra za PC, Xbox i Nintendo Switch. Ova recenzija se odnosi na Nintendovu verziju, no koliko sam istražio, razlike što se sadržaja tiče su nepostojeće. Osim radnje, igru uz izvorni materijal veže i stil. Doslovno izgleda kao epizoda animirane serije, a sama animirana serija je vjerna ilustracijama iz knjige. Igra ima malo taj ”mobitel igra look” no moj komentar je da je najbitnije da se uklapa u samu prezentaciju. Cilj je bio prenijeti stil iz animirane serije u 3D svijet i uspjeli su. Ništa ne odskače, jednostavni su poligoni, efekti su taman toliko da izgledaju u redu, sve je umjereno i dovoljno.

Nema ni puno mudrovanja kod kontrola. Jednostavne su, konkretne i praktične u borbi. Upravljate likom po svijetu iz top down perspektive, imate health bar u obliku srca, dodatni energy bar za charged napade i dodge, možete držati tipku da se fokusirate na određenog protivnika, sve standardno i dobro izvedeno. Jedina zamjerka je malo manje intuitivno upravljanje vozilom, no to ćemo pripisati da je gemplay mehanika kako bi vozački izazovi bili teži. A i možda je simulacija činjenice da su likovi debelo ispod legalnih godina za upravljanje vozilom. Pogotovo kad je vozilo u pitanju monster truck naziva Big Mama.

U igri upravljamo sa jednim od 4 lika koje možete mijenjati u bilo kojem trenutku na stanicama postavljenim po mapi, ili igrate s više njih (4 max) istovremeno ukoliko imate dovoljno setova joycona koji ne driftaju. Uz pretpostavku da onda imate dovoljno prijatelja da okupiraju iste.

Likovi su:




 

  • Jack Sullivan, 13-godišnji melee borac, solidan u svemu, najjednostavniji. Koristi razne improvizirane mačeve kao glavno i bumerang kao oružje za bacanje kojim stuna svoje protivnike
  • Dirk Savage, bivši školski nasilnik koji je preuzeo ulogu malo robusnijeg melee borca koji opasno mlati sa gitarama, hokej palicama i sl., a koristi i vodene bombe za slow protivnika
  • June Del Toro ( Lipnja Bikova po naški), 13godišnjakinja i ujedno Jackova tiha patnja (ipak je zadnja cura na svijetu), fokusirana na ranged oružja, baca dimne otrovne bombe.
  • Quint Baker, štreber ekipe zadužen je za smišljanje raznih gadgeta. Također koristi ranged oružja te male majmunčiće na navijanje (oni što sviraju Homeru u glavi dok se pokušava skoncentrirati) koji privuku protivnike i onda eksplodiraju.

Dodatno svaki lik može summon čudovište koje napravi nered na mapi i spasi u teškim situacijama, no cooldown te sposobnosti nije vremenski određen nego morate mlatiti po protivnicima kako bi se sposobnost napunila. Quin jedini ima čudovište healera dok su svi drugi ipak za iće, piće i krvoproliće. Kada sve zbrojimo, najbolji lik je ipak dama ekipe.

Svijet, odnosno gradić je u redu. Ništa spektakularno, dobar dio izgleda kao onaj cesta-tepih kojeg je imao vaš rođak a roditelji ga nisu htjeli kupiti vama, pa dan danas imate škakljiv odnos i nedostatak komunikacije i općenito ste disfunkcionalna obitelj. Opcije kretanja su pješke ili terenac koji je definitivno sigurnije i zabavnija opcija, no ne možete svuda proći s njim. Ali tamo gdje možete, svaki zombi završi pod kotačem. Minimapa je korisna jer vam ucrtava rutu do idućeg zadatka i rekalkulira čim odlutate. Također, imate i bazu koja se nalazi u sredini cijele mape, te je jedina regija gdje nema zombija. Ali ima čudovišta. Bez straha, i ksenofobije. Rasizam je gadna stvar. Ova čudovišta su prijateljski nastrojena pa ih spašavate, trgujete s njima (ne njih kao roblje nego kupujete nadogradnje od njih), skupljate zadatke i slušate njihove loše fore. E da…igra ih je puna. Kao i moje recenzije. Ipak je nekakav stil kasne 80. prisutan. Kućice na stablu, skejt, skupljanje stripova, život punim plućima umjesto tik tok, jako loše fore… sve je tu. Nego… nisam koristio nijednu glazbenu referencu do sad u ovom uratku. Morat ću otići Back in time  i to izmijeniti. E da, kako bi brže došli do pojedinih lokacija, imate na raspolaganju monstruozni crv taxi servis.

So far so good bi se reklo, no nažalost, prekinuti ćemo ovaj niz pohvala. Kao i netko sinoć (28.06.2021.) u produžecima. Šmrc, šmrc. Moram suditi onome što sam doživio iz prve ruke, a to je da je za mene igra u jednom trenutku odlučila zaključati sve nadogradnje. Ne znam koliko se često dogodi ta greška na igri općenito, ili samo Switch portu, ali eto – baš meni je. Kao kad kuhar zezne higijenski minimum taman kad je inspekcija u restoranu. Kroz igru skupljate nacrte za oružja i oklope koje onda u kućici na stablu izradite i nadograđujete. Nadogradnje su moguće do jedne razine, no da bi išli dalje morate nadograditi kućicu, a taj dio je iz nekog razloga ostao zaključan. Prešao sam sve glavne i sve sporedne misije, ali ništa. Pogledao par gameplay videa i ista stvar. Ne postoji radnja koju sam preskočio nego jednostavno je u pitanju nekakav bug. Kroz igru su mi se par puta dogodile neke nelogičnosti za koje sam prvotno mislio da je sve OK. Na primjer, lik kojeg spašavam u misiji mi je dostupan u bazi za razgovor, kovčeg kojeg sam otvorio se odmah resetira kad promijenim prostoriju i ponovno ga mogu otvoriti, dospijem van učitane zone…

Pitanje je koliko grešaka mi se dogodilo, a da ni ne znam. Max level je 20, a to sam dosegnuo debelo prije kraja igre, a i završio sam sa više resursa nego bi ikad mogao potrošiti ingame. Za kraj bi rekao da je igra u redu. Čak solidna bezbrižna zabava, koja se poprilično držala svog izvornog materijala, ali ne pruža gotovo nikakav izazov. Čak ni kad igraš sam. Cijena igre ju isto čini manje primamljivom (40 EUR) pa osim neke jaaaako dobre akcije, mislim da nije vrijedna. Pogotovo ako je ova greška koja mi se dogodila česta. Puno boljih naslova ima za tu cijenu. No ako ste fan knjige, Netflix serije ili tražite nešto za dijete, poslužit će. Tj.… kad razmislim možda bolje prvo pogledat seriju i/ili pročitati knjigu.

Recenzija nastala zahvaljujući review kopiji igre ustupljenoj od strane izdavača.