Image Alt

Kuvo TV

The Legend of Zelda serijal nakon E3 2021

Za vrijeme Nintendo Directa (40-minutna online prezentacija u vezi nadolazećih naslova) 15.06.2021 u sklopu E3 očekivao sam navalu informacija u vezi LOZ serijala. Čak sam se i pripremio na bankrot ukoliko se pojave neka limitiranja izdanja konzola i sl. Ipak je 35. obljetnica, a prije 10 godina za 25. obljetnicu je bio nered. No, ovaj put sam ostao suh. Kao i na maturalnoj. Možda je globalna pandemija poremetila raspored, a možda i nije bilo planova, tko zna. A možda su nam očekivanja jednostavno prevelika i zapravo je prezentacija u redu. Skyward Sword HD izlazi u studenom 2021., najavljeno je posebno izdanje Game & Watch mini konzole, BOTW nastavak se planira za 2022. i vidjeli smo malo više detalja, a Hyrule Warriors: Age of Calamity Expansion Pass (nadalje u tekstu HWAOC EP) je prvi dio već dostupan.

Ovaj članak će se fokusirati na sljedeće teme:

  • Zašto je Legend of Zelda: Breath of the Wild bio toliko ključan naslov za Nintendo
  • Hyrule Warriors: Age of Calamity Expansion Pass – Wave 1: Pulse of the Ancients recenzija DLC-a
  • Nove Legend of Zelda: Breath of the Wild sequel glasine i teorije

Breath of the Wild je jedna od onih igara u koju je uloženo previše truda i vremena da bi sve ostalo samo na jednoj igri sa jednim DLC-om. Osim toga, igra je i puno bitnija nego što mislite. Originalno je rađena za Wii U, te je trebala spasiti konzolu, no Nintendo je na vrijeme prihvatio poraz i pobrojio mrtve. Za razliku od nekih koji nisu na vrijeme unovčili kripto, pa sad u strahu otvaraju aplikaciju i govore si ”niže ne može pasti, samo HOLD, NO SELL!!!” i tako svaku nedjelju/ponedjeljak. Odlučeno je da će izaći i na Wii U i na novom Nintendovom sistemu – Nintendo Switchu. Potez je bio apsolutni pogodak, BOTW fenomenalna igra, a Switch je pokorio tržište i radi toga danas imamo toliku 3rd party podršku i izbor igara na Switchu. Također možemo reći da BOTW ima dvoje djece od kojih je jedno već odraslo, a drugo tek na putu.

Hyrule Warriors: Age of Calamity je prvo dijete BOTW-a i igra koja je maksimalno iskoristila sve što mu je dano sa strane Nintenda. Likovi, objekti i svijet BOTW je detaljno translatiran u ovaj Warriors naslov do te mjere da na trenutke zaboravim da ne igram Breath of the Wild nego spinoff. Drugačije su mehanike, cijeli gameplay je jedan drugi stil, ali sve ostalo je BOTW. Detaljnu recenziju tog naslova možete pročitati ovdje, što je ujedno i preporuka  s obzirom da je iduća sekcija teksta vezana uz DLC.

Kao i kod Breath of the Wild Expansion Passa, i u Hyrule Warriors: Age of Calamity Expansion Pass (HWAOC EP) imamo 3 dijela.

  • Purchase bonus u obliku posebnog oružja i oklopa za Linka (odmah)
  • Wave 1: Pulse of the Ancients (Lipanj 2021.)
  • Wave 2: Guardian of Remembrance (Studeni 2021.)

Purchase bonus je više kozmetički pa nećemo gubiti vrijeme, nego idemo odmah na Wave 1 koji je samo uvertira i bačena kost dok čekamo puno opsežniji Wave 2 (ako se ravnamo po opisu i po iskustvu sa BOTW EP). Centar Wavea 1 je Royal Ancient Tech Lab kojeg vode Purah i Robbie.

Za vrijeme HWAOC oboje su mladi nadobudni zaljubljenici u znanost i tehnologiju, dok 100 godina kasnije u BOTW Robbie je starac a Purah dijete. Navodno nesreća uslijed eksperimenta, ali ne vjerujem joj… Žene i mladost. Možda saznamo detaljnijeu WAVE 2 gdje vjerujem da će biti igrivi. U svrhu njihovih istraživanja imate dodatne misije koje na kraju uključuju borbu protiv Vicious verzija bosseva. Vicious protivnicu su točno što im ime govori a ukoliko niste dovoljno razvili likove, mogu biti težak zalogaj. Napomenimo i da su regularni bosevi sad u funkciji pomoćnika. Misije se dijele na regularne i Alert. Regularne možete uvijek nanovo igrati i uvijek su dostupne dok Alert se pojave nasumce. Vrte se iste lokacije ali se mijenjaju protivnici. Cilj je skupiti određene nove dropove pomoću kojih Purah i Robbie mogu provesti istraživanja i otključati nove sadržaje iz EP-a.

Pojedini resursi se sporije sakupljaju pa je najbolja taktika imati što više ”puteva” otvoreno pa da možete istovremeno par stvari obavljati. Dosta je nadogradnji i sve su itekako korisne.

Od pojačavanja potentnosti jabuka (jedini heal item u igri), pojačavanja snage i trajanja efekta rune, bolja oružja pri dropu itd. No ništa nije ni približno usporedivo sa top 3 novosti.

Battle -Tested Guardian je jedini novi igrivi lik u sklopu ovog EP-a. Zadnje je što možete otključati u Laboratoriju a ni to ne ide bez direktnog okršaja. Behemut je, masivan, otporan na elementarne staffove, a napadi su mu devastirajući. Po otključavanju, dobijete pristup još kojoj dodatnoj misiji rađenoj samo za njega i nadogradnje za otključati. Jednom kad to odradite, ova beštija je nezaustavljivi killer bosseva, a dobro češlja i kroz horde slabijih protivnika. Uz jake i slabe napade koji se sami po sebi super kombiniraju, njegova posebna sposobnost (svaki ju lik ima, neki i više ako koriste različita oružja) je Lock on. Znate one trenutke u BOTW kada krene histerična piano glazba i odjednom vas laser prati, cilja, a vi dobijete napadaj panike? E sad ste vi napokon uzrok a ne žrtva. Sposobnost garantira da će svaki strong attack ići u smjeru žrtve. Čak ide u razinu nepoštenog, jer kod većine bosseva možete koristiti taktiku bježi i gađaj. Nije baš najbrži način pobjede, ali je najsigurniji. Malo je zeznuto upravljanje, jer nekad ne vidite protivnika pošto oduzimate sami veći dio ekrana. Kao kad se idete slikati s nekim mršavim, a vidno ste se uprasili.

Master Cycle u BOTW EP je 5. divine beast. Čeka vas kao nagrada na kraju svega. Puno muke i truda za… motor. Hm…pored konja, i to konja koji kad se nadogradi sa armorom iz BOTW EP-a možete teleportirati gdje vam zatreba i nikad nije gladan, a toshiba kaludo. S druge strane motor morate puniti raznim itemima da bi uopće se upalio. Iskreno, nisam previše uživao s njim u BOTW, ali HWAOC je druga priča. Moglo bi se reci da HWAOC nema playable likova onoliko koliko je samih likova, nego svakog lika morate pomnožiti sa brojem oružja koje koristi. Ogromne su razlike u stilu igranja, drugačiji su specijalni napadi, rune se drugačije koriste i jednostavno drugo oružje je zapravo drugi lik. Pa dodatak ovog vozila/oružja u Zeldin (princeza) arsenal je kao da smo dobili novog lika. Stil igre je… blesav. Imate opciju stisnuti gas dok god ne izgori getriba i tako pomesti kroz protivnike, iako ako ne pazite točno se to dogodi. Izgori getriba, pa je van funkcije na kratko. Također osim hit and run imate i laser, pa udaranje zadnjim kolom, energetski loopovi i rampe s kojih se bacate na protivnike, kaos… Klasična žena-za-volanom priča. Zamisli da tipa ima vlak… tj. ima, jedan od prvih napada koje ima od početka HWAOC je transportni vagon.

Flail je dodatno oružje koje se otključa za Linka u sklopu ovog EP-a. S obzirom da u HWAOC ne postoji lik koji kopira sposobnosti drugih, ovo oružje je preuzelo tu ulogu. U biti se radi o nunčakama napravljenih od ostataka pipaka (tentacle bolje zvuči…) Guardiana. Imate bar koji se puni dok mlatite protivnike, a potom iskoristite da kopirate oružje od nekog od protivnika. Oružje koje ste kopirali se sastoji od plave energije koju vidimo svugdje u BOTW i WHAOC a ovisno što kopirate, ima svoj vijek trajanja. Nakon određenog broja udaraca pukne i onda sve ispočetka.

Za konačnu ocjenu DLC-a, odnosno Expansion Pass-a kako je pravilniji naziv, čemo ipak čekati studeni. Zasad se dobro piše i preporuka je odmah kupiti.

Za kraj ovog teksta ćemo kratko spomenuti i najavu nastavka BOTW planiranog za 2022. Prvi trailer prije 2 godine na E3. 2019. je došao iz vedra neba te nije sadržavao gameplay. Prikazana je story sekvenca koja pretpostavljamo se odvija pri samom početku i puno više pitanja, nego odgovora nam je priuštila. Dio mene se za ovaj E3 nadao gameplay traileru gotove igre i najavi da izlazi za Božić 2021. Za utjehu ću citirti legendu Shigeru Miyamota : “A delayed game is eventually good, a bad game is bad forever.” U traileru povodom ovogodišnjeg E3 smo vidili dosta toga. Lokalni analitičari su u roku od 24 sata secirali svaki kadar, povezali sa scenama iz prvog trailera i izišli sa tucetom teorija od kojih je svaka moguća.

Zadnje dvije godine se špekuliralo o istraživanju podzemlja, a Nintendo je sebi svojstveno nam servirao čistu suprotnost, nebo. No neki su i to na vrijeme pretpostavili radi skorog izlaska Skyward Sword HD za Nintendo Switch. Sam početak je i izgledao kao nastavak SS. Link koji pada bez padobrana, pa lebdi pomoću glider-a, zatim tu su i lebdeći otoci na nebu. Sam izgled Linka u traileru nam pokazuje da se vjerojatno ne radi o istom Linku odnosno heroju. Definitivno će biti uključena ili poveznica sa antičkom prošlošću Hyrula i herojem sa tapecirunga (koji se prikazuje kroz BOTW priču) ili sa Golden realm-om. Možda i oboje. A istraživanje podzemlja je možda i dalje opcija pošto nije jasno što se dogodilo sa Zeldom.

Tema koja se ponavlja kroz trailer je i kombiniranje, povezivanje. Linkova desna ruka je stopljena(moguće i da je doživio Skywalker trenutak pa i ostao bez nje) s nekakvom mističnom energijom, te ima sposobnost sličnu onima iz Sheikah slate. Protivnici su primjerice izradili svoju utvrdu na većem kamenom protivniku. Moguće je da će nas u nastavku čekati dosta toga poznatog, ali spojenog u nešto više. Možda gameplay bude vezan uz interakciju jednog Linka u Hyrulu a drugog na nebu, što je u traileru prikazano kroz kap koja kaplje u nazad prema nebu i nosi Linka sa sobom. Ganondorf i dalje ostaje misterij. Prvi put se u svom ljudskom obliku pojavljuje u Ocarina of Time dok je u svim dotadašnjim nastavcima bio samo u svom ”divlja svinja obliku”. Ovdje ga vidimo osušenog, mumificiranog kako se budi u podzemlju. U BOTW mu je poražen MALICE oblik. Prvotno se pojavio kao abominacija koja je spoj Sheikah tehnologije i otrovne mase Malice dok na kraju ga porazimo dok je u čistom Malice obliku koji nalikuje na ogromnu divlju svinju.

Što god na kraju bilo, budite sigurni da će vas čekati detaljna recenzija čim igra bude na policama. Vjerojatno blagdani 2022.