Image Alt

Kuvo TV

Microsoftov inženjer postao je milioner krađom Xbox Gift kartica

2017. godine, računalni inženjer Volodymyr Kvashuk pridružio se Microsoftu kako bi testirao načine plaćanja u virtualnoj trgovini tvrtke. Do 2019-te, ta je osoba već imala milijune dolara u banci. To nije rezultat tradicionalnog radnog napora ili neočekivane pobjede na lutriji. Kvashuk je dvije godine krao Xbox Gift kartice i preprodavao ih po povoljnim cijenama na internetu.

Kako je izvijestio Bloomberg, Microsoft tim inženjerima “daje” kredite kako bi testirali načine plaćanja na svojoj virtualnoj trgovini. Sve što se kupi na ovaj način zapravo ne ulazi u domove ljudi, jer je to samo način testiranja servera. Međutim, Kvashuk je shvatio da mu je kupnjom Xbox Gift kartica dopušteno tražiti kodove kako bi ih redeemao na svom računu.

U dvije godine ovaj je inženjer prikupio više od 152 tisuće kartica ove vrste i prodavao ih u serijama na web stranicama s kriptovalutama. Na kraju je Kvashuk stvorio bota koji je uspio prodati ove pakete za 100 dolara. To je doseglo takav stupanj da je ta osoba kontrolirala većinu tržišta preprodaje virtualnih ključeva Xbox i mogla utjecati na njihove cijene povećavanjem ili smanjenjem ponude.

Međutim, Microsoft je, shvativši da je jedan od njegovih inženjera neočekivano postao milijunaš, počeo istraživati. Kvashuk je otkriven 2019. godine i premda je tvrdio da je to učinjeno samo da bi se testirala ograničenja trgovine tvrtke, osuđen je na devet godina zatvora i trebao je vratiti 8,3 milijuna dolara.

Na kraju dana, zločin se ne isplati.