Image Alt

Kuvo TV

Kalifornijska vlada podnosi tužbu protiv Activision Blizzarda

Odjel za pošteno zapošljavanje i stanovanje odlučio je da podnese tužbu protiv Activision Blizzarda pod optužbom za diskriminaciju i seksualno uznemiravanje. Prema ovoj agenciji vlade Sjedinjenih Država, ovaj gaming gigant koji stoji iza igara kao što su World of Warcraft i Diablo njeguje kulturu “bratstva” u kojoj zaposlenici tvrtke svakodnevno prolaze kroz nepravdu.

Nakon dvogodišnje istrage, državna agencija je utvrdila da je Activision Blizzard diskriminirao zaposlenice u smislu radnih uvjeta, uključujući novčanu naknadu, plaće, unapređenja i otpremnine. Slično tome, spominje se da vodstvo tvrtke nije učinilo ništa da spriječi diskriminaciju i uznemiravanje.

Prema tužbi, podnesenoj prošlog utorka na Višem sudu u Los Angelesu, žene čine 20% radne snage Activisiona i podložne su “stalnoj kulturi bratstva”, uključujući “puzanje kroz kabine.” Pri čemu muški zaposlenici piju velike količine alkohola dok puzaju kroz razne kabine u uredu i kontinuirano pokazuju neprimjereno ponašanje prema ženama.”

Agencija navodi da zaposlenici ne rade ništa drugo nego po cijele dane igraju videoigre, delegirajući svoje odgovornosti ženama, razgovarajući o neprimjerenim seksualnim temama i šaleći se o silovanju.

U ovoj se tužbi također spominje da žene ne mogu dobiti unapređenja zbog mogućnosti trudnoće, kritike zbog napuštanja posla kako bi pokupile djecu iz vrtića i zbog protjerivanja iz soba za laktaciju kako bi njihovi muški kolege mogli koristiti sobe za radne sastanke.

Zaposlenice koje rade na World of Warcraftu izvještavaju da zaposlenici i nadzornici neprekidno koketiraju s njima, daju omalovažavajuće komentare o silovanju i pokazuju ponižavajuće ponašanje.

S druge strane, spominje se zaposlenica koja si je oduzela život dok je bila na radnom putu sa svojim nadređenim. Očito je ova zaposlenica bila žrtva snažnog seksualnog uznemiravanja prije svoje smrti, koje uključuje otkrivanje njenih intimnih fotografija tijekom božićne zabave u tvrtki.