Image Alt

Kuvo TV

WRC 10 FIA World Rally Championship

INFO BOX

  • DEVELOPER: Kylotonn, KT Racing
  • PUBLISHER:  Nacon, BIGBEN INTERACTIVE
  • PLATFORME: PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X and Series S, Nintendo Switch, Microsoft Windows
  • ŽANR: simulacija rallya
  • DATUM IZLASKA: 31. kolovoza 2021.
  • PLATFORMA NA KOJOJ JE IGRA TESTIRANA: PS5

WRC 10 je po mnogočemu poseban nastavak WRC serijala. Jedan od razloga tome je što se bliži Kylotonnov / KT Racingov kraj razvijanju ovih igara zbog EA-ove akvizicije Codemastersa koji će preuzeti ovaj serijal, za dobro ili zlo. Drugi je zbog proslave pedesetog rođendana rally utrka koji je ova igra proslavila najbolje moguće, dodavanjem nekolicine klasičnih automobila kao i čak 10 evenata koji obilježavaju povijest WRC-a. Eh, da, tu je i dodatak Hrvatske na popis staza u igri, to bi isto moglo biti zanimljivo mnogima. A tu je i po prvi puta Editor mode. Puno je toga u WRC-u 10, više nego što su neki možda i očekivali. Nema sumnje da će to sve samo poboljšati igru, zar ne?

WRC 10 stvarno donosi puno sadržaja za sve fanove serijala, ali i žanra. Simulacija rallyja koja je dovoljno teška da je polagano nauče i relativni početnici, sa ponekim arkadnim elementima koji je ne čine tvrdokornom simulacijom pa je često i an meti nekih kritka, svakako čine izazov za recenziranje i davanja nekog sveuobuhvatnoga ukupnog dojma. No, unatoč ponekim poteškoćama u upravljanju vozila, WRC 10 krasi detaljan career mode sa upravljanjem cijelim timom, mikromenadžmentom, namještanjem guma i strateškim poliranjem vlastitih sposobnosti vožnje temeljenih na raznim modelima automobila i vrsta utrka, što u konačnici čini sasvim solidnu kombinaciju koja bi mogla zabaviti sve željne kvalitetnoga rally iskustva. Pokušajmo, stoga, skupa razumnije strukturirati i procijeniti sve što nam WRC 10 donosi.

Carrer mode nudi najslojevitiji način igranja, sa već spomenutom pažnjom na cijeli tim, a i moguće je prolaziti sve kategorije od Junior WRC-a sve do WRC 3. Morate paziti na svoje zaposlenike, njihov umor, popravljati vozilo između utrka, paziti na novac, birati na što ćete trošiti lovu da pripremite auto na iduću stazu i nositi se sa posljedicama. Jer, u konačnici, uspješnost upravljanja vozila, da uopće završite utrku, a kamoli budete prvi, ovisi jako od pripreme i vaše volje da se tome posvetite. A možda to neće biti svakome jednako interesantno. Također, uspjeh u ovom modeu jedini je način da se otključaju klasični eventi i isprobaju sve klasične utrke koje su developeri izabrali za proslavu godišnjice. Iako je naoko pristupačan mode za sve, ipak će se najbolje snaći oni iskusniji sa serijalom, te uživati u svim finesama, iako se čini po reakcijama da je isti dosta sličan (ako ne i jednak) prošlom WRC-u. Ha, ako mogu tako FIFA i PES, pa im ”praštamo”, zašto ne i WRC. Ja sam, koliko god volio rally igre, ispao ”iz štosa” prije više od pola desetljeća, i kroz WRC 10 se najzad vraćam ovom žanru. Igra me je svakako podsjetila zašto sam volio ovakve serijale, no svejedno mi je pružala teške (ili bolje rečeno, preizazovne) trenutke, jer kako je upravljanje vozilima postalo realnije i tako pravi izazov sam po sebi (pogotovo bez volana), tako su i single player modeovi postali kompleksniji. Sigurno će to oduševiti sve one koji takve stvari i traže jer je ovdje većina toga dobro izvedeno.

No, za sve one koji žele veću fleksibilnost oko toga da vide sve staze i isprobaju sva vozila, mogu zaigrati Season mode koji vas lišava svih tih dodatnih aspekata i posvećujete se samo izazovima na stazi, a svakako će najveće osvježenje biti pet novih circuita: Hrvatska, Portugal, Estonija, Čile i Rally de Catalunya u Španjolskoj. Porsche 911 GT3 RS R nikad nije bilo lakše za izabrati i odvoziti ga po Jaškovu. Šteta je samo što u svakom modeu i za sva vozila, manje više vrijedi isto, a to da je put do dobrog upravljanja vašim automobilom poprilično težak. Ne samo da ćete morati dobro pripremiti auto, upoznati ga sa par propalih utrka i shvatiti da sastav terena na kojem vozite ima smisla, tu su i određeni problemi sa upravljanjem, tj. osjetljivost upravljanja vozilom. Budući da ne igram slične simulacije, sigurno ne mogu dati konačan sud o tome koliko je ovdje osjetljivost auta problem, no i netko sa osnovnim znanjem fizike ili automobila će podignuti obrve kada ga malo trzanje ograde baci u provaliju jer ste izgubili potpunu kontrolu nad vozilom. I to se nekad dogodi sasvim nenadano, a ni puštanje gasa,  ni kočenje ni davanje gasa vas ne spašava kada uđete u petlju nekontroliranog ponašanja vozila nakon jednoga laganog dodira sa okolišem. Ponekad će se auto samo nekontrolirano ponašati na ravnoj cesti jer ste ga malo zakrenuli ulijevo, pa brzo pokušali vratiti u sredinu i tako izgubili kontrolu na najmirnijim dijelovima. Sigurno nije realnost na najvišoj razini, već stvar koja se treba (i vjerojatno hoće) ispolirati u budućnosti, no otežava učenje mehanike vožnje i općenito lišava opuštajući ugođaj tijekom vožnje u ovoj igri. Vjerojatno je bolje sa volanom, nego s kontrolerom, ali što je – tu je.

Porsche 911 GT3 RS R po Jaškovu

I PS5 i PS4 verzija izgleda dosta dobro, izgled automobila je sjajan, dinamična promjena vremena koliko god komplicira vašu vožnju toliko i oduševljava, a vaš suvozač/ica je jednako koristan/na koliko i iritantan/na sa ponavljanjem nekih izraza bodrenja ili prilikom sudara. Meniji su poprilično pregledni u igri, glazba i zvukovi za vrijeme utrke sasvim solidni, i nema se puno toga za prigovoriti. Postoje ti povremeni, ali ipak rijetki glitchevi i zastajanja za vrijeme nekih bržih dionica na nekim dijelovima staza, no ništa što pretjerano smeta ukupnom doživljaju vožnje. Oko gameplay posebnosti vrijedi istaknuti i dalje mogućnost respawna na cestu u trenutku nevolje, koja vas košta dragocjenih sekunda, no dosta ja dobra stvar barem za vježbanje u počecima igranja.

Quick play je najjednostavniji i dosta jasan način povremenog igranja igre. Postoje i razne training mode opcije, od slobodne vožnje, do time triala i ostalih zavrzlama za povremeno osvježenje i slobodu izbora i namještanja staza po vašem guštu. Tu je, naravno, i online igranje nudi dosta očekivani zbroj dnevnih i tjednih izazova, mogućnost ulaženja u posebne klubove tj. frakcije i igranje WRC-a sa ostalim entuzijastima u čemu će se odvažiti ipak oni najspremniji i željni uspoređivanja nakon što savladaju poduži single play.

KT Racing će sa WRC 11 završiti svoj rad na ovome serijalu. Postaje jasno da će iduća inačica sadržavati sve novosti dodane ovdje, te da će iste biti ispoliranije, a igra sa manje tehničkih nedostataka koje su se povremeno dale primijetiti kroz igranje, a tiču se grafike i zvuka. Editor će vjerojatno biti bolji, biti će više staza, vozila, a upravljanje po asfaltu (možda) bolje. Da li vam je ovish svih novosti premalo s obzirom na prošlu igru, pa ćete pričekati ispoliranu zadnju WRC igru, WRC 11 dogodine, ili ćete ipak odigrati i ovu baš zbog tih malenih noviteta, ostaje na vama. Pridošlice koje su imale pauzu od ovakvih igara (kao i ja) svakako će naći puno izazova u ovogodišnjem WRC-u, a možda ih posjetiti zašto su nekada voljeli ovaj žanr. Ili će ih ta pojačana ”realnost” ipak nanovo odbiti i otjerati na DiRT igre, ili pak nešto arkadnije. Koji god profil bili, i štogod se odlučili u svezi WRC-a 10, jedno se ne može poreći – WRC 10 je kvalitetan i zabavan proizvod.

Recenzija nastala zahvaljujući review kopiji igre ustupljenoj od strane izdavača.