Image Alt

Kuvo TV

eFootball 2022

Pisanje recenzija ili osvrta za FIFA-u ili PES (kao i bilo koje anualne sportske igre) poslije nekog vremena postane zaista monotono, pa i naporno pošto ove dvije (jedine) nogometne igre iz godine u godinu jednostavno ne nude ništa previše novo niti revolucionarno. Ove godine definitivno nije tako.

Za to se pobrinuo novi PES, odnosno eFootball koji je izišao dan prije FIFA-e 22, no u stanju u kojem je izišao, možda nije niti trebao. Nakon dana druženja s ovom igrom i odigranih više utakmica nego što bih želio priznati (online i offline) samo mi jedna riječ, odnosno fraza pada na pamet kako bi opisao eFootball 2022, a to je LOL. Razmjer faila koji je Konami izbacio na tržište zaista je teško opisati riječima, ali možemo pokušati.

Moj prošli tekst u kojem sam bio dosta pesimističan prije izlaska ove igre pokazao se poprilično točan, vjerujte mi, na moju žalost. Informacija o dvije ili čak tri godine koje je Konami navodno radio na next-gen naslovu sada se čini kao jako loš vic, a ovo zaista izgleda kao mobilni cash grab naslov. Negdje treba početi, pa možemo s grafičkom stranom. Ovo izgleda kao PS3 igra. Znači ne zajebavam se, ovo je grafički na razini igre sa Playstationa 3. Na Playstationu 5. Ne trebam ništa više reći po tom pitanju. Grafička strana mi nikad nije bila prioritet u nogometnim igrama, no ovo je zbilja strašno. Izgleda kao mobilni naslov (što i jest), ali mobilni naslov za starije mobitele. Pod ruku s time naravno idu i cut-scene animacije koje su katastrofalne, pa je eFootball u vrlo kratkom roku postao nepresušan izvor raznih meme-ova, sa punim pravom. Igračima nedostaju oči, trzaju se pri animacijama, grle se u strahu od tužbe za seksualno napastovanje, izgledaju kao da su ispali iz Silent Hilla. Fps-i u ovim situacijama drastično padaju i sve izgleda jako “štekavo”. Izgled izbornika nije daleko od ovoga, a developera koji je zaslužan za izbor boja u izuzetno neresponzivnim izbornicima treba otpustiti, možda i zatvoriti.

Zvuk? Isti kao i prošle godine, a taj je bio isti kao i one prije i tako dalje i dalje. Dakle, loše. Komentatori? Isti, letargični i neduhoviti kao i prošle godine i one prije i tako dalje.

Sve ovo je još podnošljivo, no sada prelazimo na stvarno bitne stvari. “The pitch is ours”, stara Konamijeva mantra preživjela je smrt PES-a i našla se na startu eFootballa. Ovo je gotovo uvijek bilo točno, kada je PES bio lošiji u apsolutno svemu u odnosu na FIFA-u ipak je sam gameplay obično bio bolji ili barem realniji. Ove godine nije. Štoviše, ove godine se vratio 10 godina unazad. Konami je izbacio nezapamćeno, apsolutno nedovršeno smeće od igre na aktualne platforme očekujući zaista ne znam što. Ovo je ipak ispala mobilna verzija koju možete igrati na konzolama, a to je ono čega su se svi ljubitelji PES-a bojali. Igra na Steamu trenutno ima 9% pozitivnih reakcija i “Overwhelmingly Negative” status. To znači da je (trenutno) službeno najlošija igra IKAD na Steamu. Realno možda i nije, ali to će vam predočiti koliko je otprilike loša. Sama ideja usporavanja tempa u svrhu bolje kontrole igre je pozitivna, no način izvedbe je tragičan. Igrači doslovno plove po terenu, a to je najočitije pri startu i zaustavljanju, kao i promjeni smjera. Kao što čamac ili brod ne možete zaustaviti ili okrenuti u trenu, e pa tako ne možete ni igrače u eFootballu, a oboje izgleda jako slično. Da, znam da nije moguće u trenu stati tokom sprinta, no način na koji je to ovdje izvedeno zaista izgleda kao na vodi. Igrači su izuzetno tromi i nepokretni pri gotovo svakom potezu, bio to start, sprint, promjena smjera, okretanje ili dodavanje. Odigravanje iz prve se najčešće ne dogodi iako komandu pritisnete 2 sekunde ranije, a ako se i dogodi bude katastrofalno. Ovdje pričamo o najboljim igračima na svijetu, jasno. Isto tako će igrač iz čistog mira s loptom u nogama istrčati van granica igrališta iako pokušavate ići na drugu stranu. Reakcije na komande toliko kasne da se čini kao žestoki lag, no zaista nije, sama igra je tako napravljena i tako se ponaša. Dodavanja su kriminalno izvedena pa je tako igrajući sa minimalnim assistom svako dodavanje ili nevjerojatno sporo ili nerealno prejako upućeno bez obzira na jačinu koju odredite. Isto tako (a ovo je stara PES boljka) igrači kojima je lopta upućena ili koji su blizu zbivanja nezainteresirano lutaju svijetom bez imalo želje ili volje uključivanja u igru, pogotovo ako ih ne kontrolirate. Ako ih kontrolirate ovo se događa u manjoj mjeri, no još uvijek ekstremno puno, čak puno više nego u PES-u 20 ili 21.

Kontrole su ponešto izmijenjene, a naglasak je na R2 tipki za sprint. Naime, ideja je kako pomoću hoda R2 tipke sada možete kontrolirati brzinu sprinta. Igrači više nemaju samo 2 brzine već sada možemo iz npr. 60% brzine preći na 100% i eksplozijom izbaciti obrambenog igrača ili u okretu ubrzati i promjenom smjera otvoriti koridor. Dobar koncept i jedini koji zapravo koristi nešto sa Playstationa 5, odnosno Dual Sense kontrolera, no pada u vodu zbog neresponzivnosti igrača i u 50% slučajeva ne radi kako treba. Način na koji igramo obranu je također promijenjen, a to znači da više nema presinga sa drugim igračem kojeg smo mogli djelomično kontrolirati. Toga jednostavno više nema iz nekog razloga, a obrana se svela na držanje X tipke kako bi obrambeni pratio napadača i dobro se postavio ili blokirao udarac, ali bez direktnog napadanja lopte. Za to sada služi kocka kojom igrač radi iskorak i nekakav “tackle”. Ako se ne varam, ova tehnika branjenja se pojavila u FIFA-i prije nekih 6, 7 godina i radila je tako dobro (zapravo predobro) da je bilo praktički nemoguće proći 1 na 1, no u eFootballu je danas toliko loše napravljena (opet, neresponzivnost igrača) da izgleda smiješno na ekranu. Da ne spominjem koliko puta sam uspio pročitati potez i ući ispred napadača samo da moj obrambeni uopće ne bi reagirao na loptu i propustio je skupa sa napadačem, valjda zato jer nisam nešto pritisnuo u nekom trenutku koji je igra odredila kao pravi, a zapravo nije jer sve toliko kasni da je nemoguće procijeniti što kada treba pritisnuti. Još jedna velika stavka pri igranju obrane bi trebala biti fizikalnost igrača. Pritiskom na L2 obrambeni bi se trebao “ubaciti” ispred napadača i zaštititi loptu te preuzeti kontrolu. Ovo, kad je pogođeno, zapravo predobro funkcionira pošto obrambeni devastiraju svakog igrača s lopte na izuzetno nerealan način.

Taktičke postavke i mogućnost kontroliranja načina na koji ćemo igrati poprilično je poglupljen. Imamo na izbor 5 načina igranja kao što su držanje lopte ili pas igra, duge lopte, igranje na kontre i slično. I to je to. Imaš te opcije i stisni jednu. Koncept jedinstvenih menadžera gdje svaki ima svoj način igranja u prošlim nastavcima nije bio savršen, ali je bio miljama ispred ovog sranja za koje nemam drugog naziva. Izbornici prije utakmice i ekran za zamjenu igrača je kompletno promijenjen da bi sada bio totalno zbunjujući i nepregledan. Iz eto, nekog razloga. Klasični PES potez, finta (lažnjak) koja se izvodila punjenjem udarca i brzim stiskanjem X tipke sada se izvodi pritiskom R1 tipke. Iz nekog razloga. Konami je promijenio puno toga u načinu izvođenja dosta poteza, ali samo iz njima znanih razloga pošto ovaj novi način nije niti prirodan niti zapravo funkcionira. Cijela igra tako odaje jak osjećaj poglupljivanja, a ne pojednostavljivanja stvari.

Continuous Play ili kako se već zove, bila je zanimljiva ideja gdje zapravo nema prekida. Igrači ili golmani odmah dobivaju novu loptu koju ubacuju ili ispucavaju u igru, no izvedeno je toliko loše da to sada traje duže nego da se ekran zacrni, loada i počne ispočetka, a često zna i zaštekati, tj. ući u nekakav “loop” pa to sve skupa traje još duže.

Sve “inovacije” koje su se pojavile u ovom naslovu, bilo vezane za taktiku, fluidnost igre ili sam gameplay žestoko su podbacile i to je otprilike sve što trebate znati o eFootballu. Nisu sve ideje ovdje loše, dapače, ali su izvedene katastrofalno. Ovo je igra koja izgleda kao da želi kopirati zloglasni PES 2014 i u tome dobrano uspijeva.

Puno igrača koji su negativno komentirali ne mogu se načuditi koliko je ova “igra” ogoljena i bez sadržaja. Free to play igra na kraju je ispala ono o čemu smo već pisali, samo obični demo. Konami vam nikada ništa neće pokloniti, zapamtite to. No problem je u tome što ovo ne bi trebao biti ni demo, pa čak ni beta verzija igre. Ovo se čini kao rana radna alpha verzija igre koja izlazi na tržište za godinu, dvije dana. Čim upalite igru vidjet ćete poruku kako zamjena određenih kontrola na gamepadu prouzrokuje to da neke druge akcije neće raditi u igri. Zatim poruka kako su svjesni određenih glitcheva gdje igrači nestaju sa terena, sudac roni ispod trave ili samo dresovi trče po terenu. Serveri su također katastrofa pa tako treba 2 ili 3 pokušaja pri spajanju sa protivnikom. Većina ovoga je donekle razumljiva pri prelasku sa jednog enginea na drugi, no to je najmanji problem ove igre. Problem je što u prvom videu koji objašnjava nove tehnike igre jasno vidite obrambenog igrača koji uopće ne reagira u situaciji u kojoj jednostavno mora reagirati te izgleda kao strano tijelo na terenu. A to je animacija koja vas uvodi u ovu novu, revolucionarnu igru.

Oni najvjerniji PES igrači navode kako je sve ovo samo prva verzija i poanta svega je live service gdje će igra biti konstantno nadograđivana i poboljšavana. To je sve donekle legitimno, no ovo JE prva verzija igre na tržištu i osnova na kojoj se sve temelji, pa je tako i ocijenjena te suđena. A ovo je No Man’s Sky ili Cyberpunk nogometnih igara. Ovo je zasada apsolutna katastrofa. Ova igra nije teška pa zbog toga dobija loše ocjene. Dapače, obožavam kada je nogometna igra teška nasuprot masama, ali ovo nije ni loše ni nedovršeno, ovo je oboje i još ponešto. Da li će eFootball ostati mobilni naslov koji možemo igrati na konzoli ili će budući updatei poboljšati igru ostaje za vidjeti, no činjenica je kako je Konami izbacio užasnu igru na tržište, bila ona besplatna ili ne.


Sve ovo nije spriječilo Konami da na šupački način tjedan dana prije izlaska igre izbace nekakav player pack koji donosi dodatne igrače za myClub mod (ili kako se već sad zove), košta samo 40 eura, aktivan je tek za 2 mjeseca kad stiže update i novi mod, a sve to prije nego što smo zapravo uopće vidjeli išta od ove igre i kako zapravo izgleda. Naime, ako ste na PS Store-u prije današnjeg dana ukucali eFootball niste mogli naći ovo free to play smeće za download, mogli ste naći samo taj šugavi pack, što je dosta igrača navelo da plate i skinu taj player pack. Neki svjesno, no neki i nesvjesno misleći da plaćaju i skidaju igru. Naravno, treba čitati što piše ili se informirati, no to ne mijenja ovaj ogavan Konamijev potez. Već sam pisao da Konami nije niti blizu kompanije koja je bila devedesetih ili 2000-tih, no ovakvi potezi i ova igra potvrđuju kako bi kompanija trebala umrijeti u mukama i prodati prava na nekad fenomenalne franšize koje su većinom upropastili.