Image Alt

Kuvo TV

Super Monkey Ball Banana Mania

INFO BOX

  • DEVELOPER: Ryu Ga Gotoku Studio
  • PUBLISHER:  Sega
  • PLATFORME: PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, Microsoft Windows, PlayStation 5, Xbox Series X, Series S
  • ŽANR: platformer / party platformer
  • DATUM IZLASKA: 5. listopad 2021.
  • PLATFORMA NA KOJOJ JE IGRA TESTIRANA: PS5

Ako ste fan platformera, a pogotovo ako ste igrali sve Segine igre ili imali većinu Nintendovih konzola, zasigurno ste naletjeli na igru koja vas stavlja u ulogu majmuna koji u svojoj ogromnoj lopti ide po stazama i skuplja banane. Možda je niste zaigrali, no Super Monkey franšiza teško je izbjegla vašu pozornost, makar na kratko. Bilo kako bilo, nova verzija Super Monkey Balla tu je i za one koji se prvi put žele okusiti u ovom (još uvijek)neobičnom gameplayu, kao i za sve one koji su fanovi serijala i žele novu verziju igre koja ih je zabavljala prije 15ak i više godine.

Poprilično jednostavno, zar ne?

Super Monkey Ball Banana Mania je najkompletnija kolekcija i najbolji primjer što je točno ovaj serijal. Naslov se sastoji od remastera Super Monkey Balla, Super Monkey Balla 2 i Monkey Ball Deluxea iz 2005. godine, koji je zapravo bundle prijašnje dvije igre sa dodatnim novim stazama. To u konačnici za ovo izdanje znači da imamo preko 300 nivoa, par inovacija u gameplayu koje saznajete kroz igranje tih nivoa, a tu su i dodatne party igre za single player i multiplayer. Te igre su dosta različite od osnovnoga gameplaya, više se radi o mini igrama sa likovima iz serijala (kao i par gostujućih likova kao što su Sonic, Tails, Kazuya i Hello Kitty) u njihovim loptama koji se natječu u utrkama, biljaru, nogometu, tenisu, kuglanju i drugim igrama. No, osnovni gameplay je je razlog zbog kojeg je Monkey Ball vraćen u novom ruhu.

Da, tu je i klasična Segina Dreamcast konzola kao gostujući lik

Koncept je poprilično jednostavan, vaš lik u prozirnoj lopti treba skupiti po stazi banane i doći do cilja, a vi pomičete stazu ”lijevo-desno-gore-dolje” kako bi se uspješno zakotrljala ta lopta i dovela vašeg lika do cilja, a da po putu ne ispadne sa stane/platforme. Zvuči jednostavno, no kada postanu uže, pune zavoja, s ponekom preprekom ili sa pomicajućim platformama, igra se zakomplicira i postaje pravi izazov. Možete i sami zamisliti kako i dokle to ide u preko 300 staza koje stoje pred vama kroz story mode, glavni single player aspekt igre. Nakon toga, tu su razni drugi izazovi, kao i trka za što boljim rezultatom jer doći do cilja na stazi je jedan izazov, a skupiti sve banane po putu sasvim drugi i teži. Pogotovo ako zaboravite one banane koje su iza vaše startne pozicije. A uvijek ih ima par.


 

I to je ono što Super Monkey Ball čini tako legendarnim svo ovo vrijeme, ali opet i razlog zašto ipak nije planetarno popularan. Od platformera se i prije očekivalo nešto više, više slobode kretanja, raznoliki neprijatelji, skakanje, penjanje i razni power-upovi/oružja. Monkey Ball nema sve to, no ima svoj šarm i jednostavnost koju, nakon što se čudite kako ovo može biti igrivo i popularno dok igrate četvrtu ili petu stazu, ubrzo se nađete da po dvadeseti put ponavljate četrdesetu stazu jer jednostavno ne možete ugasiti igru dok je ne pređete. I u tome leži igrivost Super Monkey Balla, ušulja vam se da se niste ni snašli. No, neki će biti imuni na to, zbog navedenih razloga, puno toga nedostaje naspram klasičnog platformera i stoga je bitka za veću popularnosti ipak dosta teža, pogotovo u današnje vrijeme i s obzirom na ponudu. Monkey Ball se čini kao simpatična mobilna igra, a ne prvorazredni konzolaški naslov, bez obzira na simpatične i zabavne mini-igre. Kada se sve zbroji, sadržaja ima, raznovrsni su izazovi, i svakako će naći svoje poklonike, što stare fanove, tako i neke nove.

Grafički ovaj remaster također spada ipak u ”niži razred” današnje ponude, te nije donio prevelike i preprimamljive napretke. I dalje su to jednostavni 3D nivoi, ponekad malo blještaviji, ponekad neobjašnjivo simplistični u svom dizajnu. Zvuk, točnije glazba, ponekad ima svog šarma, ali na nekim nivoima je iritantna, pogotovo ako stazu ponavljate više puta. Slično je i sa ponekom stazom, tj. jaukom ili veseljem koji jedni od likova viču kada završe stazu, više su na granici nesnošljivog nego simpatičnog.

Mini igre svakako produžuju trajanje igre, pogotovo su zabavne u lokalnom multiplayeru i mlađi će svakako naći ponešto za sebe i utrošiti svoje vrijeme. Monkey Ball je pristupačna igra i svatko može u njoj naći nešto, što je svakako stvar za pohvaliti. Serijal je zaslužio ovaj remaster i topla je preporuka svim fanovima serijala, ali i onima koji traže nešto novo iz žanra. No, ipak će neke ovakva igra odbiti i neće ih zadržati na duže staze.