Image Alt

Kuvo TV

Što skidam ako sam već kupio fizički primjerak igre?

Razlika između fizičkih verzija i digitalnih verzija igara ima nekoliko. Fizičke možete kasnije prodati nekome, ili posuditi igru, dok je za digitalne verzije to malo teže, praktički nemoguće. Također, ako nekim tužnim slučajem izgubite svoj račun na PS Storeu ili Steamu, ostajete bez svih igara, a nemate rezervnu verziju kao što to uvijek omogućuje fizička verzija igre.

Srećom, nema razlike u samom sadržaju igre ili njenim performansama s obzirom da li ste kupili digitalnu ili fizičku verziju. Radi se o istoj igri.

No, često se pojavljuje pitanje kod ljudi koji kupe fizičku verziju igre za novije konzole kako su zbunjeni što i dalje moraju instalirati igru prilikom prvoga pokretanja, i downloadati određene podatke – pa zašto se išta skida kad imam disk na kojem je igra koju sam kupio?

Iako se odgovor malo razlikuje od igre do igre, situacija je dosta jednostavna. Svaka igra se mora instalirati na vašu konzolu, no ako imate fizičku kopiju igre taj proces traje puno kraće nego da downloadate cijelu igru sa interneta, što svakako pogoduje ljudima sa slabijom internet vezom. Često vam ni ne treba internet veza da instalirate igru, no dijelovi igre moraju sa diska igre preći na disk konzole.

Ako ste kolekcionar/ka, svakako će vam biti draže puniti police fizičkim verzijama igre, a ujedno ćete moći fizičku verziju i posuditi nekome. Posudbe su svakako čin koji en odgovara proizvođačima video-igara kao prije, budući da je digitalne verzije praktički nemoguće dijeliti, pa će je mnogi morati kupiti, a ne čekati da prijatelj/ica završi pa da igraju igru. Na vama je, u konačnici, odluka što ćete i kako kupovati.