Image Alt

Kuvo TV

PlayStation 5 je ”hakiran”, moguće su velike promjene vezane za konzolu i igranje

PlayStation 5 konzola je, navodno, hakirana. Točnije rečeno, grupa hakera je dekriptirala PlayStation 5 konzolu, a to im je omogučilo da rade značajne promjene u konzoli.

Ista ta hakerska grupa je našla način da ”provali” i PlayStation 3 prije nekoliko godina, a sada tvrde da imaju novi alat koji omogućuje da se manipulira softwareom konzole.

Drugi slučaj koji se dogodio tijekom vikenda tiče se poznatijeg Sonyjevog hakera, Andya Nguyena, koji navodi da je uspio ući u debug postavke konzole koje su inače dostupne samo developerima. No, Nguyen tvrdi da ne planira dijeliti znanje o ovoj metodi dalje.

Ova saznanja upućuju na to da je moguća jailbreak verzija konzole u skorijoj budućnosti, pa možda i mogućnost pokretanja ilegalnih kopija igara na konzoli, no od toga smo još ipak daleko. PlayStation 3 je nedugo nakon hakiranja i jailbreakanja bio podložan tome da se pokrenuo neautorizirane kopije igara. Ovi koraci su značajni, iako ne znače da je PlayStation 5 u potpunosti hakiran i otvoren manipulaciji. Moguće je da će Sony reagirati na ove propuste u sigurnosti svoje konzole i uskoro novim updateom riješiti probleme, iako hakeri navode da to neće baš biti lako.

Što nas povijest uči, Sony će sigurno ispraviti propuste na novim modelima PlayStation 5 konzole, dok prema nekima postoji mogućnost da modeli konzole koji sad imamo doma, nikad ne budu u potpunosti ispravljeni što se tiče zaštite od jailbreakanja, pa time budu modeli konzola koji su podložni prethodno spomenutim ”intervencijama”. No, još je rano za takve zaključke. Svakako se isplati pratiti daljnje događaje vezane za hakere i PlayStation 5, a uskoro bi situacija svakako trebala biti jasnija.