Image Alt

Kuvo TV

Rezultati Golden Pixel Award 2021 izbora za najbolje igre godine

Završen je šesti po redu Golden Pixel Award, stoga je vrijeme da doznamo koje su to igre po izboru naših cijenjenih čitatelja, tj. vas, obilježile 2021. godinu, koju smo ostavili iza nas. Prošla godina ostat će upamćena po rekordnom broju odgoda, tako da su brojni naslovi koji su trebali biti kandidati za najbolju igru godine na kraju pobjegli u iduću. No, što je tu je – Golden Pixel Award 2021 je završen i idemo vidjeti koje su to igre uspjele da ugrabe nagradu ili dvije.


Ratchet & Clank: Rift Apart – 38,9% glasova

Najzanimljivije i najuzbudljivije je bilo u kategoriji za najbolju igru godine, gdje je Insomniacova PS5 ekskluziva Ratchet & Clank: Rift Apart na kraju uspjela da skupi tek nekoliko glasova više od drugoplasirane i trećeplasirane igre i u tijesnoj borbi koja je bila neizvjesna do samog kraja stigne do prvog mjesta i nagrade za igru godine.

Runners up:

  1. Resident Evil village – 38,5% glasova
  2. Forza Horizon 5 – 37% glasova

Forza Horizon 5 – 32,7% glasova

Forza Horizon 5 možda nije uspjela da se dočepa nagrade za igru godine (iako joj je malo nedostajalo), ali je zato svoju utrku završila sa čak tri osvojene nagrade. Prva od tih nagrada je u kategoriji za najbolju PC igru, gdje je uspjela da pobjegne Capcomovom hitu Resident Evil Village, koji ju je pratio gotovo do samog kraja.

Runners up:

  1. Resident Evil village – 28,8% glasova
  2. Deathloop – 15,4% glasova

Returnal – 31,2% glasova

U kategoriji najbolje PlayStation igre, Housemarqueov roguelike hit Returnal uspio je da skupi najviše vaših glasova, dok je igra godine Ratchet & Clank: Rift Apart na kraju završila na drugom mjestu.

Runners up:

  1. Ratchet & Clank: Rift Apart – 30,2% glasova
  2. Resident Evil Village – 22,6% glasova

Forza Horizon 5 – 61,5% glasova

U kategoriji “najbolja Xbox igra” pobjednik niti u jednom trenutku nije dolazio u pitanje. Forza Horizon 5 je dominirala od starta do kraja i sa uvjerljivih 61,5% odnijela pobjedu i ugrabila svoj drugu Golden Pixel nagradu.

Runners up:

  1. Resident Evil Village – 11,5% glasova
  2. It Takes Two – 11,4% glasova

Metroid Dread – 25% glasova

Tijesno i neizvjesno je bilo i u kategoriji “najbolje Nintendo igre”, gdje je Metroid Dread sa neznatnom razlikom glasova uspio da ugrabi prvo mjesto, dok su mu za petama bili Monster Hunter Rise i Super Mario 3D World + Bowser’s Fury.

Runners Up:

  1. Monster Hunter Rise – 19,6% glasova
  2. Super Mario 3D World + Bowser’s Fury – 19,2% glasova

It Takes Two – 48% glasova

Indie scena je tijekom 2021. godine bila i te kako aktivna, što se moglo vidjeti i u samim nominacijama, gdje se našlo sedam doista sjajnih naslova. Svakako najsjajniji među njima bio je It Takes Two, koji je tijekom nedavno održanog The Game Awardsa 2021 proglašen igrom godine.

Runners Up:

  1. Kena: Bridge of Spirits – 30% glasova
  2. 12 Minutes – 14& glasova

Kena: Bridge of Spirits – 24% glasova

Kad već nije uspjela da osvoji nagradu za najbolju indie igru godine, fantastična Kena: Bridge of Spirits se našla na prvom mjestu u kategoriji za “najbolji novi IP”, pobijedivši upravo It Takes Two i Arkaneov hit Deathloop, koji je uz Resident Evil Village ujedno i najveći gubitnik cijelog Golden Pixel Awarda 2021.

Runners up:

  1. It Takes Two – 22% glasova
  2. Deathloop – 20% glasova

Resident Evil 4 VR – 38% glasova

VR scena je tijekom 2021. godine bila prilično tiha i njome su uglavnom dominirala VR reizdanja poznatih i ranije izašlih igara. Utrka između nekoliko takvih ostvarenja završena je pobjedom nedavno izašle igre Resident Evil 4 VR, iza koje su se našli još i Hitman 3 te Sniper Elite VR

Runners up:

  1. Hitman 3 – 32% glasova
  2. Sniper Elite VR – 21,8% glasova

Alan Wake Remastered – 42,3% glasova

Trend remake i remaster izdanja bio je aktualan i tijekom 2021. godine, a nagrada za najbolji remaster otišla je zahvaljujući vašim glasovima u ruke Remedy Entertainmenta i njihovog Alan Wake Remastereda koji je bio prilično uvjerljiv, osvojivši dvostruko više glasova od drugoplasiranog Mass Effect Legendary Editiona.

Runners up:

  1. Mass Effect Legendary Edition – 19,2% glasova
  2. Final Fantasy VII Remake: Integrade – 17,3% glasova

Marvel’s Guardians of the Galaxy – 38% glasova

Iako smo se tijekom prošle godine nagledali brojnih razočaranja, bilo je tu i nekoliko igara koje su nas i više nego ugodno iznenadile. Najugodnije iznenađenje prema glasovima naših čitatelja bila je superherojska igra Marvel’s Guardians of the Galaxy, koja je i više nego uspješno dokazala da linearne single player igre definitivno nisu mrtve.

Runners up:

  1. It Takes Two – 24% glasova
  2. Returnal – 22,1% glasova

Grand Theft Auto: The Trilogy – Definitive Edition – 39,2% glasova

Kao što smo maloprije i spomenuli, 2021. godina će ostati upamćena po rekordnom broju razočaranja koja su stizala u formi novih / starih igara iz dobro poznatih serijala. U doista žestokoj konkurenciji, najviše “negativnih” glasova skupio je Grand Theft Auto: The Trilogy – Definitive Edition, a iza njega se našao katastrofalni eFootball 2022.

Runners up:

  1. eFootball 2022 – 37,3% glasova
  2. Biomutant – 11,8% glasova

God of War Ragnarok – 73,1% glasova

U kategoriji “najiščekivanije igre 2022. godine” čitatelji su mogli dati glas za više igara, tako da je i konačni rezultat bio prilično šarolik. Međutim, jedna igra se ipak mrvicu izdvojila od drugih, a u pitanju je God of War Ragnarok. Iza nove Kratosove avanture, našla su se još dva velika buduća hita – Horizon Forbidden West i Elden Ring, dok su nešto dalje iza njih bili naslovi kao što su Dying Light 2, Gotham Knights i mnogi drugi.

Runners up:

  1. Horizon Forbidden West – 61,5% glasova
  2. Elden Ring – 42,3% glasova

Far Cry 6 – 38,3% glasova

Iako nije pretjerano oduševio igrače i fanove, Ubisoftov Far Cry 6 je onako rutinski odradio posao, uspjevši na kraju da se domogne ne jedne nagrade, nego čak dvije. Prva u nizu je ona za najbolju akcijsku avanturu godine, gdje je Far Cry 6 prilično uvjerljivo završio na prvom mjestu.

Runners up:

  1. Marvel’s Guardians of the Galaxy – 18% glasova
  2. Deathloop – 16,1% glasova

Far Cry 6 – 44% glasova

Osim što je osvojio nagradu za najbolju akcijsku avanturu godine, Far Cry 6 je bio najbolji i u kategoriji najboljeg shootera, gdje je u tijesnoj utrci na kraju uspio da pobjegne Deathloopu. S druge strane, zanimljivo je da igrači baš i nisu najbolje reagirali na naslove kao što su Call of Duty: Vanguard, Battlefield 2042 i Back 4 Blood.

Runners up:

  1. Deathloop – 40% glasova
  2. Call of Duty: Vanguard – 8,2% glasova

FIFA 22 – 38% glasova

Kada su u pitanju sportske igre, nije neka tajna da je kod nas najpopularniji nogomet. Obično smo u utrci za najbolju igru u žanru imali duel između dvije popularne nogometne igre, no kako je eFootball 2022 izašao u stanju u kakvom je izašao, pobjednik u ovoj kategoriji nije dolazio u pitanje. Naravno, Golden Pixel Award je ugrabila FIFA 22, a iza nje se našao Ubisoftov hit Riders Republic.

Runners up:

  1. Riders Republic – 30% glasova
  2. F1 2021 – 22,7% glasova

It Takes Two – 42% glasova

U kategoriji “najbolje multiplayer igre” giganti kao što su Halo Infinite i Call of Duty: Vanguard nisu uspjeli da se dočepaju prvog mjesta. U tome ih je pretekla maleni, ali doista sjajni kooperativni hit It Takes Two. Josef Fares je sa svojom igrom dokazao svima da era “kauč co-op igara” definitivno nije završena i da nam je ponekad za sjajnu multiplayer zabavu potrebna još samo jedna osoba.

Runners up:

  1. Halo Infinite – 24,1% glasova
  2. Call of Duty: Vanguard – 16,4% glasova

Forza Horizon 5 – 68% glasova

Budući da je Gran Turismo 7 bio jedan od naslova koji su “odjurili” u 2022. godinu, put ka samom vrhu u kategoriji “najbolje vožnje” bio je u potpunosti čist za Xbox ekskluzivu Forza Horizon 5. Ovaj doista sjajni hit uspio je da oduševi ne samo ljubitelje racing igara, već apsolutno svakoga tko ga je isprobao, pa dominacija sa gotovo 70% osvojenih glasova i ne predstavlja neko posebno iznenađenje.

Runners up:

  1. WRC 10 – 12,2% glasova
  2. F1 2021 – 9,9% glasova

Mass Effect Legendary Edition – 36,5% oglasa

RPG žanr je tijekom 2021. godine bio prilično uspavan. Iako smo vidjeli nekoliko sjajnih ostvarenja, ipak je nedostajao poneki veliki naslov koji bi prodrmao usnulu scenu. To potvrđuje i činjenica da je najviše glasova u ovoj kategoriji ugrabila Mass Effect Legendary Edition remaster kolekcija, koja je jedinu pravu konkurenciju imala u igri Tales of Arise.

Runners up:

  1. Tales of Arise – 26,9% glasova
  2. Monster Hunter Rise – 23,1% glasova

Age of Empires IV – 40% glasova

Iako se pojavila svega mjesec dana prije početka Golden Pixel Awarda 2021, Microsoftova dugoočekivana strategija Age of Empires IV je bez neke veće muke uspjela da se domogne nagrade. Dvostruko manje glasova imala je još jedna Microsoftova simulacija, dok se na trećem mjestu našao Football Manager 2022.

Runners up:

  1. Microsoft Flight Simulator – 20% glasova
  2. Football Manager 2022 – 14,1% glasova

League of Legends – 30% glasova

Iznenađenja u kategoriji “najbolje esports igre” nije bilo. League of Legends i dalje važi za najbolji esports naslov, međutim zanimljivo je da se CSGO nije našao među prva tri mjesta, budući da su ispred njega završili shooteri Rainbow Six Siege i Call of Duty.

Runners up:

  1. Rainbow Six Siege – 19,1% glasova
  2. Call of Duty – 18% glasova

G2 – 34,7% glasova

Kada su u pitanju esports kategorije, uzbudljivo i prilično neizvjesno je bilo i u kategoriji najboljeg esports tima ili organizacije, gdje je G2 uspio da skupi tek nešto više glasova od Team Spirita.

Runners up:

  1. Team Spirit – 28,6% glasova
  2. Natus Vincere – 12,3% glasova

S1mple (Natus Vincere, CSGO) – 38,8% glasova

Bilo je zanimljivo i u kategoriji za najboljeg esports igrača. Vodila se utrka između S1mplea i Showmakera, a do cilja sa najviše glasova na kraju je stigao CSGO igrač S1mple.

Runners up:

  1. Showmaker (Damwon Gaming, LoL) – 22,4% glasova
  2. Yatoro (Team Spirit, Dota 2) – 18,4% glasova

The Worlds 2021 (League of Legends) – 40% glasova

Famozni The Worlds 2021 je po broju vaših glasova definitivno bio najbolji esports event godine. Sa 40% od ukupnog broja glasova, ovaj veliki događaj se našao ispred The Internationala 10 i Six Mexico Majora 2021.

Runners up:

  1. The International 10 (Dota2) – 24% glasova
  2. Six Mexico Major 2021 (Rainbow Six Siege) – 22% glasova

A1 Adria liga (CSGO) – 50% glasova

Tijekom 2021. godine, nije mirovala ni domaća i regionalna scena. A1 Adria liga je prema glasovima čitatelja bila najveći i najbolji regionalni esports event, a iza njega se našao KUVO Legends turnir u režiji naših prijatelja sa KUVO TV-a.

Runners up:

  1. KUVO Legends (League of Legends) – 24% glasova
  2. Samsung Odyssey Masters (PUBG) – 14,1% glasova

Stigli smo do kraja još jednog Golden Pixel Awarda. Novi zakazujemo za kraj 2022. godine, a do tada, ostavljamo vas uz ono što, vjerujemo, mnogi od vas željno iščekuju – rezultate našeg giveawaya. 🙂

REZULTATI GIVEAWAYA

Tijekom trajanja Golden Pixel Award 2020 izbora za najbolje igre godine, osim glasanja za svoje favorite, na našoj Facebook stranici mogli ste da sudjelujete i u našem tradicionalnom giveawayu, u kojem smo u suradnji s našim dragim prijateljima iz Sancta Domenice neke od vas i nagradili vrijednim nagradama. Ovaj put, imali ste zadatak da pogodite koja će igra na kraju biti proglašena najboljom. Svi koji su to pogodili, odnosno u komentaru naveli da će to biti Ratchet & Clank: Rift Apart sudjelovali su u izvlačenju, a kako izgleda popis sretnih dobitnika, pogledajte ispod:

  • Battlefield 2042 (Xbox) – Marko Deverić
  • Outriders (PS) – Željko Manojlović
  • F1 2021 (PC) – Branko Juras.

Čestitamo sretnim dobitnicima i molimo ih da nam se jave u inbox naše Facebook stranice radi preuzimanja svojih nagrada. Ostalima se zahvaljujemo na sudjelovanju i želimo više sreće u nekom od idućih giveawaya.