Image Alt

Kuvo TV

[OSVRT]: Uncharted: Legacy of Thieves Collection – kako sjajne igre učiniti još boljim?

I dok Uncharted fanovi Sonyju neumorno šalju peticije i pišu molbe u nadi da će vidjeti novu avanturu Nathana Drakea (uvijek ima prostora za prequel prequela, zar ne?) ili nekog drugog lika iz ovog serijala (nije da ih nema, uključujući i mladu uzdanicu Cassie Drake), iz Sonyja stiže poruka koja glasi: “ne, nismo zaboravili na Uncharted. Štoviše, evo vam još jedan remaster, u kojem će po prvi put moći uživati PS5 i PC igrači!

Ja, kao i milijuni drugih vjernih fanova, širom raširenih ruku sam prihvatio bilo što što ima veze sa Unchartedom, pa čak i ako se radi o remasteru koji zapravo nije pravi remaster, nego svojevrsno reizdanje.

Naravno, mislim na Uncharted: Legacy of Thieves Collection, posebnu kolekciju koja stiže sa mrvicu dotjeranim verzijama posljednjih dviju igara, Uncharted 4: A Thief’s End i Uncharted: The Lost Legacy. No, budući da se sadržajno i ne razlikuju pretjerano, u ovom osvrtu ću se fokusirati isključivo na tehnikalije i novitete koje ovo izdanje donosi.

Nikad ljepši i fluidniji Uncharted

Kao što sam već spomenuo, Legacy of Thieves nije remaster kolekcija, već samo reizdanje za PS5 i PC, koje dolazi sa nekolicinom tehničkih poboljšanja. U prijevodu, ionako spektakularni Uncharted 4 i The Lost Legacy sada izgledaju mrvicu bolje i življe, prije svega zahvaljujući višoj rezoluciji i nešto dotegnutijim svjetlosnim efektima, zbog kojih sam prikaz izgleda nešto realističnije. Sve izgleda oštrije, življe i šarenije i oko se vrlo lako navikne na to, nakon čega vam ostaje činjenica da igrate dobri stari Uncharted, sa naglaskom na ovo “stari”. Naravno, to nije ništa loše, osobito kada znate da se obe igre sada vrte znatno bolje i fluidnije, a tri moda izvedbe svakome će omogućiti djelomično personaliziran ugođaj.

Naime, ukoliko se odlučite za Fidelity mod, očekuje vas nativna 4K rezolucija pri 30 fpsa. Za one kojima je stabilni framerate prioritet, tu je Performance mod koji vam omogućuje igranje u 1440p rezoluciji (uz upscale na 4K) pri 60 sličica u sekundi. Treća opcija, Performance+ mod je namijenjen samo onima koji imaju ekrane sa HDMI 2.1 koji podržavaju 120hz. Ovaj mod, nažalost, nisam uspio isprobati, ali isti donosi igranje u 1080p rezoluciji pri stabilnih 120 fpsa. Testirajući prva dva moda, slobodno mogu reći da obe igre izgledaju bolje i vrte se bolje od svojih originalnih inačica. Upscale sa 1440p na 4K kod Performance moda je i više nego solidno odrađen, a samo istrenirano oko može primjetiti nešto manje probleme koji se nešto sporije učitavaju u daljini. S druge strane, igranje u 60 fpsa Unchartedu daje potpuno novu dimenziju, osobito kod dinamičnijih akcijskih scena.

Što još novo donosi ovo “lopovsko naslijeđe“, pitate se? Bez brige, donosi nekoliko doista cool stvarčica, a ona koju ćete odmah primjetiti i koja će vas zasigurno oduševiti jeste učitavanje koje se odvija u treptaju oka. Doslovno, igra vas odmah vraća u igru, bilo da loadate neki raniji save point ili pak nastavljate igru tamo gdje ste stali. Ukoliko ste prije ovog izdanja nedavno igrali Uncharted 4 ili Lost Legacy, onda se sigurno sjećate ne baš rijetkih situacija, gdje učitavanje ponekad zna trajati i trajati.  Radi se o novitetu na koji smo već navikli na ovoj generaciji, stoga srdačno pozdravljam odluku developera da isti implementiraju i u ovo reizdanje.

Kad smo već kod noviteta ekskluzivnim za PlayStation 5, svakako moram spomenuti i podršku za DualSense koja, ako ćemo biti iskreni, postoji, ali nije toliko impresivna. Ukratko, zaboravite na neku imerziju kakvu imate u igrama kao što su, recimo, Returnal ili Spider-Man: Miles Morales. Ovdje se sve svodi na efekte prilikom korištenje adaptivnih triggera kod, primjerice, ciljanja i pucanja. Ništa drugo nismo dobili, a s obzirom na samu prirodu Uncharted igara, sve je definitivno moglo biti mnogo bolje, a samim time bi i igre dobile na svježini.

Jedan od najznačanijih noviteta je svakako i dodatno poboljšana zvučna komponenta igre, koja je posebno primjetna ukoliko koristite neki od kvalitetnijih headseta. 3D audio komponenta će oduševiti svakog ljubitelja kvalitetnog zvuka, upravo zbog te doze imerzivnosti koju pruža tijekom igranja.

Kupiti igre koje već imamo ili ne?

Za kraj, da još jednom ponovimo. Uncharted: Legacy of Thieves Collection definitivno nije nova igra. Nije ni remaster kolekcija, već samo novo izdanje igara koje je dobar dio igrača već odigrao na PlayStationu 4. Činjenica je da obe igre imaju poneki novitet i da doista izgledaju mrvicu bolje osobito u pokretu, no isto tako sadržajno nisu donijele apsolutno ništa novo. Štoviše, iz “četvorke” je izbačen i multiplayer koji je određeni procenat igrača i dalje igrao.

Ono što bi vlasnicima već postojećih igara moglo zasmetati, jeste to što će za nadogradnju na nove verzije morati doplatiti dodatnih 10 eura. I dok tih 10 eurića ne predstavlja neki preveliki napad na novčanike igrača, pomalo boli činjenica da su gotovo sličan tretman pojedine prethodne PS4 ekskluzive (God of War, Horizon: Forbidden West ili Days Gone) dobile potpuno besplatno, a da nam Sony sa ovim izdanjem pomalo neopravdano izvlači dodatnu lovu iz džepa.

Na kraju, najbolje će proći oni koji još nisu imali priliku da zaigraju spomenute igre. Zbog njihove prepoznatljive kvalitete, oni neće ni primjetiti da se radi o last-gen ostvarenjima. Neće to primjetiti ni oni koji će nakon odgledanog nadolazećeg filma poželjeti da zaigraju igre, a potom možda da se zaigraju i originalnu trilogiju. Činjenica je da će oni za ovaj “double-feature” izdvojiti 50ak eura, no to će im definitivno biti pametno potrošen novac, budući da se radi o fantastičnim akcijskim avanturama koje niti jedan gamer ne bi smio propustiti.


Osvrt nastao zahvaljujući review kopiji igre ustupljenoj od strane izdavača.