Image Alt

Kuvo TV

Square Enix se navodno sprema za akviziciju od strane PlayStationa

Kao što smo izvijestili jučer, Square Enix je prodao Crystal Dynamics, Eidos Montreal i Square Enix Montreal Embracer Groupu za 300 milijuna dolara. Akvizicija je izazvala puno reakcija u industriji videoigara, a mnogi  stručnjaci i analitičari su izrazili iznenađenje da je Square Enix bio spreman odvojiti se od ovih studija za relativno malu cijenu. Pa, ako je vjerovati glasinama, mogao bi postojati razlog za prodaju – naime, Square Enix navodno racionalizira tvrtku prije prodaje. Jeff Grubb iz Venture Beata procijenio je da je to slijedeći korak, izjavivši kako je čuo glasine da bi PlayStation mogao kupiti Square Enix.

Grubb je rekao da ne može potvrditi ništa što je čuo o potencijalnoj prodaji, samo da je čuo glasine, no vjeruje da se Square Enix priprema za ovu akviziciju. Ovakve akvizicije i pregovori su često dosta dobro čuvana tajna za koju saznamo tek kad je pri kraju, ili kad se službeno objavi, no Grubb je očito uvjeren da bi do ovoga moglo doći, iako je čuo samo glasine:

U ovom trenutku, nitko od stranih medija nije uspio potvrditi/istražiti detaljnije ovakve navode.  Sony i Square Enix imaju povijest i sjajnu suradnju koja seže do dana originalnog PlayStationa, ali Square Enix nastavlja s izdavanjem velikog broja igara i za Nintendo Switch i Xbox konzole. PlayStation je platio privremenu (timed) ekskluzivu za neke igre, kao što je  Final Fantasy VII Remakea, tako da nije teško zamisliti da franšize poput Final Fantasyja i Kingdom Heartsa postanu potpune ekskluzive za PlayStation. PlayStation je također najavio da planira potrošiti više novca na akvizicije ove godine.

Za sada sve ovo moramo preuzeti sa dozom skepse, no teško će biti dio fanova Square Enixa da raspravljaju na dugo i široko o mogućim implikacijama ove akvizicije. Čekaju se još ikakve službene vijesti oko ove situacije, a čini nam se da bi one mogle doći u narednim tjednima.