Image Alt

Kuvo TV

Od nasljednika Nintendo Switcha dijele nas još barem dvije godine

Iako Nintendo još nije izašao sa konkretnim planovima vezanima za novu konzolu, mnogi su počeli komentirati njihov zadnji financijski izvještaj, prodajne rezultate i projekcije, te na temelju njih donositi predviđanja vezana za budućnost ove velike gaming tvrtke. Tako su i pojedini analitičari, krenuli sa svojim analizama. Pa smo tako dobili izjavu da Nintendova sljedeća konzola je udaljena od nas još najmanje dvije godine, a to predviđa analitičar industrije Piers Harding-Rolls iz Ampere Analysisa.

Harding-Rolls dao je svoja predviđanja za VGC-u, nakon najnovijih objavljenih financijskih rezultata Nintenda u utorak.

Nintendo je najavio prodaju Switch hardvera od 23,06 milijuna za svoju 22. fiskalnu godinu, čime je njegova ukupna prodaja iznosila 107,6 milijuna. Brojka dovodi tvrtku bliže obaranju rekorda PlaysStation 2 konzole (155 milijuna), ali i dalje predstavlja pad od 20% u odnosu na prethodnu godinu kada je prodaja Switcha dosegla vrhunac sa 28,83 milijuna prodanih jedinica.

Nintendo je u izvještaju naveo da vjeruje kako je Switch još uvijek u srednjoj fazi svog životnog ciklusa i da traži šestu godinu rasta, uz pomoć novog OLED modela. Međutim, Harding-Rolls vjeruje da će prodaja Switcha sada neizbježno pasti sve dok Nintendo ne otkrije svoju novu konzolu: “Prodaja Switcha, ostavljajući po strani neočekivano snažan rast u 2020. zbog pandemije i izdanja Animal Crossinga, slijedi tradicionalni oblik životnog ciklusa konzole”, rekao je Harding-Rolls. “Čak i s izlaskom OLED modela, očekivalo se da će prodaja pasti jer je Switch ušao u šestu godinu ciklusa i to odražava Nintendova najnovija prognoza isporuke konzola. Nintendo je predvidio 21 milijun isporuka Switcha u fiskalnom razdoblju od travnja 2022. do ožujka 2023., u odnosu na 23 milijuna u prošloj fiskalnoj godini.(…) Nova Zelda će potaknuti neke postojeće vlasnike Switch ili Lite verzije da nadograde na OLED verziju konzole.” Unatoč izlasku Breath of the Wild 2 iduće godine, Harding-Rollsova tvrtka očekuje da će prodaja Switcha nastaviti opadati iz godine u godinu jer ulazi u kasne faze svog životnog ciklusa i otkriva se konzola sljedeće generacije.

Harding-Rolls je rekao kako ne očekuje da će nadograđeni Switch ‘Pro’ biti objavljen prije Nintendova uređaja sljedeće generacije, ali da čak i bez revizije vjeruje da bi Switch mogao postati najprodavanija konzola ikada: “Ampere trenutno predviđa izdavanje Nintendo uređaja sljedeće generacije 2024. godine(…)Predviđa se da će Switch do kraja te godine prodati 146 milijuna jedinica, što znači da i dalje ima potencijal postati najprodavanija konzola ikada do kraja svog životnog vijeka, prodavši više od 158 milijuna jedinica i prestići PlayStation 2.”

Obraćajući se ulagačima u utorak, Nintendo predsjednik Shuntaro Furukawa rekao je da je eventualni prijelaz tvrtke s Nintendo Switcha na sljedeću hardversku platformu glavna briga za tvrtku. Međutim, Nintendo je prošlog svibnja izjavio da je ulaganje u Switchovog nasljednika pridonijelo rekordnoj godišnjoj potrošnji na istraživanje i razvoj u tvrtki. Također je rečeno kako Nintendo još uvijek interno raspravlja o konceptu i vremenu lansiranja za svoj sljedeći sustav za igre.

Još ćemo morati pričekati neko vrijeme za konkretne planove Nintenda, no svakako nas vesele iduće najave novih igara, među kojima bi trebalo biti i nešto vezano iz Zeldu.