Image Alt

Kuvo TV

Sonic Origins

INFO BOX

  • DEVELOPER: Sonic Team
  • PUBLISHER: Sega
  • PLATFORME: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series, PC, Switch
  • ŽANR: Platformer
  • DATUM IZLASKA: 23. lipnja
  • PLATFORMA NA KOJOJ JE IGRA TESTIRANA: PS5

Kako je Sonic dobio na popularnosti izlaskom prvog filma, Sega je osjetila da je savršeno vrijeme da mlađe generacije upozna s igrama koje su započele još davne 1991. godine. Uz veliki broj nostalgičara i starijih fanova koji ne propuštaju svaku novu Sonic igru, a i svaku kolekciju starijih Sonic igara, Sonic Origins donosi za mlađe i starije igre koje su jednom mnogima bile ”sve”. Sonic the Hedgehog (1991), Sonic the Hedgehog 2 (1992), Sonic CD (1993) i  Sonic the Hedgehog 3 & Knuckles (1994) sakupljeni su zajedno, još jednom, u ovoj kolekciji i vode nas kroz putovanje puno dobre glazbe, simpatičnih likova, brzih staza i izazovnih levela.

Sonic Origins je kolekcija navedene 4 igre sa dostupnim novim widescreen formatom i mogućnošću micanja ”života” kako bi igranje bilo lakše (takozvani Anniversary mode), no tu je i originalni format i pravila ovih igara za sve željne iskonske klasične akcije koja je mnoge od nas izbrusila u prave platformer majstore. Sonic Team se svakako potrudio da Origins ne bude samo kolekcija, pa tako kroz igranje svih ovih igara (koje prate naš napredak), osvajamo ”coinse” s kojima kupujemo razne stvari u Sonicovom muzeju, a i možemo ponavljati neke posebne staze kako bi ugrabili sve emeralde i druge posebne iteme i tako dobili još bolje rezultate. Usto, igra donosi Mission mode, simpatične manje misije podijeljene po igrama u kojima morate obaviti određene zadatke kao što je uništavanje pet gusjenica ili prelazak poznatog levela koji je sad puno opasniji i slično. Svakako lijepa, kraća razbibriga, i dodatna zabava koja je izazovna za one iskusne, a i dovoljno zabavna za početnike. Ovisno, ipak, o težini misije.

Aktiviranje svakog od nastavaka (koji su prikazani u standardnom izborniku i u obliku mape (kao što možete vidjeti na prvom screenshotu) pokreće i posebne nove animacije sa Sonicom i njegovim prijateljima, što je lijepi detalj koji daje određenu svježinu starim naslovima i dodatno približava kolekciju novim generacijama. Muzej u igri, koji otvaramo postepeno prelaskom levela u svim ovim igrama, otključava razne zanimljive ilustracije, glazbu, pa i koncertne izvedbe i svakako je lijepi ”kolekcionarski” dio igre koji dostojanstveno slavi više od 30 godina od izlaska prve igre. Ovakvi ”muzeji” nisu nešto što osobno volim previše razgledavati niti su mi prevelika motivacija za skupljanje i završavanje svih igara, no ako je kod vas drugačije, onda je ovo svakako veliki plus.

Kolekciji se nema puno toga za predbaciti. Donosi ono što je obećala, tu su svi klasici, pa i taj opskurniji Sonic CD koji zasigurno mnogi nisu nikad igrali i koji je, što se tiče gameplaya, najčudniji i, usudio bih se reći, najgori iz kolekcije. Dvojka i dalje prednjači što se tiče levela, dizajna, glazbe i onoga šarma koji je bilo teško objasniti i kada se  igra igrala u devedesetima, ali koji je još uvijek tu. Kod ”trice” je dio šarma nestao jer je glazba promijenjena zbog problema sa licencama i navodima da je za dio glazbe bio autor Michael Jackson, tako da će nedostatak nekih glazbenih brojeva malo razočarati starije fanove, no gameplay je ostao nepromijenjen. E, sad, koliko će vam se posjete tim klasičnim igrama svidjeti i koliko će vam biti privlačne i zabavne kao što su bile u djetinjstvu, ostaje na vama. Slično je i sa novim generacijama, koje će tek krenuti igrati ove klasike. Nekima će svakako sustav biti zastarjeo, grafika loša, prvenstveno jer je uspoređuju sa nekim današnjim platformerskim hitovima, pa i samim Sonic igrama. No, nema sumnje, Sonic igre i dalje pružaju puno zabave i kvalitete u žanru, bez obzira na vrijeme.

Jedna od posebnosti u mnogim ovakvim kolekcijama je rewind opcija ili mogućnost savea kada god želite, no to nedostaje u Originsu. Meni osobno to ne smeta niti malo, niti je bilo previše zabavno u nekim drugim kolekcijama, no vrijedi napomenuti budući da su se mnogi navikli na ove postavke u ovakvim kolekcijama legendarnih igara. Origins ipak želi unatoč svemu biti što vjerniji originalu (pa tako ima i iste bugove, pa možda čak i neke nove), a činjenica da su maknuli živote iz Anniversary načina igranja je već dovoljno popuštanje.

Ukoliko dosad niste imali priliku zaigrati klasične naslove, ili nemate nijednu od prije izdanih reizdanja, Origins je svakako dobra opcija. No, kolekcija koja košta 40 eura je ipak preskupa s obzirom što donosi, pogotovo ako uzmemo u obzir da su još uspjeli ponuditi plaćeni DLC koji ne donosi puno toga izuzev još muzejskih primjeraka. Mogućnost igranja sa Tailsom i Knucklesom u igrama u kojima nismo mogli prije je dobrodošla, iako ne pridonosi nečemu posebno novom. Mission mode je dobar način da se nakratko vratiti u svaku od ovih igara, da vam se malo smiješak pojavi na licu i da bez pretjeranoga pritiska stavite igru ”na policu”. Ukoliko ipak nije toliko hitno, preporučujemo da se pričeka popust jer unatoč tome što dobivate puno dobroga, neke stvari u današnjem kontekstu jednostavno ne vrijede toliko.

Recenzija nastala zahvaljujući review kopiji igre ustupljenoj od strane izdavača.