Image Alt

Kuvo TV

Cijena PlayStationa 5 porast će u mnogim regijama izvan SAD-a, dok cijena Xbox Series X/S konzola ostaje ista

Sony je najavio da podiže maloprodajnu cijenu PlayStation 5 modela. Tvrtka se odlučila za ovu odluku dvije godine nakon lansiranja konzole na tržište.

Nove cijene za tržište Europe bit će sljedeće:

  • PlayStation 5 – 549,99 €
  • PlayStation 5 Digital – 449,99 €

Radi se o poskupljenju od 50 €. Sony kao obrazloženje poskupljenja navodi visoku stopu inflacije. Trebamo uzeti u obzir da će svako poskupljenje dodatno povećati i stvarnu cijenu na tržištu. Postoji velika mogućnost da cijena konzole u Hrvatskoj prijeći 6000 kuna.

Ono što je specifično kod ovog poskupljenja je da ne vrijedi za sve regije. Poskupljenja su najavljena za regije Europe, Velike Britanije, Japana, Kine, Australije, Meksika i Kanade. Cijena konzole na tržištu Sjedinjenih Američkih Država ostaje ista, što se može tumačiti na više načina, možda i kao Sonyjev potez za borbu protiv Xboxa.

Javio se i Xbox koji je potvrdio da neće povećavati cijene Xbox Series X/S konzola, barem u ovom trenutku. Xbox je potvrdio Windows Centralu da će i dalje zadržati izvorne, osnovne cijene za obje konzole.

Xbox Series S trenutno košta 300 €, a Xbox Series X 500 €.

Možemo zaključiti da Sony na tržištu ima najskuplju konzolu i najskuplje igre. Međutim, potražnja za konzolom je velika i analitičari smatraju da poskupljenje neće imati velikog utjecaja na prodajne rezultate u nadolazećem razdoblju.