Image Alt

Kuvo TV

F1 Manager 2022

INFO BOX

  • DEVELOPER: Frontier Developments
  • PUBLISHER: Frontier Developments
  • PLATFORME: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC
  • ŽANR: Stealth Avantura
  • DATUM IZLASKA: 30. kolovoz 2022.
  • PLATFORMA NA KOJOJ JE IGRA TESTIRANA: PC

Ne postoji fan Formule 1 koji bar jednom nije rekao nešto puput „ma nemaju ovi iz Ferarija pojma, ja bih to mnogo bolje uradio“ ili „lako je Mercedesu, imaju najbolji bolid“. Napokon, nakon više od 20 godina čekanja, dobili smo prvi pravi menadžer Formule 1 (F1 Manager 2022). Posljednji je izašao 2000. godine, ali ova igra koja je pred nama nije zvanično nastavak niti nje niti Motosport Simulation igre iz 2016. godine.

Zašto je F1 Manager 2022 izašao baš ove godine?

Formula 1 kao najatraktivnije takmičenje automobila bilježi ogromnu popularnost od 2016. godine, kada su je preuzeli američki vlasnici. Također, kako bi nova publika iz SAD dobila prečicu ka ovom takmičenju, Netflix je od 2018. godine počeo sa emitiranjem serijala „Drive to Survive“. Iako mi okorjeli fanovi Formule 1 preziremo taj koncept dramatizacije, ipak se mora priznati da je to uspješan projekt i da je značajno podigao popularnost ovog sporta na globalnom nivou.

U tom kontekstu, Frontier Developments je još početkom 2022. godine najavio prvu pravu (single player) menadžersku igru o Formuli 1. Kampanja je bila agresivna, a glavni adut im je bilo obećanje da će sve serije (Formula 1, 2 i 3) biti potpuno licencirane. I nisu nas prevarili, zaista igra sadrži veliku bazu vozača, timova i sponzora koji korespondiraju sa stvarnošću. Međutim…

Za koga je F1 Manager 2022 napravljen?

Prije nego se bacimo na detaljnu analizu igre, moramo napomenuti da ova igra ima usko specijaliziranu ciljnu publiku, tj. nije usmjerena široj populaciji. Za razliku od menadžerskih igara nogometne tematike, F1 Manager ne možete igrati ako nemate barem osnovno znanje o ovom takmičenju. Čak i sa osnovnim znanjem možete imati velikih problema, jer pomoć koja je inkorporirana u igru nije ni blizu dovoljna da olakša početnicima.

Dakle, ukoliko ste samo povremeni pratitelj Formule 1, imate svoje omiljene vozače ali bez dubinskog poznavanja funkcioniranja „letećeg cirkusa“, ova igra nije za vas. Ona je usmjerena na strastvene ljubitelje svega onoga što okružuje Formulu 1, a ne samo utrkivanje: strategije, taktike, skautiranje vozača, razvoj dijelova bolida, upravljanje ljudskim resursima, nadmudrivanje sa sponzorima, pregovaranje sa vozačima itd. Ukoliko pripadate ovoj grupi, F1 Manager 2022 svakako zaslužuje vašu pažnju.

Prvi dojmovi su sjajni, ali nije sve tako briljantno

Još jednom skrećem pažnju na to da pratim Formulu 1 od 2001. godine (od čuvene Šumaherove ere), te da su moja očekivanja od ove igre bila megalomanska. Na prvu, igra me je oduševila, prvenstveno zbog dubine koju posjeduje. Zvanična špica Formule 1 vas „nabrije“ i uključi u atmosferu, realna lica koja gledamo na utrkama vas ostave bez daha. Pa da krenemo redom što se tiče gameplaya, a kasnije ćemo se pozabaviti grafikom i zvukom.

Gameplay u igri možemo podijeliti na dva glavna dijela: mikromenadžmentski i trkački. Prvi dio je zaista besprijekoran, jer prvih nekoliko sati izgubite samo na pregledanje svih izbornika koji su vam na raspolaganju. Mailovi, profili vozača, izgradnja kapaciteta, razvoj novih dijelova, majstoriranje novim dijelovima, podešavanje automobila, treniranje osoblja, sponzori, profili trka i staza, analiza financija, glasanje o novim pravilima itd. Svaki od ovih menija ima sopstveni identitet i logiku, što je po meni najveća prednost igre. Ovi aspekti nisu samo nabacani čisto reda radi, nego zaista imaju svoj smisao i simuliraju stvarno stanje stvari.

Mailovi jesu prilično jednolični, ali ipak sadrže određenu pomoć za nove igrače. Na primjer, vaš inženjer će sugerirati što bi se trebalo popraviti na automobilima kako bi bili konkurentniji, te niste prepušteni sami sebi. Isto tako, kada trošite bodove da poboljšate vozače, inžinjeri će vam sugerirati koji aspekt treba biti u fokusu. Kad smo kod toga, profili vozača su odlični i realni, nema pretjerivanja niti potjecivanja. Na primjer, Lewis Hamilton i Max Verstappen su dva najbolje rangirana vozača, ali ni oni nisu ocijenjeni savršenim ocjenama. Ali, njihove performanse u utrkama ne ovise samo od njih samih, nego kompletnog tima te koliko imaju povjerenja jedni u druge. Fanovi će znati zašto je Bono najvažniji za Lewisa.

Dakle, da rezimiramo ovaj prvi dio gameplaya: mikromenadžment u F1 Manager 2022 je najbolji aspekt igre i teško je pronaći ozbiljnu zamjerku. Kada bismo baš išli u detalje, možemo prigovoriti jedino sistemu navigacije kroz obilne menije, jer često nemate načina da se automatski vratite na početni ekran, jer ste otišli predaleko.

3, 2, 1 – utrka počinje! Not so fast…

Racing dio igre posmatramo samo analitički odvojeno, ipak su oni neodvojivi u cjelini. Ovde ih posmatram odvojeno, jer smatram da briljantnost prvog dijela nažalost nije ispraćen u onom najvažnijem – a to je utrkivanje.

Prijelazni dio do racing vikenda je takozvana „priprema utrke“, koja je solidno izvedena: vi kao direktor tima analizirate stazu, vremensku prognozu, kalkulirate sa strategijama. Prvo dogovorite sa sponzorima što im obećavate, što značajno može utjecati na minus ili plus u financijama. Nakon toga ide priprema vozača i podešavanje bolida. Priprema vozača u smislu stila vožnje nije toliko važna u tom trenutku, jer se svakako može promijeniti u bilo kojem trenutku.

E sad, dolazimo do zapleta: kako se može igrati racing vikend? Postoje dva ekstremna pristupa, koja značajno mijenjaju iskustvo igre. Prvi pristup je tzv. „casual“ pristup u kojem se tri slobodna treninga i kvalifikacije automatski simuliraju izlistavanjem rezultata. Iako se utrka ne može preskočiti simulacijom, moguće je ubrzati 16 puta, te se posvetiti samo značajnim trenucima u samoj utrci. Međutim, ovaj način igre je daleko od realne simulacije Formule 1 i prema mom iskusvu nije zabavan i zadovoljavajući.

Drugi pristup se sastoji u ozbiljnom pristupu svakom treningu, kvalifikacijama i samoj utrci. Ozbiljan pristup znači da trošite tri sata na treninge, sat na kvalifikacije i dva sata na utrku! Ako uzmemo u obzir na sezona 2022 ima 22 utrke, jasno nam je što je najveći minus ovog pristupa: potrebno je više od 130 sati igranja samo u racing vikendima, plus još barem 50 u mikromenadžmentu. Ovo je ekstremno „time consuming“, ali ne možemo reći da pravim fanovima to predstvalja problem. Upravo je u tome čar ove igre, potpuno uključivanje u iskustvo Formule 1.

Utrka je počela, da li igra zadržava sjajan rezultat?

Ne, ne, nažalost ne. Sve ono što je dobro u prvom i prijelaznom dijelu pripreme, bačeno je u vodu u samoj utrci. Nije sve tako očajno, „casual“ igrači vjerovatno neće naći mnogo zamjerki, ali fanovi će ostati razočarani.

Hajde da spomenemo prvo što je dobro, jer je to mnogo kraće. Glasovi vozača u komunikaciji, njihovi inženjeri, vremenski uvjeti na stazi se moraju pohvaliti. Ukoliko pada kiša na utrci, a vi ne reagirate pravovremeno, zaista nećete imati šanse i najvjerovatnije ćete morati parkirati automobil u garažu. Također, dobra stvar je što imate pristup i drugim vozačima, a ne samo svojima, tako da uz pet kutova kamere možete isprobati i svoje redateljske talente.

Najveći problem trkaćeg dijela je predvidivost protivnika, pa ukoliko zaista razumijete strategije sa gumama, iskustvo utrkivanja će biti osakaćeno. Ukoliko su uvjeti na stazi optimalni, AI jednostavno ne reagira na trenutne parametre i tvrdoglavo se drži svoje zacrtane strategije s početka. To je veliki minus, jer je upravo čar Formule 1 nadmudrivanje sa protivnicima, različiti pristupi, iznenađenja i td. A budući da je igra single player, ovo se ne može oprostiti.

Drugi problem je traljavost ponašanja svih vozača na stazi. Na primjer, vozači najčešće udaraju u zid i ostaju (samo) bez prednjeg krila ili se neobjašnjivo zaustave pored staze i onda nastave. Ne postoje incidenti sa sudarima, pucanje gume, nego se sve završava sa prednjim dijelom. Moj George Russel je izvalio zid u Saudijskoj Arabiji, ali je ostao samo bez prednjeg dijela… Također, moj Carlos Sainz je izletio u prvom krugu u Bahreinu, stajao 20 sec i onda bez riječi krenuo. To jednostavno nije adekvatno simuliranje utrke, jer su one mnogo kompleksnije nego što F1 Manager 2022 pokazuje.

Treći problem su bugovi. Ukoliko vaš vozač pretigne za krug posljednjeplasirane, neobjašnjivo će da vozi iza njih nekoliko kilometara, iako imaju pravo prvenstva. Takođe, prestizanja su previše agresivna i izgledaju nerealno, jer prikaz utrke jednostavno nije u stanju prikazati raznovrsnost borbe. Nemoguće je da na određenim stazama bilo ko prestiže sa spoljne strane, a da prođe nekažnjeno…

Što je sa grafikom?

Grafika na PC verziji igre je sasvim zadovoljavajuća, uzimajući u obzir šta sve mora da bude obuhvaćeno unutar igre. Vozači se razlikuju, nema identičnih modela, bolidi korespondiraju sa dizajnom realnih. Međutim, grafika okruženja je rudimentalna – ljudi u garaži, okolina staze su jednostavno generički. Ali to ne mogu uzeti kao veliki minus, jer zaista nemam kad obraćati pažnju u trci. Zvuk je također solidan, komentatori su takođe licencirani, ali njihovi komentari su oskudni i ponavljaju se svakih nekoliko rečenica.

Presuda – treba li igrati F1 Manager 2022?

Ukoliko ste fanatični zaljubljenik u Formulu 1, odluka je jasna: treba. Ako ništa drugo, zaista se osjećate kao Toto Wollf ili Mattia Binotto, jer imate sve pod kontrolom. Sama izvedba utrke je trenutno loša, ali ona je popravljiva zakrpama i ažuriranjima. Ali, uzmite u obzir da je igra ekstremno zarazna i troši vaše vrijeme, ako hoćete da doživite potpuno iskustvo.


Recenzija nastala zahvaljujući review kopiji igre ustupljenoj od strane izdavača.