Image Alt

Kuvo TV

Nova studija tvrdi da samo 6% popularnih igara ima samostalne ženske protagoniste

Prema istraživanju koje je provela internetska stranica za igre Solitaired, inače poznata po svojim igrama kao što su Pasijans i Mahjong, samo 6% od 150 popularnih videoigara objavljenih između 1985. i 2022. godine ima glavne ženske protagoniste.

Studija je proučila listu od 150 videoigara s najvećom ocjenom na IMDB-u (isključujući remastere i ekspanzije), a zatim je utvrdila ima li igra ženskog protagonista ili ne. Rezultati su pokazali da je 69,3% igara sadržavalo samostalnog muškog protagonista, 13,3% igara sadržavalo je jednog muškog i jednog ženskog protagonista, 8,7% igara dopuštalo je igračima da odaberu spol svog lika, a samo 6% sadržavalo je ženskog protagonista.

Ukupno devet od 150 najboljih videoigara na IMDB-u sadržavalo je samostalne ženske protagoniste: Portal, Portal 2, Beyond: Two Souls, Tomb Raider, Life is Strange, Rise of the Tomb Raider, The Walking Dead: Season Two, Horizon Zero Dawn i Star Wars Battlefront 2. 104 od 150 igara sadržavale su samostalne muške protagoniste ili više muških protagonista bez mogućnosti igranja sa ženskim protagonistima.

U situacijama u kojima su postojali i muški i ženski protagonisti, studija je otkrila da igre često imaju više muških nego ženskih protagonista. Navedeni primjeri uključuju Left 4 Dead, Heavy Rain i Borderlands 2, koji imaju tri muška protagonista i jednu žensku protagonisticu. Studija je također zaključila da Grand Theft Auto 5 sadrži tri protagonista, a niti jednu protagonisticu.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se ovaj trend promijeniti. Moguće je da će igre početi sadržavati više ženskih protagonista, ali također je moguće da će se likovi u popularnijim igrama i dalje prvenstveno sastojati od muških likova. U svakom slučaju, postoji mnogo nadolazećih videoigara koja sadrže i muške i ženske likove, ali ostaje za vidjeti hoće li neka od njih probiti IMDB-ovu top 150 listu i uopće promijeniti ovu statistiku.