Image Alt

Kuvo TV

LEGO Bricktales

INFO BOX

  • DEVELOPER: ClockStone, ClockStone Software
  • PUBLISHER: Thunderful Group, Thunderful Publishing
  • PLATFORME: Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC, Nintendo Switch
  • ŽANR: puzzle avantura
  • DATUM IZLASKA: 12. listopada 2022.
  • PLATFORMA NA KOJOJ JE IGRA TESTIRANA: PS5

Zar nije čudno što sve ove godine nismo dobili neku Lego igru koja je bliže Minecraftu nego akcijskim avanturama i platformerima? Pa, ne moramo se više čuditi, jer je očigledno netko došao Legu s idejom da naprave igru u kojoj napokon i slažemo Lego kockice!

Umalo!

LEGO Bricktales donosi upravo to, simpatičnu i jednostavnu premisu i priču, te razne zagonetke i zadatke koji nas, uz minimalno okolišno istraživanje i interakcije s drugim likovima i predmetima, tjeraju da izgradimo određene stvari sa LEGO kockicama. Što se tiče te simpatične i jednostavne premise, u ovoj igri smo u ulozi ”unuka” koji pomaže svom djedu, izumitelju koji je napravio veliki zabavni park, ali koji je pun kvarova i problema. Kako bi spriječio zatvaranje parka zbog tih problema, što mu prijeti lokalna vlast, vi se upuštate u avanturu i sa prijateljskim malim robotom pokušavate riješiti sve probleme u parku i otkriti uzroke tih problema. Tako će vas ta avantura odvesti do novih poznanstava sa simpatičnim ljudima koji su na neki način zapeli u parku, a doći ćete jako brzo i u doticaj sa izvanzemaljskom tehnologijom. Vaše jedino oružje, praktički, je vaša sposobnost izgradnje mostova, stepenica i drugih stvari uz pomoć Lego kockica.

Jedna od situacija u kojoj uplašenom novinaru može pomoći samo osoba koja vješto slaže LEGO kockice!

Cijeli svijet Bricktalesa i svi likovi napravljeni su od LEGO kockica. Od vas samih do raznih mapa koje su zapravo impresivno napravljene LEGO diorame, cijela igra odiše LEGO dizajnom i, iako se ne radi o stvarnim “Legićima” u vašem domu, odaju jedan dojam i izazov koji stvarne LEGO kockice donose. Cijela atmosfera, priča, pa i sami zadaci su napravljeni dosta opuštajuće i sigurno će mnogima igra biti zen. Čak i kad vas iživcira što ne možete brže i točnije složiti neke obične visoke stepenice sa dostupnim dijelovima koje imate u tom zadatku.

Veliki broj raznoraznih kockica može olakšati, ali i zakomplicirati stvari

Iako sa glavnim likom imamo osnovno kretanje po tim predivnim LEGO dioramama, poneku akciju kao što je jače skakanje po podu čime razbijamo neke od kockica ili pak korištenje lasa kako bi došli do nekih viših područja, glavni dio gameplaya je upravo slaganje kockica u željene predmete. Prilikom igranja jedne od tih misija, igra nakon početnih uputa kako okretati kocke, kako ih postavljati i kako pregledavati cijelo područje, zadaje razne ciljeve. Neki su jednostavniji, kao što je izgradnja mosta ili izrada preslike nekog kipa, dok neki mogu biti puno kompleksnije građevine. Za svaku od tih građevina/predmeta dobivate ograničeni broj raznih oblika kockica. A svaki zadatak donosi tako nešto, određene dijelove LEGO kockica, ograničeni broj istih s kojima nešto možete složiti. Ono što je super jest da postoji više načina kako da složite to nešto, pa vam nekad treba samo upornost i imalo imaginacije da dobijete most preko kojeg možete preći i koji će izdržati težinu onih koji prelaze preko njega, a ako vam se svo to slaganje svidi i malo ste ”nadareniji” možete napraviti puno impresivniji i ljepši most. Završavanjem misije otvara se sandbox mode, tj. dodatni način uređivanja vaše građevine, pristup većem broju kockica dodatnih oblika s kojima se možete dalje igrati i dodatno urediti ovaj dio mape/diorame. Taj sandbox mode gledajte kao svojevrsnu nagradu jer nije bitno za sam napredak niti se dobije išta sa tim da građevina ljepše izgleda, no nekad je samo zadovoljština dovoljna nagrada. Vrijeme za završavanje ili dovršavanje igre svakako ovisi o vama i koliko ste dobri u izradi LEGO kockica i koliko vam dugo za neke misije treba, no okviran broj od 12 do 14 sati igranja bi trebao biti dovoljno duga zabava s ovakvim konceptom, pogotovo kad se uzme u obzir da sa dodatnim misijama i skupljanjima određenih itema dobivate nove kockice, nove boje kockica, te nove iteme za uređivanje vašega lika. Ako se prepustite LEGU i svidi vam se što vidite u prvih sat-dva igre, ovo bi moglo biti svakako opuštajuće, zabavno i izazovno iskustvo.

Nekada imamo i previše izbora

Šteta što relativno jednostavno slaganje kockica i dosta dobra logika misija i samog napretka u igri, nije popraćena boljom kamerom. Slaganje LEGO kockica je poprilično zbunjujuće, preglednost je dosta narušena  sa čudnim načinima zumiranja, nedovoljno intuitivnim sučeljem i težim dobivanjem željene perspektive i osjećaja orijentacije u prostoru koji je često vitalan za ovakve igre. Da su se developeri još malo posvetili ovom djelu, koji je zapravo iznimno bitan za cjelokupni gameplay, možda bi imali jednu od najboljih igara ove godine. Također je problem što je neke kockice  u početku dosta teško ”shvatiti”, ne možemo ih često vidjeti jasno s donje strane i u trenucima kada neki dio treba spojiti sa donje strane drugog dijela, možemo naići na probleme i na dosta pokušavanja da li neki dio ima uopće svojstvo koje mislimo. Tako može proći dosta dodatnog vremena  dok naučimo što sve možemo i ne možemo raditi za određenu građevinu pa je mogućnost zamora i živciranja, u inače kako sam je već nazvao ”zen igri” element koji bi neke mogao poprilično zaobići nakon nekog vremena. Ovi nedostatci su prvenstveno opasni i bitni jer bi neke mogli odbiti i obeshrabriti tijekom igranja igre i prvih slaganja kockica, a nedvojbeno će nekima ovo i biti ”deal breaker”.

Bricktales u nekim trenucima jasno igra na nostalgiju starijih igrača/ica

Dobro ograničenje igre za igranje je 12 godina, a izazovi i misije idu od lakših, težih, do nekih koje su više nejasne zbog svih tih raznih manjih kockica i uz otežanu kameru automatski teži, pa ostaje nekako dojam da su neke stvari izazovne i za odrasle i time preteške za djecu. Kooperacija i sudjelovanje više ukućana može biti ključ za još zabavnije iskustvo, a u tome pomaže i humor i solidna prezentacija igre (mali izbor pjesama i nedostatak glasovne glume za dijaloge su neke od stvari koje malo smetaju) . Nema tajne da Bricktales i igra na nostalgiju, i na starije igrače/ice koji su bolje sjećaju nekih od diorama koje se pojavljuju u igri, no svakako je nešto što svojim stilom ipak jest usmjereno mlađima. Tko će na kraju najviše uživati, ostaje da vidimo.






LEGO Bricktales je svakako velika stvar za LEGO igre u budućnosti. ClockStone i Thunderful Group su pokazali i dokazali da LEGO igra ne treba biti platformer i akcijska avantura temeljena na nekoj popularnoj filmskoj franšizi u kojoj su kockice dio estetske priče igre, već mogu biti glavni element igranja i mogu biti iznimno zabavne. Iako ništa nije tako dobro ako otvaranje nove velike LEGO kutije i slaganje iste doma, Bricktales je dao okus tome kako to može izgledati u video igri i biti izuzetno blizu stvarnome iskustvu. I zato je važan i dosta dobar početak za buduće slične projekte koji će, nesumnjivo, doći.

Recenzija nastala zahvaljujući review kopiji igre ustupljenoj od strane izdavača.