Image Alt

Kuvo TV

Football Manager 2023

INFO BOX

  • DEVELOPER: Sports Interactive
  • PUBLISHER: SEGA
  • PLATFORME: PS5, Xbox One, Xbox Series, PC, Switch, iOS, Android
  • ŽANR: Simulacija
  • DATUM IZLASKA: 8. studenog 2022.
  • PLATFORMA NA KOJOJ JE IGRA TESTIRANA: PC

Novo izdanje poznatog serijala nogometnog menadžera uistinu će podijeliti mišljenja igrača. S obzirom na to da novo izdanje izdaje na godišnjoj bazi, Sports Interactive ima dovoljno vremena da smisli kako i na koji način da poboljša svoju igru. Ponekad ta poboljšanja iznenade igrače, a ponekad razočaraju. Svako izdanje dobije ponešto novo, a mnogi jednostavno ne mogu prijeći preko toga da je svaka Football Manager igra zapravo nadogradnja one prethodne. U jednu ruku, treba se staviti u položaj developera Sport Interactivea i shvatiti koliko su limitirani zbog licenci i različitih politika privatnosti, a ujedno teško je udovoljiti svima. U zadnje je vrijeme, Sports Interactive je krenuo slušati primjedbe i sugestije svoje zajednice, osobito streamera, pa možemo očekivati da će ovo izdanje imati dosta ažuriranja koja bi trebala popraviti određene stavke.

Serijal još uvijek nema konkurenciju na tržištu menadžerskih simulatora, pa mnogi često smatraju kako se Sports Interactive ne trudi dovoljno, jer zna da će ionako pokupiti lovu kada za to dođe vrijeme. No, ovogodišnje izdanje uključuje više licenci: Ligu prvaka, Europsku ligu, Konferencijsku ligu te lige unutar Litve i Kanade. Ovo je zapravo korak prema naprijed, a još samo preostaje da Sports Interactive dobije licencu za pojedine klubove i njihova imena, kao što su Juventus i Manchester United, no za to ćemo morati još pričekati.

Ono što zasigurno možemo priznati jeste to da će svi oni ljubitelji Football Managera uvijek potrošiti tisuću sati na ovu igru, makar im igra nije toliko sjela ili im se određene stvari ne sviđaju. Football Manager 2023 će dosta olakšati život igračima kada su u pitanju klasične dileme – kako odrediti svoju momčad, koje su njezine slabosti i koja područja treba popravit? Uvedene su nove značajke, Squad Planner i Experience Matrix. Squad Planner dat će vam detaljan uvid u vašu ekipu, pokazuje koji nogometaši igraju određenu poziciju, kada im istječe ugovor, koja im je cijena transfera, je li nogometaš domaći ili stranac, te kako će vaša ekipa izgledati sljedeće sezone i sezone nakon nje. Osim toga, imaju različite dodatne značajke unutar Squad Plannera, kao što su filteri, a možete također pitati svog pomoćnog trenera da vam pomogne pri odabiru ekipe, možete dobiti mišljenja o određenim nogometašima od vašeg cijelog osoblja, te u Squad Planner dodati nogometaše koje želite kupiti ili koji su u vašem užem izboru. Iako možda nećete provoditi sve vrijeme na ovom ekranu, zasigurno će ova značajka biti korisna kod početka svake sezone i prijelaznog roka. Nažalost, uvođenje igrača u Squad Planner zahtijeva dosta ručnog posla, jer trenutačno ne postoji mogućnost automatskog dodavanja igrača koji se nalaze u klubu, a ovo se odnosi na igrače koji se nalaze u mlađim kategorijama ili koji su na posudbi, dok će igrači koji se nalaze u prvoj postavi biti automatski selektirani u Squad Planneru.

S druge strane, Experience Matrix se možda čini kao bespotrebna značajka, ali ako sagledamo širu sliku, Experience Matrix zapravo pokazuje igrače koji su u razvoju, koji se trenutno probijaju na scenu, one koji su blizu svog vrhunca i one koji su već iskusni igrači. Što to zapravo znači? Experience Matrix pokazuje nogometaše koji su prema svojim trenutnim sposobnostima (ne računajući potencijalnu sposobnost) bitni za klub, koji pružaju dubinu momčadi i koji nisu još spremni za prvu postavu. Ovo vam zasigurno možemo pomoći da dobijete sliku u kakvom stanju se klub nalazi, koje nogometaše želite ostaviti, a koje prodati. Osim toga, također možete vidjeti koji su nogometaši u klubu trenutno najbolji na pojedinim pozicijama, te dobiti uvid u one koji ih eventualno mogu zamijeniti.

Poboljšanje je također dobio i Data Hub, koji je prvi put dodan u Football Manageru 2022, a to znači da je još uvijek nova značajka koja još uvijek treba pronaći svoje pravo mjesto među igračima. Ja se iskreno nisam toliko koristio ovom značajkom, jer mi je bilo potrebno dodatnih 30 – 45 minuta samo kako bih pronašao statistike koje me zanimaju, a odbacio one koje mi ne trebaju. Prema tome, možete pretpostaviti da se sve ručno radilo, a u Football Manageru 2023 to će se sve promijeniti. Lijepo je ne samo dobiti pregled svojih statistika klikom na jedan gumb, već i poboljšane pakete statistika u odnosu na vašu ligu i nadolazeće protivnike. Data Hub je detaljniji nego ikad prije i doista se čini kao značajka kojoj će se igrači vrlo često vraćati. Također, poboljšani su grafovi i izgled statistika, pa su sada ugodniji za vaše oči.

Za sve igrače Football Managera, najbitniji aspekt ove igre je match engine. Neki provode satima u njemu, a neki na vrlo jednostavan način samo preskaču utakmice. Nažalost, match engine Football Managera 2023 nije toliko poboljšan. Ono što sam zasigurno mogao iskusiti jeste to da je match engine dosta fluidniji, da postoji veći broj animacija tijekom igre, način na koji se igrači kreću, dodaju loptu i pucaju izgleda dosta ljepše. Trava i izgled stadiona također izgledaju realističnije. Sve u svemu, match engine Football Managera 2023 nije toliko poboljšan i ne bih se čudio da ga mnogi počnu uspoređivati s onim iz Football Managera 2022. Iako ima određenih poboljšanja, nije masovno drugačiji od prošle igre. To zapravo i nije velika smetnja u igri, budući da je match engine trenutno u najboljem mogućem stanju, a ako nije pokvaren, nema potrebe da se mijenja, ali želja da se neke određene stvari promijene uvijek postoje za sve igrače.

Ono što se meni zapravo najviše svidjelo jeste uvođenje novih taktičkih mogućnosti. Od sada ćete moći igrati kao Atletico Madrid! Pretpostavljam da su iz Sports Interactivea bili vrlo impresionirani Diegom Simeonom i način na kojim njegova momčad igra obranu. U Football Manageru 2023 možete postaviti svoje igrače u niskom ili visokom bloku na terenu kako bi isfrustrirali protivnike. Ili ćete im dopustiti da usmjere loptu prema sredini i prisiliti ih da je po mogućnosti izgube, što dovodi do češćih kontranapada, ili ih natjerati da usmjere loptu prema vani kako biste im zatvorili protok lopte. Osim toga, možete narediti svojoj obrani da napravi veći pritisak prema naprijed ili da zauzme neki sigurnosni pristup, odnosno da ne trče previše prema naprijed kako se ne bi otvorio prostor iza njih. Također, možete narediti svojim nogometašima da zatvore igrača koji ubacuje loptu kako bi bili prisiljeni tražiti druge opcije za napad ili dopustiti ubacivanje lopti u vaš šesnaesterac ako imate više obrambene igrače od njihovih napadača.

Jedna od značajki koju nitko nije očekivao a koju je Sports Interactive odlučio uvesti jeste uvođenje očekivanja obožavatelja kluba ili takozvani Expectations System. Od sada će obožavatelji kluba dobiti svoju riječ, odnosno moći će stvarati pritisak na vas i izjasniti se koja su njihova očekivanja za sezonu i za svaku utakmicu. U igri vas čeka šest vrsta obožavatelja i svaka skupina će imati svoje određene karakteristike. Hardcore navijači, možemo ih usporediti s Bad Blue Boysima, Core navijači (prosječni nogometni navijači), Family (takozvani obiteljski navijači koji već duže vrijeme prate klub), Fair Weather navijači (navijači koji žele samo uspjeh i dostignuće kluba), Corporate navijači (navijači koje zanimaju objekti stadiona i utrživost kluba) i ležerni navijači koji s vremena na vrijeme poprate klub. Vaš zadatak je da zapravo izgradite klub predstavljen u igri sa zahtjevima za povećanje broja pratitelja na društvenim mrežama. A u tom posebnom segmenti, također ćete doznati više informacija o vašem klubu, primjerice koji nogometaši su omiljeni u redovima navijača, tko su vaši rivali, koliko koštaju ulaznice, koja je kultura kluba itd.

Ono što je također novo u ovoj igri jeste promjena grafike skautiranja. Ovo će vrlo vjerojatno biti kompleksno za novije igrače dok ne shvate kako sve to funkcionira. Bilo kako bilo, od sada ćete dobiti kartu cijeloga svijeta koja će vam pokazati koja mjesta trenutno skautirate, koja mjesta uopće niste istražili, koliko znanja imate o određenim državama itd. Također, Sports Interactive je pojednostavio je regije svijeta, tako da ćete moći konkretnije skautirati određene države. U prijašnjim verzijama niste mogli točno znati koja regija obuhvaća koje države, a da niste preko interneta otvorili posebnu kartu koja vam pokazuje te detalje. Sada će vam to biti pri ruci i moći ćete vrlo brzo odrediti zadatke svojih skauta. Uglavnom je cijeli taj sustav skautiranja ubrzan tako da većinu stvari nećete morati raditi ručno, osim ako taj zadatak ne zadate svojem osoblju, u tom slučaju nećete morati misliti na skautiranje, nego će vam predlošci igrača odmah dolaziti u inbox.

Po meni, ovogodišnji Football Manager je znatno realističniji od prijašnjih verzija. Iako postoje još mnoge sitnije promjene vezane za igru koje nisam naveo, ova igra je naposljetku dosta izazovna i sama pomisao da možete voditi svoju reprezentaciju ili klub do samog vrha zbilja predstavlja pravu zabavu za sve one koji znaju što sve Football Manager donosi. Sve u svemu, Football Manager 2023 predstavlja još jedan korak naprijed za franšizu. Ono što zasigurno spašava ovu franšizu jeste mogućnost skidanja različitih grafičkih paketa s interneta ili Steam Workshopa. I dalje se radi o igri koja je nezaobilazna za sve ljubitelje nogometa.


Recenzija nastala zahvaljujući review kopiji igre ustupljenoj od strane izdavača.