Image Alt

Kuvo TV

Najavljen prvi ikada olimpijski esports tjedan

Međunarodni olimpijski odbor je prije pet godina odlučio postepeno uvesti esports kao dio olimpijskih igara. Plan je bio prvotno upoznati javnost s ovom odlukom i zatim ove godine na zimskim Olimpijskim igrama uvesti natjecateljsko igranje s više službenih sportskih kategorija za medalje. Iako taj događaj nije bio popraćen u tolikoj mjeri kao što su bili popraćeni „pravi“ sportovi, samo prikazivanje esporta na Olimpijskim igrama je veliki korak prema naprijed.

MOO je stoga odlučio uvesti događaj koji će biti nagovještaj ljetnih igara 2024. godine, odnosno pomoći će MOO-u da popuni prazninu između Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. i Ljetnih olimpijskih igara u Parizu 2024. godine. Prvi olimpijski esports tjedan održat će se sljedeće godine, a za domaćina je izabran Singapur, dok će događaj suorganizirati njegov Nacionalni olimpijski odbor, Ministarstvo kulture i sportski odbor Singapura.

MOO je objavio da će pobliže pratiti ovaj esports tjedan kako bi u budućnosti mogao što sigurnije i bolje organizirati ovakve događaje.  Prema organizatorima, događaj će prikazati najbolje od virtualnih sportova, kao i vrhunske tehnologije koje omogućuju takva natjecanja.

Još uvijek nije objavljena službena lista igara koje će se igrati tijekom tjedna olimpijskog esporta 2023., ali dosad potvrđeni žanrovi uključuju biciklizam, jedrenje, bejzbol, veslanje i višestruke kategorije motosporta. Iako većina današnjih najpopularnijih natjecateljskih igara sadrži nasilje, olimpijski sponzori dugo su se protivili nasilnom esportu, tako da konačni popis kategorija vjerojatno neće biti previše kontroverzan.

Iako se događaj vjerojatno neće moći usporediti s nekim od najvećih svjetskih natjecateljskih gaming događaja kao što su The International ili Fortnite World Cup Finals u smislu spektakla, sama činjenica da se održava tjedan olimpijskog esporta označava važnu prekretnicu u esportu, odnosno put do globalnog priznanja.