Image Alt

Kuvo TV

Swordship

INFO BOX

  • DEVELOPER: Digital Kingdom
  • PUBLISHER: Thunderful Publishing
  • PLATFORME: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC, Switch
  • ŽANR: Arkada
  • DATUM IZLASKA: 5. prosinca 2022.
  • PLATFORMA NA KOJOJ JE IGRA TESTIRANA: PC

Ako ste ikada igrali arkadne igre u kojima ste upravljali svemirskim brodom, izbjegavali prepreke i pucali na svoje neprijatelje, onda će vas Swordship vratiti u te stare dane. Ako niste previše nostalgični, onda će vas iznimna originalnost i inovativnost ove igre oduševiti. Naime, u ovoj igri ne pucate na svoje neprijatelje nego ih izbjegavate. Ne borite se u svemiru, nego na vodi. Ukratko, cijela bit ove igre je da skupljate kontejnere koji se pojave tijekom igranja, a kada ih skupite, morate ih odložiti na obilježeno mjesto, dok vas sve vrijeme roboti i dronovi pokušavaju spriječiti da ih odložite. Neki će možda reći pa to sve zvuči jednostavno, ali tu će biti u krivu. Koliko god ova igra zvučala jednostavno, od vas zahtijeva određeno znanje i vještine kako biste napredovali dalje. U ovoj igri postoji kratki tutorial koji vam objasni cilj igre, ali ste uglavnom  bačeni odmah u vatru i na vama je da se snađete. Što više igrate, to ćete brže svladati koncept igre.

Kako sam već spomenuo, ne možete pucati, ali u ovoj igri možete natjerati neprijatelje da se međusobno ubijaju. Svo uništavanje i izbjegavanje događa se unutar uskog okvira jednog zaslona s vrhom prema dolje, a sve oko vas se događa brzo i morate reagirati na vrijeme kako biste izbjegli sve što pokušava uništiti vaš brod. Nisu toliko važna pravila igre, koliko ono što igra radi s pravilima. Juriš, krećeš se lijevo-desno i gore-dolje, a kontejner se približava. To znate jer se na ekranu pojavljuje jarko žuta linija. Kada uzmete kontejner, možete ga koristiti kao bombu kako biste izbrisali neprijatelje s ekrana ili ga možete staviti u banku, što znači da morate čekati dok se točka za ispuštanje ne pojavi na zaslonu, a zatim morate provesti nekoliko sekundi na točki za ispuštanje kako bi se dovršilo ispuštanje. Na lijevoj strani ekrana vam uvijek piše koliko kontejnera možete skupiti tijekom jedne vožnje. Nekad se zna dogoditi da ćete ih promašiti, ali ništa strašno, jer postoji završetak kada skupite ili prođete sve kontejnere.

Skupljanje kontejnera je nevjerojatno teško. To je zato što je zaslon pun neprijatelja. Dronovi koje vas prate i zatim pucaju, mine koje iskaču, ogromni laserski zidovi koji vam sprječavaju prolazak kroz određene strane zaslona, lebdeći roboti koji bacaju bombe odozgo, rotirajuće peći za roštilj koje ispuštaju vatru oko sebe itd. Ono što ovi neprijatelji dijele su crvene oznake koje pokazuju područja koja će napasti i pauza prije napada koja vam omogućuje da uđete u crvenu oznaku, provjerite je li tamo gdje želite da bude, a zatim ponovno izađete. Ovo donosi svoju prednost. Kako je već rečeno, neprijatelji se mogu međusobno uništavati. Jednostavno možete namamiti neprijatelje da ciljaju druge robote, dronove ili mine. Tu vam pomaže i crvena oznaka koja pokazuje koliko daleko može ciljati određeni neprijatelj. Naravno, ne umiru svi neprijatelji nakon jednog hica.

Kako bi se olakšalo izbjegavanje neprijatelja, možete također i zaroniti u vodu na određeno vrijeme. Ovo se pokazalo kako iznimno važna taktika kada želite izbjeći veći broj neprijatelja. Ono što krasi ovu igru su određeni modifikatori koje dobijete kada završite jedan level. Zapravo, možete birati na koji način želite iskoristiti prikupljene kontejnere, bilo da ih želite pridodati svojem skoru, koji također igra važnu ulogu, ili ih želite iskoristiti za dodatne živote i nadogradive modifikatore za vaš brod. Primjerice, možete dobiti vještinu da naelektrizirate sve neprijatelje na kratko vrijeme, isporučite kontejner odmah bez određenog čekanja, dobijete otpornost na vatru itd. Određene nadogradnje zahtjevaju energetske ćelije koje dobijete kada se neprijatelji unište, a možete ih iskoristiti za aktivaciju tih vještina tijekom igranja. Energetske ćelije također uvećavaju vaš score.

Zašto je score toliko važan? Što imate više bodova, to dobivate veće nagrade. Nakon što prođete jedan level, drugi će biti teži, a time dobivate i više bodova. Postoji takozvani način napredovanja koji vam daje određene nagrade. Zato je score toliko važan. Primjerice, možete otključati teže neprijatelje, nadogradnje za vaš brod, drugačije mape, odnosno oblike zaslona, arhive koji vam pokazuju što sve igra sadrži, vremenske uvjete itd. Nećemo se lagati ako bi rekli da to otključavanje zahtjeva određeno vrijeme provedeno igrajući ovu igru. Kako i sama igra nije toliko jednostavna, tako i ova mogućnost čini ovu igru još zanimljivijom. Svaki daljnji napredak čini igru još težom, ali to vam i omogućuje da do kraja svladate ovu igru. Svako otključavanje je važno, svaki bod je važan i svaki život je važan.

Ono što se meni iznimno dopalo je spoj grafike i dizajna. Sve je napravljeno jednostavno, detaljno i minimizirajuće, odnosno nema prevelikog premjerivanja i ne treba imati vrlo snažan uređaj da pokrenete ovu igru. Prepuno je različitih boja, a postoje i određene cut scene koje se dogode kada uništite veći broj neprijatelja ili ste za dlaku izbjegli smrt. Ono čim se također igra može pohvaliti je glazba. Taj neki miks dubstepa i elektroničke glazbe zabavan je spoj koji vas također nabrijava da pobijedite svaki level. Ono što može biti iritantno tijekom igranja je mogućnost da se izgubite u sukobu. Imate toliko toga za pratiti i na sve morate biti sprmeni, čak pomicanje kamere i usporavanje (koje se može onemogućiti) mogu vas povremeno dezorijentirati s vašeg položaja, što rezultira iznenadnom smrću. Također da ne zaboravim, u igri možete promijeniti brzinu vašeg broda, udaljenost upozorenja u nastajanju, udaljenost upozorenja na blizinu u smislu da možete odrediti u kojem smislu želite vidjeti točke upozorenja.

Ono što bi ja sigurno istaknuo da se igra prodaje po cijeni od 20€ i to je previše. Jednostavno nema toliko značajki koji bi opravdali iznos od 20€. Igra je uistinu ležerna za igranje i svima će biti zabavna, ali je dosta ponavljajuća, odnosno svaki level je skoro isti i svaki put krećete iz početka ako ste izgubili. Iako možete stalno napredovati, nije toliko nagrađeno koliko bi trebalo biti, u smislu da vrlo teško možete doći to težih otključavanja. Sve u svemu, igra je napravljena za svakoga, pogotovo za one koji vole stare arkadne igre. Nije zahtjevna, grafika i glazba su odlične, ali nije igra koju ćete provesti satima igrajući, nego ćete se na nju vraćati s vremena na vrijeme.


Recenzija nastala zahvaljujući review kopiji igre ustupljenoj od strane izdavača.