Image Alt

Kuvo TV

Barem tri iduće Bethesdine igre će biti Xbox ekskluzive

Xbox je već duže vrijeme zatrpan kritikama zbog nedostatka kvalitetnih first party ekskluziva, što nije daleko od istine budući da se Microsoft s ovim problemom muči još od samih početaka Xbox One ere. Naravno, nije da kvalitetnih ekskluziva nije bilo, no jako mali broj istih predstavlja pravu rak ranu za ovog giganta iz Redmonda, tako da se već neko vrijeme čeka njegov odgovor na ovoj generaciji.

U plasiranju kvalitetnih first party Xbox ekskluziva veliku ulogu bi trebala igrati dosad najveća Microsoftova akvizicija, Bethesda, koja u rukavu ima nekoliko impresivnih asova. U jeku cijele situacije oko nastojanja Sonyja da na sve moguće i nemoguće načine sabotira i spriječi Microsoftovu akviziciju Activision Blizzarda, Microsoft se odlučio za prvi protunapad, a oružje koje planira iskoristiti stiže iz Bethesdinih redova.

Naime, iako je Microsoft još ranije potvrdio da će Bethesdine buduće igre biti dostupne na svim uređajima na kojima je dostupan Xbox Game Pass (što automatski isključuje PlayStation), mnogi su se nadali kako bi neke od tih igara ipak mogli vidjeti i na Sonyjevih konzolama. No, prema podacima koji su se našli u dokumentaciji obuhvaćenoj sporom između Microsofta i FTC-a, Microsoft barem tri Bethesdine igre planira zadržati ekskluzivnim za Xbox i PC.

Iako su imena tih igara bila “redaktirana”, za očekivati je da su u pitanju Starfield, Redfall i The Elder Scrolls VI. No, uzmemo li u obzir to kako se razvija situacija vezano za Microsoftovu kupovinu Activision Blizzarda, ukoliko Sony istu ipak uspije spriječiti, za očekivati je da će Microsoftov odgovor biti prilično oštar, tako da bi i igre kao što su Indiana Jones ili Fallout 5 vrlo lako mogle biti dostupne samo za Xbox i PC, a da ne govorimo o Microsoftovim financijskim mogućnostima da osigura privremenu ekskluzivnost brojnih third party ostvarenja poput, recimo, GTA VI, pa čak i Call of Dutyja, koji je i najusijanija tema i problem cijele situacije vezane za Microsoftovu akviziciju Activision Blizzarda.