Image Alt

Kuvo TV

Farming Simulator 22 – Platinum Edition

INFO BOX

  • DEVELOPER: GIANTS Software
  • PUBLISHER: GIANTS Software
  • PLATFORME: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC
  • ŽANR: Simulacija
  • DATUM IZLASKA: 15. studenog 2022.
  • PLATFORMA NA KOJOJ JE IGRA TESTIRANA: PC

Već neko vrijeme, Farming Simulator je glavni serijal za ljubitelje simulacija, pogotovo kada je u prvi plan stavljena poljoprivreda. Prethodna izdanja održana su na životu zahvaljujući naprednoj modding zajednici, ali sada se čini da su developeri iskoristili neke od njihovih ideja i implementirali ih u Farming Simulator 22, no o tome ćemo nešto više kasnije. Iako je Farming Simulator 22 izašao prije točno godinu dana, GIANTS Software je odlučio izbaciti Platinum ekspanziju kako bi proslavio prvu godišnjicu postojanja igre i ova ekspanzija je također posljednji paket u prvom Season Passu. Moguće je da je ovo izdanje dosad najbolje u serijalu,  jer kada pogledamo, GIANTS Software se uistinu potrudio oko Farming Simulatora 22.

Igrači preuzimaju ulogu modernog farmera i kreativno grade svoju farmu s raznolikim operacijama s fokusom na poljoprivredu, stočarstvo i šumarstvo. Upravljajte s pravim, autentičnim strojevima Johna Deerea, CLAAS-a, Case IH-a, DEUTZ-FAHR-a, New Hollanda, Fendta itd. u tri različita američka i europska okruženja (mape). Ako ćemo se baviti detaljima, igra sadrži više od 400 strojeva i alata od preko 100 autentičnih poljoprivrednih marki. Igrači također mogu kooperativno voditi svoju farmu i proširiti igru mnoštvom besplatnih izmjena koje je stvorila zajednica.

Idemo se sada dotaknuti svega što je novo. Neki su dodaci uistinu revolucionarni, a neki ne toliko jer su  ih autori još davno mogli uvesti. U Farming Simulatoru 22 postoji 16 vrsta usjeva: pšenica, ječam, uljana repica, suncokret, soja, kukuruz, zob, sirak, uljana rotkvica, krumpir, šećerna repa, topola, grožđe, masline, šećerna trska i pamuk. Je li 16 previše ili premalo, na vama je da odlučite. Ja se iskreno ne sjećam jesam li uspio zasaditi sve te usjeve i isprobati sve moguće strojeve i alate, jer ima puno toga, a jednostavno se uživite igrajući ovu opuštajuću simulacijsku igru. Osim toga, možete i uzgajati životinje kao što su pčele, kokoši, krave, jeleni, psi, konji, svinje i ovce. Farming Simulator 22 sadrži tri nove mape: Elmcreek, Erlengrat i Haut-Beyleron. S izdanjem Platinum ekspanzije, igri je dodana jedna nova mapa – Silverrun Forest.

Pazite vi ovo sada, vozila tek od Farming Simulatora 22 imaju mjenjač. Uključeno je nekoliko različitih mjenjača koji ovise o vozilu, a neka vozila imaju više opcija, druga mogu imati samo jednu. Pa eto, sada možete birati između ručnog mjenjača, automatika, powershifta itd. Ono što se meni zasigurno svidjelo, jeste da će pogrešna brzina utjecati na performanse traktora – na primjer, pogrešna brzina će vam dati manje snage na uzbrdici i može uzrokovati proklizavanje. Različiti uvjeti tla kao što su blato ili snijeg također utječu na performanse vašeg traktora, snijeg i blato uzrokovat će slabije prijanjanje traktora i veće proklizavanje. Prije toga nije bilo, a uvedena su i 34 nova brenda od kojih su poznatiji Mack Trucks, Versatile i McCormick. Tu je i novi brend guma Continental. Također, imate automatske kontrole nagiba i visine vozila, uređaja i opreme. Neću ići toliko u detalje što se tiče vozila/strojeva i njihovih dodataka te opreme jer bi to zahtijevalo posebnu odvojenu cjelinu, a nije da se toliko razumijem u te stvari.

Po meni su najiskrenije ove četiri nove mape detaljno izrađene i u igri izgledaju predivno. Elmcreek se nalazi na srednjem zapadu SAD-a. Ova mapa sadrži nove vrste polja i štala gdje mogu ići viličari, kao i neke nove značajke, poput novih tvornica: mlin za žitarice, stolariju, predionicu, krojačnicu i još mnogo toga. Osim toga, sadrži i 82 polja na kojima možete raditi što god hoćete. Haut-Beyleron se nalazi u južnoj Francuskoj. Ova mapa je brdovita s balonima na vrući zrak. Ima 48 polja, a specifično je da su polja ili mala ili velika. Također, ova mapa je dobra za vinogradarstvo i maslinarstvo, pa ako se želite baviti time, ova je mapa za vas. Erlengrat se nalazi u švicarskim Alpama, a nadogradnja je one mape iz Farming Simulatora 19. Kao što možete sami shvatiti, ova mapa je okružena planinama i ima stanicu za vlak, lokalnu crkvu, 25 polja, nove tvrtke uključujući Liechti Chocolatier, Kraft Landmaschinen AG (trgovina), Gasolino (benzinska postaja) i Käserei Erlengrat (tvornica sira). Silverrun Forest je šumovita mapa gdje ćete se prvenstveno baviti šumarstvom. Ima samo tri polja za usjeve, a na početku dobivate i tri startna vozila. E sada, svaka od tih mapa sadrži posebne građevine koje možete koristiti ili ulaziti u njih. Neke mape su veće, a neke manje. Ovisno čime se želite baviti, koje usjeve želite uzgajati, svaka mapa sadrži specifične benefite.

Proizvodni lanci nude poljoprivrednicima novi način ostvarivanja još većeg prihoda i veće dobiti od svojih proizvoda. U Farming Simulatoru 22 postoji ukupan broj od 13 različitih proizvodnih pogona koje možete ne samo opskrbiti svojom robom, već i kupiti, posjedovati i postaviti na svoju zemlju. Ovo je zapravo vrlo jednostavno. Ja sam se prvenstveno bavio šumarstvom. Primjerice, prvo sasiječete drva, zatim ih utovarite na prikolicu, odnesete ta drva u pilanu kako biste dobili daske i iverje, koje je zatim moguće iskoristiti za proizvodnju namještaja ili možete odlučiti prodati drva. U Farming Simulatoru 22, sekundarni izvor prihoda je i uzgoj povrća kroz staklenike. Svo povrće se može uzgajati, brati i prodavati. Staklenici služe za uzgoj, bez obzira na vremenske uvjete ili godišnje doba, čak i u snježnim mjesecima.

Sada bi se htio dotaknuti možda najvećeg dodatka u ovom serijalu, a to su godišnja doba. Jedna godina se prema zadanim postavkama u igri sastoji od četiri godišnja doba od kojih svako ima tri dana, što znači ukupno 12 dana u godini, no to se može promijeniti u postavkama i može doseći čak 28 dana u sezoni. Sezone se mogu onemogućiti na različite načine u opcijama. Primjerice, „sezonski rast“ se može isključiti tako da možete saditi i žeti usjeve bez obzira na godišnje doba. Također, možete onemogućiti snijeg, a postoji i postavka da zamrznete u kojem mjesecu se trenutno nalazite. Na primjer, želite da stalno bude listopad, ali to neće utjecati na žetvu usjeva ili na njihov rast, već će se ponašati kao da nema godišnjih doba. Kalendar usjeva pokazuje kada se različiti usjevi mogu saditi i žeti. Usjevi sada imaju potražnju pa ćete morati paziti kada je najbolje vrijeme za prodaju određenih usjeva na temelju sezone, morat ćete ih skladištiti dok potražnja ne bude dovoljno visoka za prodaju. To sve donosi i svoje određene izazove. Primjerice, za zimu ćete se morati pripremiti i skladištiti određene usjeve, te početi baviti se nečim drugim sa strane.

Platinum ekspanzija veći značaj daje šumarstvu jer, kako sam već spomenuo, uz tu ekspanziju dolazi i nova mapa. Ja sam poprilično vremena proveo na toj mapi i mogu reći da sam iznenađen mogućnosti da možete graditi i brodove jer na toj mapi postoji brodogradilište. Ono što je također realistično je da možete koristiti sprejeve kako biste označili stabla koja želite posjeći.  Već sam spomenuo da proizvodni lanci igraju veliku ulogu u ovoj igri, a s ovom ekspanzijom sve to dobiva veći značaj. Osim toga, službeni partner igre postao je Volvo, a to znači da ćete moći kupovati njihove kamione, alate i strojeve.

Multiplayer bi možda bila najbolja značajka u ovoj igri. Osim što vam dvostruko olakšava posao, također je zabavnije igrati s nekim. Farming Simulator 22 sadrži i crossplay, što omogućuje igranje s drugim igračima na više platformi. To znači da možete igrati s bilo kojim od sljedećih platformi: PC, Mac, PlayStation 5, Xbox Series X/S, PlayStation 4 i Xbox One. Crossplay se može onemogućiti korištenjem filtera u postavkama, a svaki igrač mora imati isti sadržaj (DLC-ove i/ili modifikacije) instaliran kao i server kako bi se pridružio. U suprotnom, igrači kojima nedostaje sadržaj ne mogu se pridružiti serveru.

Još bih samo htio spomenuti Season Pass, prije nego što krenem govoriti o svom osobnom iskustvu. Season Pass zapravo sadrži određen sadržaj za preuzimanje kako biste uštedjeli novac umjesto da DLC kupujete pojedinačno, tj. svi trenutni DLC-jevi nalazit će se u Season Passu i koštat će vas jeftinije. Developeri konstantno nadograđuju igru i uvode nešto novo, pa se prema mom mišljenju isplati uzimati Season Pass, iako nećete ništa izgubiti ako ga ne uzmete. Ne morate ga plaćati svaki mjesec, nego jedanput i tijekom cijele godine besplatno dobivate nove sadržaje.

Farming Simulator 22 nije naklonjen novim igračima i to se može vidjeti jer ne postoji tutorial koji vas uvodi u sve mogućnosti ove igre. Nadalje, može se vidjeti čim krenete igrati da je igra naklonjena iskusnijim igračima jer serijal postoji već dulji niz godina, a kako biste sve uspjeli pohvatati i naučiti trebali biste pročitati hrpu teksta u manualu koji se nalazi kada uđete u samu igru. Meni je trebalo otprilike pet sati da jednostavno shvatim kako igra funkcionira, ali ne u potpunosti, znači samo oni dijelovi kod pokretanja vozila, kako koristiti opremu, značaj mape, kako saditi itd. Ova igra je uistinu zahtjevna i ima toliko sadržaja da ne stignete sve naučiti u jednom danu. Najbolje bi bilo da se odlučite za jednu granu, bilo to poljoprivreda, šumarstvo ili stočarstvo. Vjerujem da mnogi neće imati toliko strpljenja koliko sam ja imao. Iako sve izgleda jednostavno i moglo bi se povezati sa stvarnim životom, developeri su još dodatno ušli u realnost i sve otežali. Ipak, kada naučite sve vezano samo za jedan dio, tek tada se možete zabaviti.

Da vam sve to malo i dočaram. Ako se odlučite baviti šumarstvom, morat ćete znati raspoznati otprilike oko 15 vrsta drva, iako vrsta drveta nema toliki značaj (osim u pitanju koja drva možete sasjeći  motornom pilom, a koje ne možete). Ima oko 40-tak različitih strojeva, opreme i uređaja koji vam mogu pomoći kod sječe drva. Sve to zahtjeva određeno znanje, koji stroj treba iskoristiti kako biste zasadili drveće ili ih posjekli. Osim toga, možete i saditi drveća kako nikada ne biste ostali bez posla. Naravno, proces rasta samog drveta je trostruko ubrzan za razliku od stvarnog života. Čim krenete igrati, vidjet ćete koliko je taj proces detaljan, koliko toga trebat znati i koje strojeve točno trebate upotrijebiti. Ono što se meni sviđa je shop u kojem možete kupiti što god poželite, niste limitirani, osim ako nemate novca, a određenu svotu dobijete na početku, odnosno na vama je samo da ovladate igranjem.

Neću lagati ako kažem da ni ova igra nema svojih problema. Možda najveći problem ove igre je grafika, u smislu da što su vam manje specifikacije, to i igra izgleda blesavije. Znači morate imati dobro računalo kako biste imali stopostotno iskustvo igranja (ne odnosi se na konzole). Strojevi i oprema još uvijek nemaju pravi osjećaj težine. Nema promjene u središtu mase prilikom ubrzavanja ili kočenja, nema ljuljanja i kotrljanja kada vozite po neravnom terenu ili se naglo zaustavite. Fizika bala, paleta i trupaca je čudna. Ako naletite na njih, klize kao po ledu. Bilo bi lijepo imati razloga ostati na cestama i zemljanim stazama kada se krećete od točke A do točke B, budući da su travnjaci i polja gotovo jednako glatki kao i ostatak mape. S traktorom možete preskočiti ograde, samo skretanje lijevo ili desno je čudno i teško. Radnici koje rade za vas su beskorisni. Na savršeno kvadratnom terenu dobro im ide sve dok u blizini nema drveća ili zgrada. Na pomalo neravnomjerno oblikovanom polju ostavljaju male propuštene komadiće najčešće kada se okrenu. Iako to možda nisu neki bugovi i nedostaci koji uništavaju igru ili ju čine lošijom, zasigurno su iritantni. Naravno, netko će uvijek tražiti svaku sitnicu, nijedna igra ne možete biti savršena, a koliko sam vidio i ostali igrači su zadovoljni ovom igrom.

Veliki plus ove igre je modding zajednica koja već godinama omogućuje igračima da poboljšaju svoju igru. Možete preuzeti različite pakete kao što su nova vozila, nova oprema, novi strojevi, neka određena poboljšanja za AI, težinu, grafiku itd. Ima toliko toga da nikada nećete ostati bez ideje što isprobati novo, a da vam možda eventualno poboljša iskustvo igranja. Farming Simulator 22 bih preporučio podjednako novim igračima i starim obožavateljima ovog serijala, s blagim upozorenjem početnicima da ima puno toga za naučiti, ali to je dio zabave, zar ne?


Recenzija nastala zahvaljujući review kopiji igre ustupljenoj od strane izdavača.