Image Alt

Kuvo TV

Monster Energy Supercross – The Official Videogame 6

INFO BOX

  • DEVELOPER: Milestone S.r.l.
  • PUBLISHER: Milestone S.r.l.
  • PLATFORME: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC
  • ŽANR: Racing simulacija
  • DATUM IZLASKA: 9. ožujka 2023
  • PLATFORMA NA KOJOJ JE IGRA TESTIRANA: PC

Moram priznati da nisam neki zagriženi igrač trkačkih simulacija, ali sam odrastao na igrama kao što su Burnout Paradise i Need for Speed. S druge strane, Supercross mi daje priliku da isprobam nešto sasvim novo, da budem onaj neutralni igrač koji ne može usporediti prijašnje igre s ovom novijom u franšizi jer ih nikada prije nisam igrao. Inače, talijanski studio i izdavač Milestone poznat je po svojim trkaćim igrama kao što su MotoGP i Hot Wheels i već godinama pokušava unaprijediti Supercross. Svaka nova igra u franšizi dobije neke nove značajke i promijene se određene stvari. Pa prije nego što krenem pisati o samoj igri, htio bi se samo dotaknuti novih značajki koje su uvedene u Supercrossu 6.

Igru je moguće igrati u prvom ili trećem licu, odnosno perspektivi

Postoji novi game mod pod nazivom Rhythm Attack u kojem morate što brže doći do cilja, odnosno vrijeme ne otkucava, nego morate biti brži od svog suparnika. Može se igrati kao singleplayer ili multiplayer te se mogu odabrati dvije staze. Te staze su ravne, ali je sam teren neravnomjeran što znači da ćete „ritmički“ morati pogoditi kada pravilno ubrzati, kako se dočekati i koju akrobaciju napraviti u zraku kako ne bi usporili ili eventualno pali. Naravno, i ja sam isprobao taj mod i svaki put me je AI pobijedio jer sam bio nesposoban pravilno sletjeti i dočekati se na motoru.

Supercross 6 također sadrži i freeride mod otvorenog svijeta u kojem možete istraživati različita područja i testirati različite staze. Ovaj put su taj cijeli kompleks nazvali Supercross Park koji se sastoji od nekoliko područja, a to su: zračna luka, stadion, kamenolom, jama za igrače i brana, tri motocross staze s različitim rutama, tri supercross staze s različitim aktivnostima kao što su utrka s vremenom i izvođenje određenih akrobacija. Taj park je uistinu ogroman, zabavan je, a meni je poslužio za vježbanje mehanika igre i fizike motora. Ozljede u igri koje se tiču career moda su poboljšanje u smislu da se možemo bolje oporaviti od njih i da na kritične načine ne utječu toliko na vozača.

Ovako izgleda karta Supercross Parka, park je ogroman i treba vremena da se dođe s jednog kraja na drugi

Sada kada smo prošli taj dio, prije nego što krenem na career mod koji je glavna značajka u igri i pruža najviše toga, spomenuo bi prvo sve što igra nudi. Na samom početku morate napraviti svog lika i možete ga urediti prema unaprijed ponuđenim opcijama, odnosno nemate puno slobode, ali barem sam mogao odabrati hrvatsko državljanstvo i marku motora te urediti ga po svojoj volji. Nakon što prođete taj dio, slijedi, ajmo tako reći, neka vrsta tutoriala koji i nije baš tutorial, nego vam ukratko objasni glavne mehanike igre i kako voziti. Moram priznati da je samo sučelje u početnom ekranu igre vrlo jednostavno i lako se može pronaći određen mod koji želite igrati. Naravno, kako bih naučio što više o igri, odlučio sam proći kroz početnički i napredni tutorial koji se nalaze u igri pod Supercross Academy, a svaki od njih vam objasni kako pravilno igrati i što sve možete raditi u igri. Oni su vrlo dobro napravljeni, na jednostavan način vas nauče, a na vama je da si date vremena i proučite sve vezano za igru. Ono što sam shvatio jeste da igra uopće nije jednostavna i morate paziti na više mehanika tijekom igranja.

Supercross Academy je tutorial u kojem možete naučiti sve vezano za igru

Supercross 6 možete igrati i u multiplayeru, što znači da možete sami kreirati svoj lobby ili se već pridružiti jednom, možete se natjecati u Single Eventu (jedan ili nekoliko krugova oko staze), Free Roaming (vožnja u već spomenutom Supercross Parku) i Race Director u kojem sami organizirate svoju utrku prema vlastitim pravilima ili se već pridružujete jednoj. Možete igrati i u split screen režimu s jednog uređaja, samo vam treba još jedan kontroler ili još jedna tipkovnica. Naime, ova igra također ima i kompetitivnu scenu, najbolji se računaju prema bodovima koji se osvoje tijekom igranja online, a organiziraju se i turniri tijekom godine koji se mogu igrati ili pratiti uživo. Što se tiče singeplayera, tu se nalaze već spomenuti Free Roaming i Rhythm Attack, no tu je i Time Attack mod u kojem se natječete s drugima igračima u smislu da morate što brže završiti utrku samostalno, a vrijeme s kojim završite bit će na ljestvici koja se nalazi u igri i koju mogu vidjeti drugi igrači. Možete birati svog kreiranog vozača ili voziti s nekim drugim stvarnim vozačem, promijeniti opcije i odabrati stazu. Tu se također nalazi i Championship, odnosno službena natjecanja na kojima možete voziti prema službenim pravilima te možete kreirati i svoje vlastito natjecanje sa svojim pravilima. Osim toga, možete raditi i svoje vlastite staze, preuzeti tuđe staze, sačuvati ih i voziti se na njima, a to se sve nalazi u Track Editoru.

Kako bi uspješno svladali ovu igru, morate svladati nekoliko mehanika te vam moraju biti i jasne fizike motora. Kao prvo, u igri je jako bitno da ne vozite prebrzo i da na vrijeme zakočite jer će se dogoditi da vam motor prokliže, a vi onda padate s njega. Kada padnete s motora, trebate pričekati nekoliko sekundi da vas igra automatski vrati na stazu. U singleplayeru imate mogućnost „premotavanja“ tako da, ako ste negdje zastali, možete se vratiti nekoliko sekundi unatrag i krenuti opet odatle bez da se išta dogodilo. Pošto u igri ima puno malih i velikih nagiba zemlje, bitno je da se znate dočekati. Osim što okrećete kotače, morate naginjati svog vozača na pravu stranu ili praviti akrobacije u zraku koje imaju svoja imena i svaka služi za drugu svrhu. Pa tako primjerice, imamo whoop sesiju (tehnički se samo naginjete nazad) u kojoj pomičete težinu vozača unatrag dok pokušavate sletjeti sa stražnjim kotačem vrha na sljedećem nagibu kako ne biste izgubili brzinu. Veliki broj tih akrobacija zapravo daju prestiž bodove koji služe za otključavanje različitih stvari u igri. Ono što je meni najviše zasmetalo je to što je motor vrlo osjetljiv i svako malo naginjanje ili krivo okretanje kotača može rezultirati padom, a osim toga, driftanje u ovoj igri je koma i vrlo je teško okrenuti se jer se uvijek dogodi da vam motor prokliže (vjerojatno jer se vozimo na zemlji, a ne na cesti). Nakon što sam odvozio oko 20 utrka, shvatio sam koliko je bitno da se znate dočekate kada ste u zraku i kako okrenuti motor i njegove kotače te na koju stranu nagnuti vozača kako ne biste pali. Ovo sve možda zvuči komplicirano, ali uistinu nije, bitna je samo praksa. Mislim da je vrlo teško opisati same mehanike igre i fiziku motora, jer ako ih sami ne iskusite, vrlo je teško shvatiti o čemu se tu zapravo radi.

Ovako izgleda kada padnete s motora – možete vratiti vrijeme kako ne bi izgubili vodstvo

U Supercrossu 6 također možete birati koliko želite da igra bude realistična, pa tako, primjerice, možete birati između imerzivno i realistično simuliranih utrka (AI je bolji, potpuna kontrola motora) ili ako ste početnik, dostupne su i neposredne utrke (utrke traju kraće, nemate potpunu kontrolu nad motorom). Možete birati i težinu AI-ja između vrlo lakog za pobijediti do realističnog. Međutim, ako ćemo najiskrenije, koliku god težinu uzeli, uvijek će biti lagano za proći jer je AI beskoristan, ne sudaraju se sa vama, znaju i oni pasti, a ne iskorištavaju fizike motora maksimalno nego kao da vam dopuštaju da pobijedite. Kao početniku, meni je najzanimljivije bilo sudaranje s drugim motorima, različiti načini padanja koji se nalaze u igri i mogućnost da mogu voziti po glavama vozača bez da im se išta dogodi.

Sasvim je svejedno s kojom ćete težinom igrati jer je AI jako loše napravljen

U igri se također nalaze i vozači iz stvarnog života. O njima apsolutno ništa ne znam, ne znam koji je od njih najbolji i koji su motori najbolji, ali je vrlo impresivno da se veliki broj njih nalazi u igri. Osim toga, Supercross 6 sadrži i realistične kvalifikacije koje su simulirane u career modu te događaje kao što su Triple Crown i East/West Showdown (možda vi koji pratite ovaj sport ćete bolje znati). Kako sam već spomenuo, svaka utrka u igri donosi vam prestiž bodove koji vam onda služe za otključavanje različitih stvari, a meni samo nije jasno čemu to i zašto se vrlo malo bodova dobiva nakon završene utrke. Zašto bi morao odvoziti 100 utrka kako bih uspio otključati sve što se nalazi u igri koju sam platio?

Po meni je career najzanimljiviji mod u igri, jer nudi toliko toga, odnosno ima više poglavlja, a svako od njih otključava različite stvari. Tu se, dakle, nalaze Futures, Rookie i Pro poglavlja. Počinjete kao mlada nada koja treba osvojiti ugovor, zatim se kao početnik probijate na svjetsku scenu a onda kao profesionalac vozite protiv najboljih. U career modu se nalaze vještine koje otključavate nakon utrka, odnosno nakon završenih dijelova poglavlja, a svaka od tih vještina „pomaže“ vam tijekom igranja, na primjer u kontroliranju motora da se možete brže okrenuti i bolje sletjeti ili čak da možete bolje zakočiti i driftati. Meni osobno ovo nije zasmetalo, ne čudi me što postoji ovakva značajka iako ne izgleda realistično. Ono što je zasigurno za pohvalu jeste da imate svoj dnevnik kroz koji možete pratiti što vam se sve dogodilo tijekom vaše karijere i tko su zapravo vaši rivali, te kakvo je stanje na ljestvici, odnosno koliko bodova imate. Karijera je zbilja duga i može se proći kroz dosta toga. Kada prođete prvo poglavlje – odvozite tri kvalifikacijske utrke, otključat ćete novu opremu i estetičke stvari, zatim u drugom poglavlju možete birati za koju organizaciju želite voziti i koja marka motora vam najbolje paše. Prije sam već spomenuo ozljede koje se mogu dogoditi tijekom igranja, a u karijeri je bitna forma vašeg vozača jer utječe na vožnju. Osim toga, kada odvozite određeni broj utrka otključavate i određene bonuse u Supercross Parku koje onda možete testirati i odvoziti jer je sam park povezan sa cijelom karijerom i treniranje  unutar parka vam omogućava da otključate nove vještine i poboljšate formu vašeg vozača.

Motor je jako osjetljiv, vrlo je bitno da znate okrenuti kotač na pravu stranu i nagnuti vozača naprijed, nazad, lijevo ili desno

Ono što bih htio pohvaliti je grafika igre. Za jednu igru koja košta 50€ i razvijena je za konzole sljedeće generacije, sve u igri izgleda detaljno i sve je optimizirano, što znači da ne ide ispod ili iznad 60 sličica po sekundi. Čak i kada sam igrao na sve high i ultra postavke, igra je funkcionirala sasvim normalno bez nekih velikih problema. Ono što također treba istaknuti je da se u postavkama može apsolutno sve mijenjati, od videa, audija, prikaza utrke, konfiguracija slike itd. Developeri su si također dali truda oko prilagođavanja svega u igri. Pa tako, primjerice, možete u detalje oblikovati svog vozača, odabrati način slavljenja nakon utrke, urediti svoju kacigu, svoj motor, urediti staze i pravila natjecanja u bilo kojem trenutku.

Prestiž bodovi su ono čime otključavate određene stvari u igri kao što su kacige i marke motora

Za kraj bih samo dao svoj neki finalni osvrt. Nikad prije nisam igrao Supercross igre tako da me je ova iznenadila koliko je dobra. Naravno, ovo gledam s početničkog stajališta jer sam imao priliku pročitati veliki broj komentara i recenzija igrača koji već duže vrijeme igraju i prate Supercross. Blago je reći da su popljuvali igru i da nema veze sa stvarnim životom. Međutim, za novije igrače uistinu se ima tu dosta za isprobati, igra nije toliko teška, sučelje je jednostavno za korištenje, a career mod glavna je značajka koja nudi širok spektar mogućnosti. No, nije sve tako bajno. U igri se apsolutno sve mora učitati. Tu izgubite vrijeme samo da dočekate da se učita neka utrka, neki mod, opcije… AI je katastrofa. Ne znam utječe li promjena težine na vozače ili ne, ali sasvim je svejedno s kojom ćete težinom igrati jer AI je nesposoban išta napraviti i vrlo brzo ćete stalno pobjeđivati. Jedan veliki minus što vidim u ovoj igri je da je sve uglavnom repetitivno, vozite se na istim 25 staza koje imaju u igri, težina se ne mijenja, karijera se isto ponavlja (nema cut scena ili animacija vozača, novinara kao što to ima, primjerice FIFA), treba jako puno da dođete s jednog kraja Supercross Parka na drugi itd. Za kraj, igra sadrži mogućnost cross-platform igranja, ali samo na konzolama i mogu se kupiti DLC-jevi koji otključavaju veći izbor prilagođavanja i brže osvajanje prestiž bodova što je kriminalno da jedna takva igra traži novce za gluposti.


Recenzija nastala zahvaljujući review kopiji igre ustupljenoj od strane izdavača.