Image Alt

Kuvo TV

Paws of Coal

INFO BOX

  • DEVELOPER: Gamechuck
  • PUBLISHER: Gamechuck
  • PLATFORME: PC
  • ŽANR: Detektivska Avantura
  • DATUM IZLASKA: 1. svibanj 2023.
  • PLATFORMA NA KOJOJ JE IGRA TESTIRANA: PC

Hrvatski studio Gamechuck donosi nam zanimljivu detektivsku avanturu u kojoj se upoznajemo sa životinjskim svijetom, a čija je radnja smještena u 19. stoljeće, u vrijeme industrijalizacije i naglih političkih promjena. Paws of Coal je standalone spin-off smješten u Trip the Ark Fantastic svijet, odnosno svijet životinjskog kraljevstva. Ako niste možda upoznati sa Trip the Ark Fantasticom, ne morate brinuti jer nemaju toliko veze jedno s drugim, osim što se Paws of Coal nalazi u istom svijetu i sadrži iste likove. Međutim, Paws of Coal donosi nam nešto novo, nešto s čime se svi možemo suosjećati. Sindikalizam, radnička prava i odgovornost vlasti glavna su pitanja koja se provlače kroz ovu igru, a sam stil će možda podsjećati na stare hrvatske crtiće s moralnom porukom i zanimljivom pričom. Tko zna, možda iz Gamechucka naprave i ekranizaciju Paws of Coalsa?

U Paws of Coalu preuzimamo ulogu ježa Charlesa, poznatog znanstvenika i botaničara kojeg svi poštuju, a koji dobiva zadatak da istraži bolest koja je zadesila zajednicu zečeva rudara. Nalazimo se u jami, odnosno rupi (Burrow) u kojoj je smješteno cijelo naselje i rudnik, a osim zečeva mogu se pronaći i neke druge životinje kao što su direktor rudnika jazavac Orville ili trgovac poznatiji kao krtica Jeffrey. Ništa se ne zna o bolesti i kako je nastala, te je na Charlesu da donese zaključke, pomno istraži kako je došlo do bolesti i spriječi štrajk radnika koji su nezadovoljni odgovorom kraljevske administracije na ovu krizu, boreći se za bolje radne uvjete i prava. Veliki broj moralnih pitanja stavlja se na teret Charlesu, a tu ste i vi da mu pomognete donijeti neke odluke koje će utjecati na tijek igre.

U Paws of Coalu upoznat ćemo se sa raznim medicinskim terminima, rudarskom opremom i kako zapravo funkcionira taj jedan maleni svijet koji je vrlo očito inspiriran ljudskom poviješću. Likovi u igri su rukom crtani, a i sam prostor u kojem se nalazimo izgleda jako lijepo. Cijela grafika me podsjeća na djetinjstvo, pojednostavljenost bez nekog velikog pretjerivanja i sve to zajedno ima smisla. Ima tu dakako veliki broj detalja i zanimljivih prostorija, a upravo ova igra bogata pričom nam sve to pokušava dočarati tekstom koji čitamo, odnosno sve izgleda kao da čitamo neku bajku gdje se zahtjeva korištenje naše mašte.

Igra je napravljena u smislu da ćete morati skupljati važne informacije, primjerice, putem razgovora s različitim životinjama te pomnog pregledavanja okoline i predmeta. S time se odmah upoznajemo na početku kada stupamo u razgovor s doktorom Hopperom koji se brine o najnovijem pacijentu, zecu Batesu. Uglavnom ćemo moći birati između tri do četiri odgovora koji i ne utječu toliko na tijek zbivanja, ali nam daju različite interakcije i preslika su naše vlastite osobnosti. Ovo se odnosi na interakcije koje ne utječu toliko na priču. Osim toga, upoznat ćete se sa dnevnikom koji daje različite informacije, odnosno koji je trenutni zadatak, tragove koji utječu na zadatak, a oni se mogu pronaći u dnevniku kada pročitamo knjigu, kada dobijemo svjedočanstva likova u igri ili preko dokaza koje smo sami pronašli. Na temelju svega prikupljenog, možemo donijeti određen zaključak koji će utjecati na sam ishod priče. Možda će upravljanje samim dnevnikom na početku biti zbunjujuće, ali ubrzo ćete shvatiti cijelu njegovu poantu. Kada uspješno pregledamo našeg pacijenta na početku i shvatimo da apsolutno ništa ne znamo o bolesti osim od onih informacija koji se nalaze u knjizi doktora Hoppera ili u našoj tajnovitoj knjižnici, igra nam daje veliki broj zadataka koji su međusobno povezani i tek tada kreće naša prava avantura.


Paws of Coal također nas navodi kuda trebamo ići, s kojim likovima razgovarati i kako se odnositi prema njima u obliku quest loga. Quest log uvijek iskače sa strane i stalno se ažurira kada dobijemo neki novi trag ili kad završimo jedan dio priče i uvijek se može pogledati da znamo gdje smo stali. Osim toga, u igri možemo donositi vrlo važne odluke, primjerice, s kojom frakcijom unutar igre želimo biti dobri i dobiti ekskluzivne informacije ili kome se želimo zamjeriti. Vaše odluke tijekom cijele igre utjecat će na razvoj priče, a priču će moći pogurati i zaključci utemeljeni na krivim pretpostavkama.  To znači da tijekom igranja možemo dobiti glasine i lažne tragove koje možemo izbjeći na temelju zaključaka i informacija koje smo sakupili, a bilo bi poželjno da se sve vrlo temeljito pročita i zaključi. To su sve glavne mehanike ove igre, nema puno toga pošto je sama priča u prvom planu. Naravno, u igri nije bitno da samo hodate uokolo, nego da vrlo pomno razmilite kakav ćete zaključak donijeti. Iako se možda čini da igra ne nudi puno, ipak će vas nekoliko sati držati zainteresiranim. Moramo si dati malo oduška i biti strpljivi jer vrlo rijetko se jedna zanimljiva igra ovakvog tipa nađe na tržištu, a još je i domaća. Kako priča bude odmicala, tako će sve više sami događaji imati smisla, a pred kraj Charlesa poziva i kraljevski dvor da se pod hitno vrati i tu se daje još jedan obujam priče.

Kao neki zaključak, rekao bih da je Paws of Coal kratka i slatka avanturistička igra koja se vrti oko jedne velike misterije, a to je bolest i nekoliko manjih kao što je, primjerice, mogućnost da pomognete gušteru da popravi dizalo koje ide prema površini. Budite spremni na ozbiljno čitanje, detektivsku logiku, znanost, filozofiju i etiku dok prolazite kroz svaki dijalog, dokaze, istraživanja, detalje svakodnevnih života likova i pitanja o pravima radnika. Može se itekako reći da je ovo izdanje prikladno za Međunarodni praznik rada koji je bio jučer. Čitanje nije teško i predugo što je dodatan bonus, a koliko će biti uspješna ova igra, tu nema brige, jer svatko od nas će imati želju i volju da se upusti u jednu zanimljivu malu knjigu napravljenu u obliku igre.


Recenzija nastala zahvaljujući review kopiji igre ustupljenoj od strane izdavača.