Image Alt

Kuvo TV

[Q&A]: Što smo novo doznali o survival igri Enshrouded?

Njemački studio Keen Games GmbH nedavno je objavio trailer za kooperativni survival RPG Enshrouded koji već neko vrijeme razvija. Poslali smo nekoliko pitanja, odnosno odradili smo mini Q&A s njima u kojem su nam otkrili više toga vezanog za njihovu igru. Ako želite više toga saznati o samoj igri, bacite pogled na službenu web stranicu Enshroudeda.

Kakva igra je Enshrouded?

Enshrouded je kooperativni akcijski survival RPG u kojem preživljavamo u razrušenom kraljevstvu kojeg je  progutala zla magla pod imenom Shroud. U igri se borimo protiv divljih zvijeri i moćnih bossova, a naš zadatak je sagraditi utvrdu i oblikovati teren oko nje. Osim toga, cilj je da svog lika opremimo raznolikom opremom i odaberemo različite vještine u ogromnom stablu vještina (skill tree), te da sami ili sa saveznicima preživimo i otkrijemo tajne propalog kraljevstva.

Koja je priča?

Civilizacije starog svijeta nemilosrdno su iskopavale zemlju u potrazi za čarobnim eliksirom i oslobodile razornu maglu Shroud. Osim što su oslobodili razornu maglu, oslobodili su i pokvarena stvorenja iz dubina. Iako se čini da je kraljevstvo izgubljeno, nekoliko preostalih ratnika stavljeno je u dugi san dok se ne budu mogli ponovno boriti, a to vrijeme je upravo došlo.

Igra se može igrati u singleplayeru i u multiplayeru?

Da. Iako se igra može igrati samostalno i izvan mreže, savjetujemo igračima da povedu prijatelje ili otvore servere na kojima može igrati do 16 igrača.

Na kojim će platformama biti objavljen Enshrouded?

Prvo ciljamo na PC izdanje koje ćemo izbaciti u Steam Early Accessu, s potencijalom da igru na kraju prenesemo na druge platforme kao što su PlayStation 5 i Xbox Series X/S.

Kada će biti objavljena igra?

Cilj nam je da igra bude objavljena u Steam Early Accessu 2023. godine, a potpuno izdanje trenutno je planirano za 2024. godinu. Moguće su i promjene ako smatramo da igra još nije spremna i da treba još poraditi na njoj.

Na kojem engineu se razvija Enshrouded?

Koristimo Holistic engine koji smo sami stvorili, koji je posebno dizajniran i optimiziran za izgradnju Enshroudeda. U više tehničkom smislu, također nam omogućuje da vrlo brzo napravimo interne promjene i vrlo dobro radi s našim vlastitim alatima.

Koliko će igra koštati?

Za rani pristup ciljamo na cijenu od 19,99 (USD/EUR). Cijena konačnog proizvoda još nije određena, ali bit će viša.

Koje su minimalne specifikacije igre?

Još uvijek utvrđujemo minimalne sistemske zahtjeve dok nastavljamo raditi na optimizaciji, odnosno igra će raditi bolje u ranom pristupu nego u zatvorenoj beta verziji.

Kako će funkcionirati online serveri za više igrača?

Bit će moguće postaviti namjenske poslužitelje (dedicated servers), ako ne želite uvijek biti online kako bi vaši prijatelji mogli igrati.

Postoji li PVP u igri?

Enshrouded je potpuno kooperativna igra i nema ambicija da se napravi PVP način. Uklanjanje značajke „igrač protiv igrača“ omogućuje nam da ne moramo razmišljati o griefanju, krađi resursa, obrani od drugih igrača itd. To znači da možemo odvojiti više vremena za druge značajke.

Je li mapa u Enshroudedu generirana proceduralno?

Ne, svijet Enshroudeda stvoren je na staromodan način, ručno, od strane slobodnih dizajnera igara.

Hoće li igra podržavati modifikacije?

Nema sumnje da su modovi ono što igru čini doista izvrsnom, ali u ovoj fazi ne možemo obećati da će se igra moći mijenjati, jer korištenje vlastitog prilagođenog enginea znači da bismo morali razviti vlastite alate koji omogućuju modove.