Image Alt

Kuvo TV

[PRVI DOJMOVI]: Shadow Gambit: The Cursed Crew

Imali smo priliku malo ranije zaigrati demo verziju Shadow Gambit: The Cursed Crewa koja će se službeno pojaviti tijekom Steam Next Festa i trajati od 19. do 26. lipnja. Nažalost, to je jedino vrijeme kada će se demo verzija moći zaigrati, a vrijedi li ju isprobati? Apsolutno. Moći ćete isprobati samo prvi dio igre koji uključuje tutorial i prva dva otoka. Demo traje otprilike dva do četiri sata, ovisno o vašem stilu igranja, dok će puna verzija imati prosječno vrijeme igranja preko 25 sati. Shadow Gambit: The Cursed Crew službeno će biti izdan 17. kolovoza ove godine za PC, Xbox Series X/S i PlayStation 5.

Minimalna konfiguracija za PC verziju (1080p / 30fps):

  • OS: Windows 10 64-bitni
  • Procesor: Intel i5-7400 / AMD Ryzen 3 1200
  • RAM: 8GB
  • Grafika: GTX 1050 Ti / AMD R7 370
  • DirectX: verzija 11
  • SSD: 25 GB

Preporučena konfiguracija za PC verziju (1080p / 60fps):

  • OS: Windows 10 64-bitni
  • Procesor: Intel i5-8400 / AMD Ryzen 5 1600
  • Memorija: 16GB
  • Grafika: GTX 1660 / AMD RX 570
  • DirectX: verzija 11
  • SSD: 25 GB

Shadow Gambit: The Cursed Crew je inovativna strateška RPG igra sa stealth elementima u prvom planu. To znači da će šuljanje i ubijanje iz sjene biti vrlo važni jer naši likovi imaju samo četiri života. U glavnoj ulozi je ukleta gusarica Aifa koje je krenula u potragu za blagom. U međuvremenu je sklopila savez za jednim ukletim brodom punim kosturima i čudnim bićima, koji priča i ima posebne moći, a zove se The Red Marley. Na putu će im stajati inkvizicija koja se želi riješiti svih ukletih stvorenja i dovesti „mir“ u ovaj svijet. Posadu će, uz Aifu, čini još sedam igrivih likova koji će se morati otključati i oživiti. Svaki od njih ima posebne vještine i načine ubijanja neprijatelja. Primjerice, Aifa ima mogućnost teleportiranja i zaustavljanja vremena, Toya koristiti zviždanje da privuče neprijatelje, Gaelle Le Bris ima magični top iz kojeg gađa neprijatelje ili ispucava suborce itd. Osim toga, njihove vještine će se moći nadograditi uz pomoć takozvanih Vigor bodova koje dobivate nakon uspješno prijeđene misije.


Uglavnom ćemo se iskrcavati na razne otoke na kojima ćemo rješavati zadane zadatke i misije. Moći ćemo birati gdje se želimo iskrcati, a neprijatelji će se stalno kretati, te će neki biti jači od drugih. Glavni cilj je da sve što se nalazi oko nas maksimalno upotrijebimo; ne moramo se samo skrivati u grmlju, nego možemo i baciti veliko kamenje na naše neprijatelje. Također, morat ćemo dobro razmisliti koji ćemo sljedeći potez napraviti, a kako bi nam se olakšao taj proces, moći ćemo manipulirati protokom vremena. U bilo kojem trenutku možete pauzirati igru kako bi likovima izdali više različitih naredbi. Vrijeme će se moći i ubrzati, tako da ne moramo čekati sto godina da se netko vrati na svoju poziciju ili dođe na drugi kraj mape. Konačno, igra sadrži Memory sustav u kojem je moguće vratiti vrijeme unatrag, a igru je moguće sačuvati u bilo kojem trenutku.


Moram priznati da mi se jako svidio taj dio igre, jer ako ste pogriješili, možete se vrlo brzo vratiti nazad i promijeniti svoju taktiku. Bilo je vrlo zabavno ubijati neprijatelje s različitim likovima. Naravno, u demo verziji ne možemo otključati sve, nego samo nekoliko njih. Igru također krasi vrlo dobra grafika, animacije i cutscene koje su zaokružile čitavo igranje; vrlo dobro su tempirani, nisu pretjerani, a omogućuju nam da bolje doživimo i upoznamo likove. Da, igra zahtjeva od nas razmišljanje, moramo znati koliko buku pravimo dok se krećemo, mogu li nas neprijatelji vidjeti kroz neki prozor ili uzvisinu, koliko dugo nam treba da ubijemo nekog neprijatelj i hoće li nas netko drugi vidjeti itd. Korištenje vještina naših likova također će imati veliku ulogu jer nam omogućavaju da ubijemo naše neprijatelje na još jednostavnije načine umjesto da se samo došuljamo do njih. Već sada vidim naslove i izazove na YouTubeu kako netko prolazi igru bez korištenja vještina. Sam UI je vrlo koristan jer nam pokazuje sve što trebamo znati, igra nam čak pomaže na taj način da možemo vidjeti koliko daleko seže pogled neprijatelja. Osim toga, postoji mogućnost da možemo istaknuti naše neprijatelje i mjesta gdje se možemo sakriti i popeti, što dodatno olakšava posao.






Međutim, tu se gubi sama zahtjevnost igranja, jer unatoč tome što možemo promijeniti težinu, imamo previše mjesta za skrivanje po mom ukusu i težina mijenja samo način na koji će neprijatelji reagirati, a ne težinu cjelokupne mape. Kada shvatimo kako funkcioniraju mehanike igre, igra uopće neće biti teška, nego će se sve svoditi na to kako ćemo se kretati i raditi naše poteze – možda je to bio cilj samih developera.

Iako je ovo tek demo verzija i nemamo pristup svim značajkama, Shadow Gambit: The Cursed Crew itekako će nam omogućiti da se uživimo u samo igranje jer naravno da će biti lijep osjećaj kada nadmudrite tri vojnika s puškama oko vas. Jedan cjelokupni dojam ove igre je da sve ide u vrlo dobrom pravcu. Stealth mehanike su lijepo povezane sa cijelom mapom, odnosno nikad nećete ostati bez ideje što napraviti dalje, a sve to je još dodatno povezano sa samom pričom koja ima smisla. Ne znam koliko dugo će trebati da otključamo sve likove u potpunom izdanju, a sama mogućnost da ih možemo isprobati prije nego što krenemo igrati s njima je vrlo dobar dodatak. Ovo će zasigurno biti naslov o kojem će mnogi pričati i pisati jer ne vidimo tako često u stealth igrama ovoliko sadržaja koji dodatno pojačavaju ovaj žanr.