Image Alt

Kuvo TV

25 najboljih igara koje smo zaigrali tijekom Steam Next Festa

Ovogodišnji proljetni Steam Next Fest napokon je završio, a s njime su i mnoge demo verzije nestale sa Steama. Bilo je tu više od 100 igara za isprobati, a sve to skupa je bilo vrlo loše organizirano. Ne ide svima u prilog činjenica da su jedne te iste igre bile prikazane na naslovnoj stranici, a osim toga, imali smo i tako jednostavnu podjelu na žanrove pa je bilo vrlo teško snaći se u svemu tome. Također, vrlo je teško odigrati sve igre koje se nalaze na samom događaju u svega tjedan dana, stoga su mnogi igrači morali birati što će točno zaigrati. U fokusu su indbile ie igre, dok je najzanimljiviji dio cijelog ovog događaja, livestreamovi samih developeram opet pao u drugi plan. Bilo kako bilo, napravili smo listu od 25 igara za koje smatramo da trebate staviti na svoj popis želja i pomno ih pratiti. Vrlo vjerojatno smo izostavili neku dobru igru, jer nas ove godine čeka jako puno dobrih igara, a indie igre su općenito poznate po svom eksperimentiranju.

Lies of P

S obzirom na to da je za njega još ranije bio zainteresiran veliki broj igrača, Lies of P je bio najigraniji naslov tijekom Steam Next Festa. U nekoliko navrata smo pisali o ovom naslovu koji inspiraciju crpi iz SoulsBorne igara, a koji je najsličniji PlayStation ekskluzivi Bloodborneu.

Ovu igru krasit će napeta taktička borba puna izmicanja i kontranapada kako bi se suprotstavili neprijateljima, a demo verzija koja traje sat i dvadeset minuta i u kojoj se borimo protiv nekoliko bosseva, nije otkrila ništa novo od onog što traileri već nisu pokazali.

Lies of P prodaju kreće od 19. rujna i to na PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S i PC platformama. Također, od ranije je poznato da ćemo Lies of P već od launcha moći pronaći i u ponudi Xbox Game Passa.

Warhaven

Warhaven je još jedan PvP swordplay naslov vrlo sličan Ubisoftovom hitu For Honor, a demo verzija koja je bila dostupna tijekom Steam Next Festa poprilično nas je upoznala sa samim mehanikama i stvarima koje možemo očekivati. Specifična je po tome što sadrži šest različitih klasa za igranje koje se kasnije mogu inkarnirati u još jače likove zvane Immortals.

Ovo ostvarenje će biti besplatno za igranje na PC-ju, a službeno izlazi ove jeseni.

Unholy

Steam Next Fest je obilježio veliki broj vrlo dobrih horor naslova, među kojima se našao i Unholy. U ovoj avanturi preuzimamo ulogu majke koja pokušava pronaći svoje nestalo dijete. U ovom ostvarenju ćemo prolaziti kroz dva svijeta, onaj dio naše svakodnevne stvarnosti i onaj dio mračnog bezbožnog svijeta. Rješavat ćemo različite zagonetke, boriti se protiv raznih stvorenja, te koristiti četiri različite emocije kao što su ljutnja, strah, tuga i strast, kako bismo uništili prepreke, pokrenuli mehanizme ili ćemo ih koristiti da zbunimo i napadnemo neprijatelje.

Demo verzija nam je pokazala određene isječke igre, dok će puna verzija izaći 20. srpnja ove godine za PC, PlayStation 5 i Xbox Series X/S.

Norland

Kako najbolje opisati Norland? RimWorld smješten u srednjovjekovnom dobu. U igri upravljamo svojom plemenitom obitelji, odnosno vlastelama s kojima se onda suočavamo s kriminalom, pobunom robova, vjerskim sukobima, ekonomskim problemima, osobnim odnosima, izdajom, tajnim ubojstvima i različitim bitkama u samom svijetu. Demo verzija traje jako dugo i imali smo priliku isprobati dosta toga. Bit će zanimljivo vidjeti kako će izgledati puna verzija Norlanda.

Norland u prodaju kreće nekad ove godine samo za PC putem Steama.

Gord

Gord je mračna strateška igra za jednog igrača i vrlo je specifična, jer će, uz strateške elemente, još uključivati i elemente iz city builder, survival i avanturističkih žanrova. U njoj ćemo tako graditi svoje naselje i istraživati svijet prepun tame, različitih životinja, neprijatelja i mitoloških stvorenja. Ova je igra inspirirana slavenskom mitologijom i demo verzija sadrži samo prva dva dijela kampanje, tutorial koji nas uvodi u sve značajke igre, a ono što će zapasti za oko svima je sama kompleksnost igranja.

Gord će izaći 8. kolovoza ove godine, a bit će dostupan za PC, PlayStation 5 i Xbox Series X/S.

Homeseek

Homeseek je postapokaliptična survival igra smještena na Zemlju u vrijeme kada su resursi ograničeni i rijetki. Stoga kao igrač preuzimate kontrolu nad kolonijom ljudi, skupljate resurse, otkrivate nove tehnologije, istražujete svijet i mijenjate mjesto stanovanja. Demo verzija nas je uvela u same mehanike igre, a puna verzija će sadržavati dvije kampanje koje obuhvaćaju devet scenarija, Endless mod i Survival mod. Osim toga, Homeseek će biti moguće igrati i u multiplayeru u kojem ćemo se natjecati protiv drugih igrača.

Homeseek će izaći sljedećeg mjeseca, točnije 20. srpnja, a bit će dostupan samo za PC.

Stray Souls

Stray Souls je horror iz perspektive trećeg lica u kojem ulazimo u svijet noćnih mora. Ova igra je inspirirana naslovima kao što su Silent Hill i Resident Evil u kojoj ćemo rješavati različite zagonetke, boriti se protiv različitih stvorenja i bježati od njih. Također, vrijedi spomenuti i to da će cijeli dijaloški sistem utjecati na ponašanje glavnog protagonista Daniela.

Demo verzija pruža vrlo kratki uvid u igru, a puna verzija će izaći ove jeseni za PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One i Xbox Series X/S.

Testament: The Order of High-Human

Testament je akcijsko-avanturistička igra za jednog igrača iz perspektive prvog lica s RPG i metroidvania elementima, čija je radnja smještena u postapokaliptični svijet. Sam gameplay dosta podsjeća na Skyrim, odnosno nudi mješovitu borbu mačem, čarolijama i lukom i strijelom s različitim mogućnostima i kombinacijama. Osim toga, imamo i elemente platformera te različite zagonetke koje ćemo rješavati tijekom naše avanture. Također, borit ćemo se protiv različitih bosseva, šuljati se i ubijati neprijatelje, a kao šlag na torti moramo naglasiti da grafika izgleda fantastično.

Demo verzija traje sat i pol i uvodi nas u sam svijet igre, upoznaje nas s njezinim mehanikama i pričom, a punu verziju ćemo vidjeti vrlo uskoro, odnosno već 13. srpnja za PC, Xbox One, Xbox Series X/S, PlayStation 4 i PlayStation 5.

Viewfinder

Viewfinder je inovativna puzzle avantura koja se temelji na korištenju slika za prenošenje onoga što je u njima u stvarni svijet, pa ćemo tako primjerice moći staviti most ispred sebe kako bismo prešli s jednog kraja na drugi kraj rijeke. Sve je to dosta dobro napravljeno i demo verzija koja traje kratko, daje nam pogled na samo jedan dio igre i koje ćemo sve mehanike koristiti kako bi prelazili različite razine.

Thunderful Games i Sad Owl Studios su potvrdili kako će se Viewfinder u prodaji pojaviti 18. srpnja te da ćemo ga moći zaigrati na PlayStationu 5 i PC-ju.

Sea of Stars

Sea of Stars je turn-based RPG koji povezuje elemente pripovijedanja, istraživanja i interakcije s okolinom na potpuno novi inovativni način. Primjerice, imat ćemo vremenski iskorištene vještine i udarce u skladu s animacijama, tijekom koji se povećava izlazna šteta, a smanjuje dolazna šteta kada se branimo. Osim toga, igra sadrži platformerske elemente pa ćemo tako plivati, penjati se, skakati ili, primjerice, podizati predmete dok putujemo svijetom.

Ovaj naslov je, možemo reći, modernizirani RPG sa klasičnom grafikom, a trebao bi izaći 29. kolovoza za PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Nintendo Switch, Xbox One i Xbox Series X/S.

SteamWorld Build

Izdavač Thunderful ovu igru je opisao kao mješavinu Annoa i Dungeon Keepera. Glavni cilj u ovoj steampunk igri je da uspješno sagradimo i proširimo naš grad i privučemo nove stanovnike koji imaju još kompleksnije potrebe za sretan život. Zato će vrlo važno biti da optimiziramo našu proizvodnju i dostavu tih dobara kako bi naš grad rastao i širio se u svim smjerovima. Osim što ćemo se morati zaputiti u napušteni rudnik kako bi naše stanovništvo bilo zadovoljno, morat ćemo i uspješno trgovati resursima i štititi naše stanovnike od zvijeri koji vrebaju ispod zemlje kao i od opasnosti od urušavanja rudnika.

SteamWorld Build izlazi nekad ove godine, a bit će dostupan za PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S i Nintendo Switch.

Shadow Gambit: The Cursed Crew

Shadow Gambit: The Cursed Crew je inovativna strateška RPG igra sa stealth elementima u prvom planu. To znači da će šuljanje i ubijanje iz sjene biti vrlo važni, jer naši likovi imaju samo četiri života. U glavnoj ulozi je ukleta gusarica Aifa koje je krenula u potragu za blagom. U međuvremenu je sklopila savez sa ukletim brodom punim kostura i čudnih bića, koji priča i ima posebne moći, a zove se The Red Marley. Na putu će im stajati inkvizicija koja se želi riješiti svih ukletih stvorenja i dovesti „mir“ u ovaj svijet. Osim toga, posadu će, uz Aifu, činiti još sedam igrivih likova koje ćemo morati otključati i oživiti. Svaki od njih ima posebne vještine i načine ubijanja neprijatelja.

Shadow Gambit: The Cursed Crew službeno će biti izdan 17. kolovoza ove godine za PC, Xbox Series X/S i PlayStation 5.

Little Kitty, Big City

Little Kitty, Bigy City je simpatična avantura u kojoj ćemo u ulozi mačke probati doći do svoga doma, prolazeći kroz ulice velikoga grada. Sklapat ćemo nova prijateljstva, ostavljati kaos za sobom i obavljati zanimljive zadatke. Upravo to sve donosi i demo verzija koja ne traje dugo, ali taman dovoljno da se upoznamo sa idejom same igre.

Ova avantura u prodaju kreće sljedeće godine, a bit će dostupna za PC i Nintendo Switch.

Eternights

Eternights je dating akcija koja kombinira hack-and-slash i dungeon crawler sistem borbi sa mehanikom romantičnih i prijateljskih odnosa s likovima koji se nalaze u igri. Radnja igre smještena je u postapokaliptični svijet, krcat čudovištima koja su nekada bila ljudi. Igrače u tom settingu očekuje skupljanje resursa i borba za preživljavanje.

Iako je demo verzija bila razočaravajuća jer je skoro sve vrijeme bio samo narativ, a vrlo malo akcije, od pune verzije, koja 21. rujna stiže na PlayStation 4, PlayStation 5 i PC i koju je već moguće prednaručiti, ipak očekujemo mnogo više.

This Bed We Made

This Bed We Made je igra iz perspektive trećeg lica bogata pričom i smještena u jedan hotel tokom 1950-ih, gdje ćemo se naći u ulozi sobarice po imenu Sophie, a s kojom ćemo njuškati po sobama gostiju i otkrivati njihove tajne. Svaka poduzeta radnja može utjecati na to kako se priča odvija, uključujući i to kako pospremate sobe.

Lowbirth Games je za Steam Next Fest pripremio je demo koji traje 20 do 30 minuta, a u kojem otkrivamo mračnu prošlost gosta u sobi 505.

This Bed We Made izlazi nekada ove godine, a trebao bi biti dostupan za Xbox One, PlayStation 4 i PC.

Paleo Pines

Paleo Pines je avantura i simulacija u kojoj ćemo izgrađivati utočište za dinosaure, uzgajati hranu i istraživati veliki otok. Naš protagonist, bilo muško ili žensko, naslijedio je jedan ranč kojeg mora obnoviti i pretvoriti u vlastiti dom i dom za dinosaure. Također, ova igra omogućit će nam i da se utrkujemo s njima, hranimo ih, mazimo se s njima i jašemo ih.  Prilikom istraživanja otoka, nailaziti ćete na različite likove, a svaki od njih ima svoju priču, zadatak za vas i posao kojim se bavi na otoku.

Ova igra u prodaju kreće 26. rujna ove godine, a bit će dostupna za PC, Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One i Xbox Series X/S.

New Cycle

New Cycle je još jedan city builder naslov na ovoj listi, a u njemu preuzimamo koloniju ljudi u svijetu u kojem je povećano zračenje Sunca uništilo veliki dio ljudske civilizacije. Kako bi uspješno preživjeli, morat ćemo tražiti hranu, baviti se rudarenjem ili trgovinom, pobrinuti se za potrebe svojih ljudi i razvijati zaboravljene tehnologije. Demo verzija najbolje prikazuje što možemo očekivati od igre i krasi ju vrlo lijepa grafika.

Ovaj naslov u prodaju kreće nekad ove godine, a bit će dostupan samo za PC.

Bulwark: Falconeer Chronicles

Bulwark: Falconeer Chronicles je sandbox builder u kojem ćemo graditi različite građevine preko strmih litica i stijena. Osim što ćemo graditi sve i svašta, imat ćemo zračni brod za istraživanje velikog otvorenog svijeta i borit ćemo se protiv raznih neprijatelja. Igra sadrži i vrlo kompleksan politički sustav koji prati koje izbjeglice dovodite u svoje naselje i kako te izbjeglice utječu na ravnotežu frakcija u vašem naselju.

Bulwark: Falconeer Chronicles će izaći nekad ove godine za PC.

Wildmender

U ovoj pustinjskoj survival igri, obrađivat ćemo svoj vrt, izrađivati nove alate i koristiti ih za oblikovanje zemlje, te otkrivati magiju i tražiti moćna oružja. To ćemo sve moći raditi sami ili u društvu još troje igrača u kooperativnom načinu igranja. Također, svijet je proceduralno generiran i imamo ciklus izmjene dana i noći. Tijekom avanture upoznavat ćemo se sa pustinjskim svijetom, nailaziti na različite životinje, stvorenja i duhove, a jedan od naših glavnih ciljeva je “pošumiti” svijet.

Wildmender u prodaju kreće ove godine, a bit će dostupan za PlayStation 5, Xbox Series X/S i PC.

Luto

Luto je još jedna psihološka horror avantura iz perpsktive prvog lica koja nas stavlja u ulogu osobe koja je u nemogućnosti da izađe iz svoga doma. Sa sobom donosi zastrašujući svijet i puno izazova. Narativ i osjećaji su u prvom planu, a u svakom kutku igre uvijek se može naći nešto što će vas uplašiti. Demo verzija je pokazala predivnu grafiku i uvela nas u radnju igre, a sudeći prema onome što smo vidjeli, možemo tvrditi da će se Luto zasigurno naći na listi mnogih ljubitelja horor igara.

Ova igra izlazi za PlayStation 5, Xbox Series i PC (Steam i Epic Games Store) nekad ove godine.

Moving Out 2

Moving Out 2 je simpatični simulator selidbe u kojem ćemo nositi i bacati različite predmete i namještaj na točno označena mjesta kako bismo uspješno riješili jednu razinu. Ovu neizmjerno zabavnu igru možemo igrati sami ili u društvu još troje igrača, a cilj je da riješimo određene izazove koje nam nudi razina i da pobijedimo prije nego što istekne vrijeme.

Moving Out 2 ove godine dolazi na PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch i PC.

Jusant

Jusant je akcijska puzzle igra u kojoj ćemo se penjati do vrha visokog tornja, istraživati različite staze i biome pune različite flore i faune, a sve je to popraćeno mirnom i atmosferičnom zvučnom podlogom. Na našem putu pratit će nas i stvorenje zvano Ballast koje će nam pomagati u otkrivanju različitih tragova kako bi stigli do vrha.

Ova puzzle igra u prodaju kreće nekad ove godine, bit će dostupna za PC, Xbox One i Xbox Series X/S, a naći će se i u ponudi Xbox Game Passa već prilikom svoga launcha.

Lunacy: Saint Rhodes

Lunacy: Saint Rhodes je najavljen prije četiri godine, a već krajem idućeg mjeseca će napokon ugledati svjetlo dana. U pitanju je survival horor naslov iz perspektive prvog lica smješten u davno napušteno jezivo selo, gdje ćemo istraživati mračnu povijest svoje obitelji. Demo verzija, koja se već sada može pohvaliti predivnom grafikom, bome nas je dobro isprepadala, jer zadrži zastrašujuće neprijatelje i brojne jumpscare situacije.

Puna verzija, koja će inače imati dva različita kraja, trebala bi izaći sljedećeg mjeseca, točnije 27. srpnja, a bit će dostupna samo za PC.

Luna Abyss

Luna Abyss je story driven akcijska avantura za jednog igrača s elementima platformera i pucačine u kojoj pratimo priču glavnog protagonista Fawkesa koji je zatvoren u svemirskom zatvoru Luna. Demo verzija nam je pokazala da će naše vještina kretanja i izbjegavanja biti puno važnije od pucačkih vještina i da će svaki naš pokret nadgledati zatvorski čuvar po imenu Aylin, koji je kao neka vrsta umjetne inteligencije.

Luna Abyss u prodaju izlazi nekad ove godine, a pojavit će se na PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox Series X/S i PC platformama.

Distant Bloom

Distant Bloom je management simulacija u kojoj gradimo novi dom za izgubljene vanzemaljce, pa ćemo tako kao inteligentni vanzemaljci, čiji se svemirski brod srušio na nepoznatoj lokaciji, istraživati misteriozni i divlji planet. Naš cilj je da obnovimo planet i kreiramo različite ekosustave. U igri ćemo također i kuhati, praviti alate i predmete koje ćemo onda moći koristiti za izgradnju i poboljšanje naše baze. Osim toga, upoznavat ćemo članove naše zajednice, a svaki od njih imat će svoju priču za ispričati.

Distant Bloom u prodaju kreće nekad ove godine, a bit će dostupan za PC i to putem Steama.