Image Alt

Kuvo TV

Budžet i za The Last of Us: Part II i za Horizon Forbidden West je bio otprilike 220 milijuna dolara

The Last of Us part 2 i Horizon Forbidden West spomenuti su u nedavno otkrivenim dokumentima u sklopu sudskog slučaja između Xboxa i FTC-a. Ti dokumenti su otkrili da su oba  PlayStationova naslova imala proračun od otprilike 220 milijuna dolara.

Proračun je uključivao troškove proizvodnje i plaće osoblja, ali nije uključivao marketinške troškove. Obje igre zahtijevale su izuzetno visoke proračune zbog visokih produkcijskih vrijednosti, ali izvješće sugerira da je PlayStation ostvario pristojnu dobit na ovim naslovima.

Analitičari Michael Pachter i Doug Creutz procjenjuju da su Horizon Forbidden West i The Last of Us Part 2 ostvarili više od 300 milijuna dolara profita. Ovi podaci uključuju troškove za marketing i prodavače. Međutim, PlayStation nije morao davati udio u digitalnoj prodaji zbog toga što su ovo njihovi, first-party naslovi. Ovo je ipak samo njihova okvirna procjena temeljena na službenim podacima od prošle godine. Ranije je PlayStation otkrio da je The Last of Us Part 2 prodan u preko 10 milijuna primjeraka. Taj je broj objavljen prošle godine, stoga nije naivno pretpostaviti da je igra prodala još nekoliko primjeraka od tada, pogotovo nakon izlaska megapopularne HBO serije temeljene na prvom The Last of Usu. S druge strane, Horizon Forbidden West je prodan u gotovo 8,5 milijuna primjeraka.

Razvoj AAA igara zahtijeva visoke troškove i dugotrajne razvojne cikluse, što već neko vrijeme potiče rasprave u industriji oko održivosti velikih naslova koji su koncentrirani prvenstveno na single player iskustvo, ali PlayStation igre se izgleda dobro snalaze u tome. A izlazak igara na PC može samo pojačati prodaju, pretpostavljamo.