Image Alt

Kuvo TV

Microsoft je na korak od akvizicije Activision Blizzarda!

Ne samo korak, već je takoreći prošao kroz ciljnu ravninu i samo se čeka foto finiš. Sada samo preostaje da dovrše akviziciju i pripoje Activision-Blizzard u svoje redove. FTC kao regulatorno tijelo je dalo sve od sebe u pokušajima da blokira ovu akviziciju i na kraju je sve završilo potpunim debaklom i svojevrsnom sramotom za njihove odvjetnike i čelništvo. Sud u Kaliforniji je odbio privremenu (koja bi prisilila Microsoft da odustane od iste zbog premašenog vremenskog roka kojeg su ugovorili s Activision-Blizzardom) blokadu akvizicije koja je tražena od strane FTC-a.

Tvrdnja da će ova akvizicija od strane Microsofta rezultirati monopoliziranjem tržišta nisu uspjeli dokazati čak niti uz pomoć analize koju su sami napravili i prezentirali sudu. U petodnevnoj parnici u kojem su na svijetlo dana izašle izjave i mailovi čelnika PlayStationa, Sonya, Xbox Game Studiosa i Microsofta nisu išle u korist FTC-u i svi analitičari su predviđali poraz na sudu i presudu u korist Microsofta.

Microsoft se tijekom suđenja obvezao da će Call of Duty, Diablo i sve as a service igre ostati dostupne ne samo na PlayStationu 5, već i na svakom budućem PlayStationu dok god ih Sony bude proizvodio. Ne samo to, obvezali su se dovesti Call of Duty na sve dostupne platforme, uključujući Nintendo Switch (i buduće Nintendo konzole) i sve cloud streaming platforme (GeForce Now, Boosteroid, Luna i hrpe drugih). Uz tu činjenicu, Microsoft je rekao da planira ovu akviziciju iskoristiti kako bi razbio duopol Applea i Google na mobilnim uređajima na način da će ponuditi alternativni app store u kojem će se naći sve igre pod Xbox Game Studios zastavom, kao i igre third party publishera i studija.

Sutkinja Corley je na kraju suđenja par puta istaknula da se FTC više zalagao za zaštitu PlayStationa nego gamera u globalu te je u samoj presudi u ovom procesu je u svojoj odluci podcrtala možda najbitniju stvar:

Ova akvizicija će možda biti loša za Sony, ali će biti dobra za sve Call of Duty gamere i sve buduće gamere.

Svi znamo da je ova akvizicija donekle blokirana unutar Velike Britanije. No, kako je sud u SAD-u presudio da nema potrebe za blokadom, regulatorno tijelo (CMA) u Velikoj Britaniji je predložilo da se proces žalbe (koju su Microsoft i Activision-Blizzard pokrenuli već) pauzira i da se nađe model u kojem bi svi bili zadovoljni. Microsoft je pristao na prijedlog i sada je samo pitanje vremena kada će i ova prepreka pasti u zaborav.

Nakon preskakanja ove finalne prepreke, predviđamo potpuni kaos i priljev igara na GamePassu u narednih godinu dana. Nadamo se samo da će Phil Spencer ostati pri izjavi da se veseli reaktivaciji legandarnih igara koje Activision drži pod ključem desetljećima. Još više se nadamo da će neki od razvojnih studija (Raven Software recimo) biti pušteni s lanca i oslobođeni štancati Call of Duty svake godine.