Image Alt

Kuvo TV

Zahvaljujući novom partnerstvu između Sonyja i Microsofta, Call of Duty ostaje na PlayStationu, ali…

Napokon. Da, napokon. Microsoft je zadnjih godinu i pol potpisao ugovore sa svim živim i mrtvim platformama i svima zajamčio Call of Duty i Activision igre. Svi su “padali” redom, nVidia, Nintendo, Boosteroid i hrpa manjih cloud game streaming operatera. Čak je ugovor ponuđen i Valveu, koji je isti obio potpisati s naglaskom da vjeruje Microsoftu da će sve igre stići na Steam neovisno o bilo kakvom ugovoru. Jedini koji je odbijao staviti potpis na ugovor je bio Sony, odnosno PlayStation.

Jim Ryan je čak izrekao famoznu rečenicu u lice CEOu Activision Blizzarda Bobby Koticku: “Ne želim nikakav novi ugovor za Call of Duty, samo želim blokirati vaš deal“. Microsoft nije odustajao u svojim ponudama, neovisno o aktivnoj kampanji Jim Ryana protiv njihove kupnje Activision Blizzarda. Tako je prošle godine ponuđen ugovor u trajanju od deset godina za ne samo Call of Duty, već za sve Activision Blizzard igre, koji je Jim Ryan u ime Sonya kategorički odbio uvjeren da će kupnja ultimativno biti blokirana.

No, stvari su se odvile u potpuno suprotnom smjeru i nakon uspješne bitke na sudovima, samo je pitanje trenutka kada će Microsoft finalizirati kupovinu Activision Blizzarda. Logičan slijed stvari je da je u Sonyu oglašen alarm i da su ostali jedini na tržištu koji nemaju jamstva vezana za Call of Duty i Activision igre općenito. Microsoft je poslao novu ponudu na deset godina u sjedište Sonya i napokon dobio potpis. Ali, čini se da Sony s novim dealom nije prošao tako dobro kako je mogao prošle godine. Phil Spencer je jučer objavio da su napokon postigli dogovor s PlayStationom za Call of Duty i da im je drago da će ova franšiza doći do više igrača nego ikada u povijesti.


Naravno, svima koji prate ovu trakavicu, zazvonilo je isticanje Call of Dutya a ne i cijelog panteona Activision Blizzard igara. Novinar The Vergea, Tom Warren je poslao upit u Microsoft za dodatnim pojašnjenjem i dobio vrlo vjerojatno šokantan odgovor za sve PlayStation igrače. Microsoft je potvrdio da novi ugovor u svom sastavu ima samo i isključivo Call of Duty.

Naravno, to ne znači da će Microsoft prestati pružati podršku za ultra uspješne cross-platform igre iz Activision Blizzard ponude poput Diablo ili Overwatch serijala. Ono što definitivno znači je da ništa više nije sigurno i da će samo vrijeme pokazati namjere Microsofta. Hoće li biti osvetoljubiv i svjesno ići u gubitak, nekako sumnjamo. Ne samo da sumnjamo, nego smo poprilično sigurni da će Microsoft nastaviti mlatiti lovu s Activision Blizzard igrama, neovisno o platformi. Jedino u što smo definitivno sigurni jest činjenica da je Sony prošle godine mogao dobiti puno bolja jamstva u svemu ovome.