Image Alt

Kuvo TV

Sea Horizon

INFO BOX

  • DEVELOPER: 45 Studio
  • PUBLISHER: Softstair Entertainment, Gamera Games
  • PLATFORME: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, Switch, PC
  • ŽANR: Roguelite turn based RPG
  • DATUM IZLASKA: 20. listopada 2022.
  • PLATFORMA NA KOJOJ JE IGRA TESTIRANA: PC

Sea Horizon je rougelite turn-based RPG naslov koji nam donosi sličan stil borbe poput onoga iz igre Slay The Spire, a nedavno je dobio svoje puno izdanje nakon što je neko vrijeme bio u Early Accessu. Cilj ove igre je da porazimo neprijatelje prije nego što oni nama to naprave i da, naravno, dođemo do krajnjeg cilja koji nam je zadan tijekom igranja. U Sea Horizonu sastavljat ćemo špil karata sa vještinama, a svaka karta ima drugačije napade i bonuse. Osim što ćemo mijenjati karte, stalno ćemo dobivati i mijenjati novu opremu. Međutim, sve što je u ovoj igri ovisit će o vašoj sreći i vještinama, točnije eksperimentiranje je glavni aspekt Sea Horizona, a sve što odlučimo tijekom igranja, može utjecati na to hoćemo li prijeći neku razinu ili ne.

Najvažniju značajku koju morate pratiti u Sea Horizonu je glad vašeg lika. Mjerač gladi diktira koliko daleko možete putovati i koliko aktivnosti možete napraviti. Ako mjerač gladi istekne, igra je gotova. Srećom, na karti postoje mnoga žarišna mjesta koja mogu pomoći da nahranite svoje likove kako bi bili sposobni nastaviti dalje. Naravno, to sve košta, stoga je jako bitno da uvijek imate dovoljno novca kako biste mogli kupiti hranu ako kojim slučajem ne uspijete doći do samog kraja. Na karti neće uvijek sve biti otkriveno, odnosno igra funkcionira na sustavu hex grida; imate početnu lokaciju i ciljnu lokaciju, a kako se budete kretali tako ćete otkrivati nove mogućnosti, primjerice, možete naići na trgovca koji prodaje oružje, opremu i razne predmete. Možete, primjerice, naići i na hram uz pomoć kojeg možete dobiti razne sposobnosti i bonuse kada ulazite u bitku ili pak na bolnicu, gdje se možete liječiti itd. Nažalost, ako se nadate prijeći cijeli put po karti, morat ćete stalno kretati i skretati s puta kako ne biste ostali bez hrane ili možda izgubili od neprijatelja ako imate malo života. Razlog zašto igra ima more u svojem imenu je upravo zbog toga što se startna lokacija uvijek nalazi na otvorenom moru, točnije arhipelagu, a kasnije otkrivamo same misterije otoka dok prolazimo kroz njih.

Možemo birati između tri moda, a to su Story, Dungeon i Exploration. U Storyju se upoznajemo sa svakim likom u igri, otključavamo ih i prolazimo kroz jednu razinu specifičnu za tog lika kako bi naučili koristiti njegove vještine. U Dungeonu okupljamo tim od tri lika i cilj je da pobijedimo bossa na kraju, dok u Explorationu bez ikakvih ograničenja možemo istraživati tri mape. Sea Horizon nudi deset igrivih likova među kojima su, primjerice, Adventurer, Explorer, Priest, Ranger, Paladin itd. Adventurer se više fokusira na obranu, ali i da daje štetu u isto vrijeme, Explorer s druge strane ima pušku s kojom puca na druge, Priest uglavnom služi da izliječi druge likove ili da ih zaštiti itd. Također, smrt u Sea Horizonu nije kraj, odnosno ne samo da je svako neuspješno igranje iskustvo učenja, već nakon smrti dobijemo i razne bonuse i možemo sačuvati jednu opremu na koju smo naišli tijekom igranja kako bi možda pobijedili u sljedećem pokušaju.

Borbe u Sea Horizonu su djelomično upravljane kartama i bacanjem kockica i ovise o tome kakvu opremu imate. Svaki put kada pobijedite, vaš lik će prijeći na veću razinu, a to znači da će imati više života i da ćete otključati jače karte. Tijekom bitke možete koristiti samo četiri karte, a svaka od njih koristi poseban resurs (Attack, Magic, Defense i Nature). Oprema je ta koja vam daje te resurse i ovisi koliko simbola imate na nekoj određenoj opremi, ako imate Defensa, velika je šansa da će vam kocke dati upravo taj resurs. Osim toga, svaka bolja verzija opreme ima još dodatne sposobnosti i bonuse pa, primjerice, na početku igre možete dobiti Thorns koji omogućuje da neprijatelji prime štetu kada vas napadnu. Također, svaki put kada uspješno prijeđete jedan mod, dobit ćete valutu s kojom možete kupiti skinove likova, koji vam daju razne nove vještine koje mogu znatno promijeniti tijek borbe.

Itekako možemo vidjeti da je Sea Horizon inspiriran tabletop igrama po svojoj grafici i estetici, odnosno po niskoj teksturi dizajna i modelima likova. Dapače, igra sadrži razne neprijatelje od vukova, čarobnjaka do kostura i letećih bosseva. Stoga možemo zaključiti da je Sea Horizon tipičan rougelite deckbuilding naslov koji ima neke svoje preinake. Ono što je bilo jako iritantno je jačina i težina neprijatelja, a neke bosseve je bilo teže pobijediti ako niste imali prave bonuse, vještine i predmete u svojim rukama. Cijelo to iskustvo igranja utječe na to koliko ste vješti u igranju, koliko znate o samim likovima i kako najbolje da iskoristite mapu kako bi došli do cilja. Osim toga, jako dugo treba da se otključaju svi likovi jer ćete sigurno nekoliko puta izgubiti i umrijeti.

Jako je teško ocijeniti rougelite naslove jer je svaki drugačiji od drugog i uvijek donose nešto novo, ali sa sigurnošću mogu reći da će novi ili zagriženi igrači ovog žanra pronaći nešto vrijedno uživanja u Sea Horizonu. Igra je sama po sebi dobra, ali još uvijek ima prostora za poboljšanja i neke nove nadogradnje. Ono što nam trenutno nudi ova igra nije puno, jer smo uglavnom zaokupirani otključavanjem novih likova. Ako volite igre kao što su Slay the Spire, Rougebook i Monster Train, onda biste svakako trebali isprobati Sea Horizon koji posuđuje elemente od tih igara.


Recenzija nastala zahvaljujući review kopiji igre ustupljenoj od strane izdavača.