Image Alt

Kuvo TV

Unholy

INFO BOX

  • DEVELOPER: Duality Games
  • PUBLISHER: HOOK
  • PLATFORME: PS5, Xbox Series X/S, PC
  • ŽANR: Horror avantura
  • DATUM IZLASKA: 18. srpnja 2023
  • PLATFORMA NA KOJOJ JE IGRA TESTIRANA: PC

Unholy je psihološka horor avantura čija je radnja smještena u postsovjetski istočnoeuropski grad kojim vlada zlonamjerni vjerski kult. Preuzimamo ulogu Dorothee, članice ovog kulta i majke dječaka Gabriela. Njezino dijete oteo je vođa kulta, a igra se vrti oko njene misije da ga spasi pri čemu joj pomaže jedna časna sestra koja zna kako funkcioniraju dva paralelna svijeta kroz koja ćemo se kretati. Iako ima jako dobru grafiku, fantastičan ambijent i smislenu priču, Unholy ima velikih problema što se tiče optimizacije, jako čudne umjetne inteligencije i nespretnog igranja. Imao sam velika očekivanja kada sam čuo da je glavna značajka ove igre kontroliranje emocija, te su uz to još prisutni i dodatni horor i stealth elementi. Također, ova igra je bila jako dugo u razvoju, stoga smo mogli očekivati jedan gotov i dovršen proizvod bez velikih poteškoća, što se u konačnici nije dogodilo.

Vizualni izgled i svjetovi u kojima se krećete su stvarno dobro osmišljeni. Prvi svijet, onaj pravi, realan je pun svijetlih boja, dok je onaj drugi alternativni svijet mračan, tmuran i tužan. Ta alternativna stvarnost zove se Eternal City, a u njoj se nalaze razna stvorenja, duše umrlih i živi ljudi. To se sve, dapače, uklapa u samu priču. Dosta je tu i detalja oko predmeta, izgleda samih likova i neprijatelja, čak su i cut scene dobro napravljene, ali sve to kvare bezdušni i bezizražajni likovi. Unholy se vrti oko emocija, a sami likovi nisu se znali ni nasmijati. Sve bi to čak i moglo proći da igra nema problema oko optimizacije i konstantnog padanja fpsa. Nema neke velike razlike između low i medium opcija, a ako bih se okrenuo lijevo ili desno na mjestu koje ima jako puno predmeta i sitnih detalja, itekako bi znalo zaštekati na par sekundi. Također, kvaliteta zvuka i glasovna gluma za jednu indie igru su vrlo dobro napravljeni i tu nemam ništa za prigovoriti.

Osim što ćemo istraživati svijet i boriti se ili sakrivati od neprijatelja, u Unholyju ćemo također rješavati različite zagonetke. Zagonetke su skoro pa uvijek iste i jednostavne, bilo da morate otvoriti škrinju sa simbolima, praćkom pogoditi napajanje koje otvara vrata, povući polugu, sakupiti prijenosnike energije itd. Vrlo je jednostavno doći do rješenja, jer se ono uglavnom nalazi odmah ispred vaših očiju. Zašto su onda developeri odlučili uvesti ovu značajku, kada igra doslovno ne želi da se mučite oko zagonetki i ne morate mozgati da biste došli do rješenja, ne bih znao dati odgovor. Istraživanje je općenito linearno, možete pronaći streljivo za svoje oružje bilo gdje, predmeti koji služe za otključavanje vještina svijetle i imaju poseban zvuk kako biste znali da su vam u blizini i nikada nećete skrenuti s glavnog puta jer u igri postoji šesto čulo kao posebna značajka koja vam govori kuda trebate točno ići. Vještina ima jako puno, od toga da možete uklizati pa sve do mogućnosti nošenja više municije za praćku.

Igra sadrži deset poglavlja kroz koja ćete morati proći. To je otprilike četiri do šest sati igranja, a kako biste uspješno prešli igru, putem ćete dobivati maske sa različitim sposobnostima kao što je mogućnost da dišete okruženi otrovnim plinom, da vidite posebne neprijatelje koji se zovu Hunteri itd. Svaka maska daje drugačiji filtar boja, odnosno svijet će biti obojan u plavu ili zelenu boju kako biste znali koju masku točno koristite. Ima ih četiri, a kada u obzir uzmemo i činjenicu da imate četiri vrste streljiva, može biti malo nespretno mijenjati jednu masku u drugu ili streljivo u isto vrijeme. Naše oružje je već spomenuta praćka koja ispaljuje kamenje s četiri različite emocije: ljutnjom, strahom, tugom i strastima. Točno se zna za što služi svaka emocija, jer je svaka od njih označena bojom i igra vam točno pokazuje koja je emocija trenutno potrebna kako biste napravili neku akciju u okolini, primjerice, kako bi se sakrili od neprijatelja u nevidljivom oblaku,  uništili prepreku, pokrenuli mehanizme, preopteretili strujne krugove, osvijetliti svoj put itd.


Postoje tri osnovne vrste neprijatelja u Unholyju, a to su čuvari (okultisti), hunteri (lovci) i zaraženi ljudi koji, točnije, izgledaju kao ljigava stvorenja. Svaki od njih funkcionira na isti način, ako vas ugledaju, počet će vas ganjati i možete primiti samo dva udarca prije nego što umrete. Lovci se mogu vidjeti samo dok koristite određenu masku, što mi je u početku bilo zanimljivo, ali na kraju je postala velika gnjavaža jer ćete stalno morati mijenjati maske. Neprijatelje također možete ubiti, ali ne uz pomoć praćki, nego ih morate namamiti na plinske boce ili električne objekte koje zatim morate pogoditi praćkom kako bi eksplodirale i ubile sve neprijatelje unutar tog radijusa. Ako kojim slučajem ne želite ubiti neprijatelje, možete se šuljati pored njih, odvratiti im pozornost ili se sakriti unutar nekog objekta kao što je ormar. Međutim, jedan od najgorih dijelova ove igre je umjetna inteligencija. Neprijatelji znaju nasumično zapeti i zablokirati vam put, ako vas vide da ulazite u ormar kako bi se sakrili od njih, neće vam učiniti ništa nego će vas ignorirati i ako ste na nekoj uzvisini ne mogu nikako doći do vas. Također, svaki od neprijatelja ima svoj vidni radijus koji vam pokazuje na kojoj udaljenosti vas mogu vidjeti, ali se znalo dogoditi nekoliko puta da se skrivam iza kutije i oni su me nekim čudom uspjeli vidjeti ili čuti iako sam bio jako tih. Dosta čudno funkcionira ta umjetna inteligencija i neće se svakome svidjeti što ne može normalno prijeći jedno poglavlje.


Iako igra slovi kao horor naslov, nije uopće bila toliko strašna i jeziva. Da, ima jako puno misterioznih zvukova, no, niti jednom me nije snašao neki jumpscare. Bilo je jako puno pokušaja da nas igra eventualno uplaši, primjerice, nasumično paljenje televizora ili panično disanje naše protagonistice, ali vjerujem da bi i ona osoba koja ne voli horor igre vrlo lako mogla zaigrati Unholy. Ako bi kojim slučajem developeri popravili umjetnu inteligenciju unutar igre i malo bolje optimizirali cijelu igru, Unholy bi itekako mogao biti jedna vrlo dobra igra sa vrlo zanimljivim načinom igranja. Ukoliko ste tip osobe koji može prijeći pored nedostataka ove igre i znate cijeniti lijepo osmišljenu indie igru koju još treba malo doraditi, onda svakako preporučam da isprobate Unholy.


Recenzija nastala zahvaljujući review kopiji igre ustupljenoj od strane izdavača.