Image Alt

Kuvo TV

Goons: Legends & Mayhem

INFO BOX

  • DEVELOPER: RageCure Games
  • PUBLISHER: Firestoke
  • PLATFORME: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC
  • ŽANR: Sportska arkada
  • DATUM IZLASKA: 11. travnja 2024.
  • PLATFORMA NA KOJOJ JE IGRA TESTIRANA: PC

Goons: Legends & Mayhem je mješavina arkadnog hokeja, beat ’em up i sportske akcije, a smještena u jedan fantastični svijet. Podsjećajući na igru NHL Arcade koju je EA izdao prije 15 godina, Goons privlači pažnju sličnim konceptom. Ako ste kojim slučajem utrošili puno vremena u jedan takav naslov, možda ćete se uhvatiti u koštac i s ovom igrom. Međutim, ipak treba pripaziti na neke stvari…

Potpuno mi je nevjerojatno da ova igra, koja ne bi trebala biti toliko zahtjevna za računala, ima određene poteškoće. Štoviše, postoje dodatne napomene o četverojezgrenom procesoru koji uzrokuje određene probleme, poput isključivanja ili izbacivanja iz igre, te zamrzavanja cijelog zaslona. Iako možete ući u igru, čim udarite pak, igra automatski prestaje raditi. Upravo takav scenarij se dogodio i meni. Za usporedbu, prvotno sam pokušao igrati ovu igru na PC-u s ovim specifikacijama: Intel(R) Core(TM) i3-4160 CPU / 16 GB RAM-a / Radeon RX 580 Series / Windows 10. Zatim sam prešao na ove specifikacije: AMD Ryzen 5 5500 / 16 GB RAM-a / ASUS Radeon RX Vega / Windows 11, gdje je igra radila bez ikakvih problema. Osim toga, nisam naišao na druge probleme s performansama ili bugovima. Tako da pripazite kada kupujete ovu igru.

Što se tiče samog gameplaya, započinjete sa Story modom koji vas upoznaje sa svijetom igre, otključava nove likove i emotikone te vam omogućuje da naučite osnove igranja. Nakon toga, možete se upustiti u PvP način igranja putem lokalnog ili online multiplayera. Nažalost, nisam imao priliku isprobati ovaj dio igre jer nisam mogao pronaći online mečeve. Izgleda da je najbolji dio igre upravo PvP jer su mehanike uglavnom fokusirane oko njega. U Story modu, vaša misija je spasiti Zamboniu, nekadašnje prosperitetno kraljevstvo u kojem je hokej bio središnja tema. Možete birati između osam jedinstvenih likova podijeljenih u tri klase: Sharpshooter za napad, Enforcer za obranu i Wingman koji se može koristiti kao podrška timu ili za uznemiravanje protivnika, a svaki od njih ima svoje vještine.

U osnovi, gameplay loop ove igre je zabavan: koristite palicu i pak kako biste gađali gol. Igrate pravi hokej, ali sve je smješteno u neki fantasy svijet s malo drugačijim pravilima. Svidjelo mi se što igra automatski cilja prema kutu koji vam treba, a vaš je cilj nadmudriti protivnike, surađivati međusobno dodavanjem i pokušati postići gol između vještih golmana. Postoji i “power shot” koji se puni kada držite tipku i vodi vas iz trećeg lica u prvo gdje morate vlastoručno ciljati, što olakšava zabijanje golova. Također možete gurati protivnike i otimati im pak. Međutim, to nije sve što ova igra donosi. Tu su i razne mini igre koje možete igrati u Story modu, jer igra nije usredotočena samo na hokej. Na primjer, bit će razina u kojima upravljate automobilima, borite se protiv raznih bosseva ili zlikovaca i natječete se s vremenom.

Osobno mi se nije svidio način na koji igra prezentira priču, kroz obilje duplo podebljanog  teksta, koji je bio iritantan za oči, bez glasovne glume i s likovima koji nisu previše zanimljivi. Mnogi bi radije preskočili taj dio kako bi se fokusirali na igru. Kretanje u Story modu podsjećalo me na Moving Out, gdje vozite auto uokolo, samo što u ovoj igri možete nadograditi svoje vozilo kako bi došli do različitih dijelova mape. Na primjer, možete doći do vulkanskog područja ili ploviti ledenim morem. Osim toga, imate i razne izazove koje morate riješiti, bilo da morate pobijediti razinu u određenom vremenskom periodu ili jednostavno dovršiti neki označeni cilj.

Bilo da se igrate 2-na-2 gdje kližete oko pola klizališta dok obje ekipe pokušavaju postići gol na istom golu ili sudjelujete u “tradicionalnijim” utakmicama 3-na-3, svatko će pronaći nešto za sebe. Borbe s bossevima bile su izuzetno zanimljive, a možda je najzanimljiviji aspekt ovih mečeva koliko su vratari dobri. Da biste postigli pogodak, morat ćete osmisliti strategiju kako biste nadmudrili vratara. AI također nije dosta pametan, u smislu da će protivnici napraviti sumnjive odluke.

No, negativna strana svega toga je što su kontrole nezgrapne i zahtijevaju određeno vrijeme da ih savladate. Posebno je izazovno mijenjati likove tijekom igranja. Također, ne preporučujem igranje s tipkovnicom, jer raspored tipki nije najpraktičniji, pa je bolje u ruke uzeti kontroler. Na neki način ste dosta ograničeni u onome što možete učiniti, što čini postizanje golova pomalo ponavljajućim jer nedostaje raznolikosti u mehanikama –  sve je prilično jednostavno.

Na kraju krajeva, Goons: Legends & Mayhem zaista je osvježavajući dodatak sportskom žanru s obiljem party elemenata. Kaotičan je na pravi način, lako se uči čak i ako niste ljubitelj hokeja. Ako ste ikada igrali Mario Strikers, primijetit ćete neke sličnosti i u ovoj igri. Međutim, možda je igru ipak trebalo skratiti jer se bossevi dosta ponavljaju i nekako zainteresirati igrače da se više posvete multiplayeru nego singleplayeru. Također, kao što sam napomenuo na početku, pripazite može li vaše računalo uopće pokrenuti ovu igru ako ne igrate na konzoli. Unatoč tome, ovaj naslov pruža puno zabave, osobito ako imate ekipu s kojom možete igrati.


Recenzija nastala zahvaljujući review kopiji igre ustupljenoj od strane izdavača.