Image Alt

Kuvo TV

Embracer Group usisao Gearbox za nevjerojatnih 1.3 milijarde dolara

Kakav free-for-all u višoj sferi gaming industrije. Hoćemo li uskoro svjedočiti svojevrsnom “last man standing” domino efektu nakon svih silnih milijardi dolara koji se drobe, ostaje nam da pričekamo i vidimo. Koji studio je slijedeći na meti velikih igrača? Svi se pitaju, hoće li Sony napokon kupiti neki od AAA studija? Kako je EA preoteo Codemasters od Take 2 s većom ponudom, tko zna kakva nas iznenađenja čekaju u bližoj budućnosti

Gaming industrija ima eksponencijalni uzlet već dugi (dugi) niz godina u smislu financijske vrijednosti i društvenog utjecaja. No, nikada nitko nije pomislio da ćemo u ovako kratkom roku imati akvizicije koje iznose iznose u milijardama dolara. Najveće iznenađenje je i dalje Microsoftova kupnja kompletne Bethesde Zenimax u paketu.

Embracer Group, koju između ostalih sačinjavaju THQ Nordic GmbH, Koch Media GmbH/Deep Silver, Coffee Stain AB, Amplifier Game Invest, Saber Interactive i Deca Games i njihova kupnja Gearboxa u kompletu sa svim IP-evima je najnoviji tektonski pomak u uzavreloj kupovinskoj utrci koja trenutno vlada u gaming industriji. Ova grupacija ima 57 razvojnih studija koji se protežu preko 40 zemalja i vlasnici su franšiza poput Saints Row, Dead Island, Darksiders, Metro, TimeSplitters, Goat Simulator, FreeSpace i još nekoliko stotina manje poznatih.

Kupovinom Gearboxa postaju vlasnici megapopularnog Borderlands serijala kao i kultnih franšiza poput Duke Nukema, Homeworlda i Brothers in Arms. Nadamo se nekom revivalu Đuke i dodatnoj infuziji sredstava u obećavajući punokvrni nastavak Homeworlda kojeg iščekujemo tek krajem iduće godine.

Što mislite, tko je slijedeći na listi (i čijoj) za kupovinu?