Image Alt

Kuvo TV

PlayStation se suočava s novim optužbama

Prošli je tjedan prijavljena tužba “Caccuri protiv Sony Interactive Entertainmenta“, kojom je PlayStation optužen za navodni monopol zbog ograničavanja prodaje kodova za preuzimanje digitalnih igara iz PS Storea. Slično tome, pojavila se i nova tužba u vezi s prodajom digitalnih PlayStation igara, navodeći da su kupci PlayStation igara “oštećeni” za milijarde dolara zbog politike koja spriječava maloprodaju da samostalno prodaje kodove digitalnih igara.

Riječ je o tužbi “Cendejas protiv Sony Interactive Entertainmenta” koja je pokrenuta na Okružnom sudu sjevernog okruga Kalifornije u Sjedinjenim Državama i koja slijedi zasebnu tužbu “Caccuri protiv Sony Interactive Entertainmenta” koja u osnovi tvrdi istu stvar. Slučaj Cendejas također ističe slučaj digitalnog modela PlayStation 5 konzole. Iako standardni model konzole podržava diskove i samim time više opcija kupnje za korisnike, digitalni model ima samo PS Store kao jedinu opciju za kupnju igara. Time su potrošači prisiljeni platiti veću cijenu za digitalnu verziju igre nego što bi to učinili na konkurentnom, besplatnom i neograničenom maloprodajnom tržištu.

Prema odvjetniku Richardu Hoegu, moguće je da se nekoliko sličnih slučajeva grupira kako bi se zajedno odveli na sud, jer bi trebalo biti nešto stvarno drugačije da se desi više tužbi. No, pretpostavio je kako bi uskoro moglo biti i drugih sličnih tužbi, jer će odvjetnici zaraditi kad ih odaberu za savjetnike u razredu u kolektivnoj tužbi.