Image Alt

Kuvo TV

Kako su nominacije za Steam Awards povećale popularnost nekih igara na Steamu…

Mnogi developeri primijetili su povećanje pozitivnih recenzija za svoje igre tijekom najnovije Steam rasprodaje koja je završila u utorak. To je rezultat posebne značke koju igrači mogu osvojiti nakon što izvrše određene zadatke na godišnjoj dodjeli nagrada, odnosno mogu glasati za određene kategorije u Steam Awards.

Trend je uočio Mikhail Chuprakov, osnivač i izvršni direktor niceplay gamesa. U objavi na društvenim mrežama, podijelio je podatke o velikom porastu pozitivnih korisničkih recenzija za Potion Craft: Alchemist Simulator, nazvavši to efektom nominacija za Steam Awards.

Steam Autumn Sale 2023 započeo je 21. studenog, a korisnici su imali priliku nominirati svoje omiljene igre u raznim kategorijama poput Igre godine, Labor of Love, Better with Friends, itd. Pored toga, igrači su imali priliku osvojiti Steam Awards Nomination Committee Badge ispunjavajući četiri zadatka, uključujući i recenziju igre koju su nominirali.

Prema Chuprakovu, prije početka jesenske rasprodaje i dodjele Steam Awards 2023, 82% od otprilike 300 nedavnih recenzija (objavljenih u posljednjih 30 dana) za Potion Craft bilo je pozitivno. Od 21. studenog, ocjena je porasla na 97% (pretežno pozitivno), a temeljena je na više od 3600 recenzija.

Developer je napomenuo da, iako ocjena od 82% nije pouzdana s obzirom na mali broj recenzija, većina njih dolazi od igrača koji “čekaju nova ažuriranja i izražavaju nezadovoljstvo sporim razvojem”. Međutim, nedavni porast ocjene ukazuje na to da većini korisnika uopće nije stalo do pisanja recenzija, odnosno samo im je potreban dobar motiv za to, kao što je, na primjer, Steam Awards:

Možda bi Valve trebao dublje istražiti ovaj trend i češće nagrađivati recenzije igara, jer često sam previše lijen da pišem recenzije, ali ponekad se prisilim da to učinim, a ovakvi slučajevi koriste svima: developerima, Steamu i igračima”, rekao je Chuprakov.

Dapače, Potion Craft nije jedina igra koja je doživjela takozvani efekt nominacije za Steam Awards. Reverse city builder Terra Nil dobio je stotine novih pozitivnih recenzija od 21. studenog, a njegova je nedavna ocjena dosegnula 95%. Ostali primjeri uključuju Remnant II (sa 83% pozitivnih recenzija u zadnjih 30 dana prije jesenske rasprodaje na 91%), Sons of the Forest (sa 90% na 96%), Hogwarts Legacy (sa 87% na 95%), Viewfinder (86% do 97%), Sea of Stars (od 89% do 95%), itd.