Image Alt

Kuvo TV

The Talos Principle 2

INFO BOX

  • DEVELOPER: Croteam
  • PUBLISHER: Devolver Digital
  • PLATFORME: PS5, Xbox Series, PC
  • ŽANR: Puzzle avantura
  • DATUM IZLASKA: 2. studenog 2023
  • PLATFORMA NA KOJOJ JE IGRA TESTIRANA: PC

Ako se sjećate prve The Talos Principle igre, koja je već skoro deset godina s nama, možda ćete se zapitati kada krenete igrati The Talos Principle 2, radi li se doista o istoj igri? Nastavak nije samo bogatiji, sadržajniji i zanimljiviji, već se transformira iz čistog rješavanja zagonetki u pravu avanturu obogaćenu pričom. U igri se postavljaju pitanja o umjetnoj inteligenciji, njezinom razvoju, te raznim etičkim pitanjima koja se odnose na ljudskost i opći napredak. Croteam je zaista otišao korak dalje, podignuvši produkciju igre na višu razinu, pri čemu svaki lik u igri posjeduje svoje emocije, glasove, razmišljanja i stavove.

Osim što predstavlja raznolike likove, igra nas uvodi u različite radnje, sporedne priče i povijest svijeta u kojem se nalazimo. Saznajemo kako se priča nastavlja na onu iz prvog dijela te da svaki naš izbor nosi svoju cijenu te utječe na sam kraj. Da, igra nam nudi tri različita završetka, a sve će ovisiti o načinu kako smo se ponašali prema drugim likovima i što točno naše srce želi. Impresivno je izveden cijeli tijek događanja, ne samo s audio zapisima, već i slikama, obiljem teksta za čitanje te isječcima koji će zaintrigirati vašu maštu.

Bogatiji i detaljniji svijet

Također je prisutna prepoznatljiva karakteristika Talos Principlea – refleksivna i filozofski orijentirana priča. Ova igra je oblikovana tako da postavlja više pitanja nego što pruža odgovora. Tu će vam najviše možda zasmetati lik sfinge, koja samo postavlja pitanja, priča u alegorijama i ostavlja vas začuđenima svaki put. Često ćete morati sami tražiti odgovore, samo da biste se ponovno suočili s novim setom pitanja. Naprotiv, veza s grčkom mitologijom dodatno naglašava važnost svega toga. Ako nikada niste čuli za Prometeja, kako onda precizno povezati ovog lika s pričom ove igre?

New Jerusalem, dom tisuću androida i mjesto koje ćemo moći pobliže upoznati, izgrađen je od strane Athene, protagonistice prve igre. Kao igrači, preuzimamo ulogu androida po imenu 1K, posljednjeg stvorenog stanovnika New Jerusalema. Glavni cilj društva, poznat kao “The Goal”, bio je stvoriti tisuću androida i postići tehnološki napredak. No, sada kada je cilj postignut, postavlja se pitanje – što dalje? Osnivačica grada je napustila zajednicu bez objašnjenja, a roboti su na njezinom tragu otkrili mističnu megastrukturu u obliku piramide koja budi njihovu znatiželju. Stoga se okuplja ekspedicijska grupa koja uključuje glavnog lika, te kreću istraživanje megastrukture. Po dolasku na lokaciju, androidi se suočavaju s nizom zagonetki čije rješavanje otvara put prema središtu velike piramide.

Prije nego što se upustimo u rješavanje zagonetki, imamo priliku istraživati grad. Susrećemo se s njegovim građanima, sudjelujemo u političkim i društvenim razgovorima, prisustvujemo sastancima, posjećujemo muzeje i otkrivamo što se dogodilo kada je prvi robot napustio simulaciju prije tisuću godina. Sve ovo je dakako vrlo impresivno, satima možete provesti samo istražujući svaki kutak grada, naučiti nešto novo i duboko uroniti u cijelu bit igre.

Zagonetki ima jako puno

Zagonetki uistinu ima jako puno i svaka je drugačija od prijašnje, odnosno one su podijeljene na 12 tematskih područja po osam glavnih, dvije posebne i jedne zlatne putem kojih osvajate Prometejeve tokene kako biste eventualno preskočili malo zahtjevnije zagonetke. Osim toga, svako područje uvodi neke nove elemente, što postupno povećava težinu rješavanja zagonetki. Dapače, zagonetke ne morate rješavati po redu, uvijek možete preskočiti neku i istoj se kasnije vratiti.

Što se tiče strukture rješavanja zagonetki, često se od vas zahtjeva postavljanje određenih predmeta na prava mjesta, aktiviranje elemenata u određenom redoslijedu te kombiniranje različitih mehanika poput teleportacije, korištenja antigravitacijskih površina, stvaranja portala, nošenja kocki, spajanja različitih elemenata u isto vrijeme, itd.  Brzina rješavanja zagonetki se kreće između dvije do tri minute, a dinamika igre općenito djeluje ubrzanije u usporedbi s prvom igrom. Također, tijekom putovanja do sljedeće zagonetke, očekuje vas prekrasan krajolik i atraktivni prizori okoline koji će vas neizbježno natjerati da barem na trenutak zastanete i zadivite se mogućnostima Unreal Enginea.


Sve zagonetke su pažljivo oblikovane, ne možete iskoristiti svoju snalažljivost, nego morate prepoznati ispravan redoslijed kako bi dovršili jednu. Drugim riječima, često postoji samo jedno ispravno rješenje koje trebate otkriti, bez mogućnosti izmišljanja vlastitih pristupa. Nemam ništa protiv ovakvog pristupa, ali možda bi bilo zanimljivije da su nam barem iz Croteama omogućili više kreativnosti u rješavanju posebnih zagonetki izvan onih glavnih.

Osim toga, znalo mi se dogoditi da jednostavno zapnem tijekom rješavanja zagonetki, ne u smislu njihovog dovršavanja, nego jednostavno sam zapeo unutar same zagonetke jer sam povukao krivi potez i igra me zatvorila iza vrata. Ovakve situacije su bile rijetke, uglavnom ste se mogli izvući iz ove ili one situacije, međutim igri jako nedostaje mogućnost snimanja pozicije, odnosno morate svaki put ponovno učitati checkpoint što vas može vratiti na početak same zagonetke pa ste forsirani sve opet ispočetka rješavati. Također, ako kojim slučajem padnete u vodu ili u neku veću rupu i umrete, igra će vas vratiti skroz na sami početak gdje ste prvotno bili, primjerice, na kraj neke cut scene.


Besprijekorna grafika

The Talos Principle 2 jako je lijepa igra i ne prestaje da nas oduševljava svojom vizualnom raskoši. Svaki segment igre poziva vas da zastanete, pažljivo promatrate okolinu i divite se pejzažima koje nudi ova igra. Primjetan je napredak u čestičnim efektima, krajolici izgledaju prirodnije i nema više prolaska kroz sitnu vegetaciju kao u originalu. Također, osvjetljenje je u globalu znatno poboljšano. Uz to, glazba se savršeno uklapa u igru i stvara melankoličnu atmosferu koja vas uvodi u osjećaj kao da ste u nekom starogrčkom svijetu. Nisam naišao ni na jedan bug; igra je glatko funkcionirala na mom računalu, bez pada fpsa ili zastajkivanja. Uglavnom je održavala 60 fpsa čak i na visokim postavkama.

Nadalje, možete komunicirati licem u lice sa svojim ekspedicijskim timom koji će vas redovito kontaktirati, komentirati vaša otkrića, te s vama razgovarati nakon rješavanja zagonetki. Meni su roboti bili jako jezivi, pogotovo kada vas gledaju s onim statičnim očima kao da pokušavaju iščitati svaki dio vaše duše. U igri su prisutna i četiri različita tipa audio zapisa koje možete pronaći i poslušati, društveni mediji s mogućnošću odgovaranja na objave te terminali za čitanje. Međutim, toga je bilo ili premalo ili previše, primjerice, društvene mreže rijetko kad su se pojavljivale i imale značaj, a sam koncept se činio vrlo zanimljivim. Naravno, većina sadržaja vođenog naracijom nije obavezna i može se u potpunosti zaobići.

Zaista je fascinantno kako se igra poput ove može prodavati po cijeni od samo 28,99 €, dok neki znatno manje kvalitetni naslovi se prodaju po dvostruko većim cijenama. Mnogi će možda reći da ova igra nije iznimna, da nije svačija šalica čaja, ali važno je za shvatiti da hrvatska industrija nikad prije nije iznjedrila ovakvu neku igru i da je u svojoj srži puno kompleksnija nego što se možda na prvi pogled čini. Neki će možda glavnu kritiku imati na na račun dosta šetanja i kretanja uokolo, a zaboravljaju da ovu igra krasi dosta kompleksna priča koja se nekako treba ispričati. Ako se ikada nađete u prilici i nije vam možda odbojno istražiti priču koju donosi ova igra, The Talos Principle 2 je igra koju ne smijete propustiti.


Recenzija nastala zahvaljujući review kopiji igre ustupljenoj od strane izdavača.