Image Alt

Kuvo TV

Gasi se studio koji stoji iza katastrofe zvane The Day Before, iz njega poručuju: “sr..nja se događaju..”

Gotovo od same najave igre The Day Before, postojala je sumnja da se spomenuta igra baš i nije ono za što se predstavlja. To je već bilo jasno nakon brojnih odgoda i farse oko problema sa nazivom igre, a potom i trailera sumnjive kvalitete koji je bio poprilično daleko od onoga što je prikazano prilikom najave igre. Sama igra izazvala je brojne kontroverze, a ekipa iz studija Fnatic je često prozivana zbog objavljivanja lažnih informacija i pokušaja da igrače dovede u zabludu. Tijekom svih tih ispada, iz Fnatica su se putem društvenih mreža pravdali, tvrdeći kako ništa od navedenog nije točno i da ih mnogi nepravedno optužuju te da će njihova igra doista izaći početkom prosinca, doduše u Early Access fazi, a ne punoj formi kako je ranije najavljivano. No, kada netko 24 sata uoči launcha svoje igre počne na društvenim mrežama objavljivati postove sumnjivog sadržaja tipa “nismo prevaranti i slično”, odmah vam je jasno da tu nešto nije u redu…

Naravno, sve naše sumnje potvrđene su odmah prilikom launcha igre koja je, najblaže rečeno, stigla u katastrofalnom stanju, što je rezultiralo cijelom poplavom negativnih reakcija na igru i činjenice da je The Day Before u samo 24 sata od launcha postao jedan od najgore ocijenjenih naslova ikada. E sad, čak ni to nije najveći problem koji prati ovaj skandal, budući da bi ekipa iz Fnatica, da je časna i da je znala što radi, mogla iskoristiti tih nekih šest do osam mjeseci Early Access faze (koliko je navodno igra trebala biti prisutna u tom programu) da ispravi eventualne greške. No, to se nikada neće dogoditi, a znate zašto? E pa zato što je Fnatic odlučio da stavi ključ u bravu.

Da, sve što smo mislili da će se dogoditi, doista se i dogodilo, a kulminacija cijelog cirkusa sa The Day Before stigla nam je u formi službenog priopćenja iz Fnatica u kojem su kratko i jasno, ali u isto vrijeme krajnje bahato najavili da je studio ugašen, samo tri dana nakon izlaska igre.

U priopćenju su naveli kako je The Day Before financijski podbacio, da studio jednostavno nema sredstava da nastavi razvoj igre te da su sav novac koji su dosad primili iskoristili za plaćanje dugova svojim partnerima. U istom priopćenju su naveli kako je The Day Before bio njihov prvi veliki projekt, da su se prevarili sa svojim procjenama koje su dovele do toga da nisu u mogućnosti da dovrše igru.

I tako, najcrnje sumnje cijele gaming zajednice potvrđene su na najgori mogući način. Gaming scena gori od komentara, kako onih negativnih od prevarenih igrača, tako i onih komičnih u kojima mnogi s podsmijehom gledaju na cijelu situaciju, tvrdeći da su od početka očekivali sličan scenarij.. No, najgore u svemu je to što iz Fnatica na cijelu situaciju gledaju sa posebno bahat način, a do koje mjere su otišli, najbolje dočarava njihov odgovor na komentar u kojem su prozvani zbog prevelikog hajpanja igre i isporučivanja iste u katastrofalnom stanju. U tom istom komentaru, u kojem ih je izvjesni @Kypershot prozvao i rekao da su apsolutna sramota za cjelokupnu gaming industriju, odgovorili su kratko i bezobrazno da je ovo bio njihov prvi projekt i da se “sranja događaju”.

Ubrzo potom, došlo je do brojnih promjena na službenim profilima studija i njegovih uposlenika na društvenim mrežama i internet stranici igre, na kojoj se sada nalazi samo landing page sa priopćenjem da se studio gasi. U međuvremenu, Valve je povukao igru iz prodaje i počeo vraćati novce nezadovoljnim i ogorčenim kupcima.

Ukratko, dogodilo se doista ono što su mnogi i predviđali. Šarlatani i prevaranti iz Fnatica su na kraju uspjeli prevariti nekih 200 tisuća ljudi koji su im, nažalost, ipak povjerovali i kupili smeće od njihove igre, te na taj način zasigurno zaradili više nego što ih je razvoj ove katastrofe koštao.

Na kraju, sve što možemo reći jeste da ne kupujete igre upitne kvalitete, osobito ukoliko postoje bilo kakve naznake da bi se moglo raditi o nekom tipu prevare. Također, kao poruku ekipi iz Fnatica, citirat ćemo gorespomenutu izjavu i reći: “gospodo, vi ste velika sramota za cijelu gaming industriju”.