Image Alt

Kuvo TV

Kraj E3 sajma – službeno je otkazan do daljnjega

The Electronic Entertainment Expo (znan među gaming zajednicom kao E3) otkazan je do daljnjega. Već se navodi da je to i zapravo ”kraj E3 sajma”, što nije daleko od istine budući da su se organizatori ( Entertainment Software Association) oprostili sa izjavom ”hvala na svim uspomenama”.

Jednom najveći događaj u igraćoj industriji, pad E3 sajma počeo je kada ga je Sony Interactive Entertainment prvi put preskočio 2019. godine. To je bio posljednji E3 prije nego što su pandemijske mjere utjecale na otkazivanje ovih i sličnih događaja, a mnogi developeri shvatili da im ovakav sajam nije potreban za promociju njihovih igara, te da je internet često sasvim dovoljan. E3 je održao potpuno virtualni događaj 2021. godine prije nego što je u potpunosti otkazan 2022. godine. U ožujku 2023. godine, novi organizator Reedpop objavio je da je ponovno otkazan, i ljudi su počeli razmišljati hoće li ikada ponovno biti održan.

Sada je potvrđeno da se vjerojatno neće vratiti. “Znamo da cijela industrija, podjenako i igrači i kreatori , dijele s nama tu strast prema E3 sajmu.” -rekao je izvršni direktor i predsjednik ESA-e, Stanley Pierre-Louis, u intervjuu za Washington Post. “Znamo da je teško reći zbogom takvom događaju, ali to je ispravna stvar u svjetlu novih prilika koje naša industrija ima kako bi došla i komunicirala sa fanovima i poslovnim partnerima.”

Pierre-Louis je naveo kako developeri i izdavači sada imaju izravniji pristup igračima, nešto što je, kako je rekao, uzbudljivo za gaming industriju. Tvrtke poput Nintenda, Sonyja, Ubisofta i mnoge druge prihvatile su showcase načine prezentiranja svojih igara, koji je pružio izravniji pristup svima, a i puno je jeftiniji budući da su na E3 sajmu trošili i milijune dolara za štandove i dodatne sadraje.  E3 je također zamijenjen Geoff Keighleyevim događajima, poput Summer Games Festa i The Game Awardsa.

Prvi E3 događaj održan je u Los Angeles Convention centru 1995. godine, gdje je okupio više od 40.000 ljudi. Održavan je u Los Angelesu skoro svake godine nakon, osim 1996. i 1997. godine, kada se održao u Atlanti, Georgiji. Na posljednjem E3 sajmu prije pandemije, posjeta je došla do broja od 69.200 posjetitelja.