Image Alt

Kuvo TV

Smalland: Survive The Wilds

INFO BOX

  • DEVELOPER: Merge Games
  • PUBLISHER: Merge Games
  • PLATFORME: PS5, Xbox Series X/S, PC, Switch
  • ŽANR: Survival Avantura
  • DATUM IZLASKA: 15. veljače 2024.
  • PLATFORMA NA KOJOJ JE IGRA TESTIRANA: PC

Kada je u pitanju Smalland: Survive the Wilds, nisam imao priliku zaigrati early access verziju ove jedinstvene survival igre, već sam krenuo s igranjem nakon izlaska 1.0 verzije. Stoga ću većinu toga temeljiti na najnovijoj verziji, nemajući iskustva s ranijim fazama igre. Za one koji nisu upoznati, riječ je o kooperativnom survival naslovu s RPG elementima, gdje preuzimate ulogu malenog Smallfolka, pripadnika sićušne rase vila s obilježjima kukaca kao što su antena, izdužene uši i oštri nokti na prstima. Njegova radnja je smještena u ekspanzivni predivni svijet, a cilj je istražiti okolinu, ukrotiti različite kukce i druge životinje te se suočiti s raznim bossevima. Oni koji podnose kukce možda će biti fascinirani koliko realistično stvari izgledaju u ovoj igri.

Elementi preživljavanja su površni, ali su općenito nadopunjeni zabavnim istraživanjem

U Smallandu ćete pronaći slične elemente kao i u drugim survival naslovima. Prikupljate resurse, izrađujete alate kako biste olakšali prikupljanje drugih resursa, gradite bazu i obavljate mnoge druge zadatke. Hrana je, naravno, ključna, bilo da skupljate bobice ili pripremate jela od meda i kukaca. Unutar igre, nije potrebno piti vodu, ali klima i vremenski uvjeti mogu utjecati na vašu udobnost. S obzirom na obilje opcija prilagodbe za izgradnju i uređenje, Smalland vam omogućuje više načina personaliziranja vašeg doma pa tu niste ograničeni. Iritirajuće je jedino što ne možete svugdje stavljati predmete i građevine, nego na točno određenim nagibima ili ravninama.

Na sreću, većinu osnovnih resursa možete pronaći u blizini početnog područja igre. No, kako napredujete, potrebni su vam sve rjeđi resursi koje možete dobiti samo iz opasnih područja s neprijateljski nastrojenim stvorenjima. Nakon što prođete određen dio igre, tek tada ćete shvatiti koliko je grindy; nekima će ovo pasati dok drugi baš i neće uživati u konstantom hodanju naprijed i nazad. Frustrirajuće je također što resurse ne možete pokupiti kad im se približite, već tek kada ih ručno pokupite s tla. Dinamika igranja kreće se oko toga da upoznajete razne NPC-jeve, oni vam daju razne zadataka, uz to otključavaju određene aspekte igre, primjerice, ako porazite bossa otključat ćete određene recepte, oružja i oklop, a sve to kako biste došli do sljedeće zone.

Što se tiče craftinga, igra vam praktički sve jasno pokazuje što i kako pronaći, što je izuzetno korisno tako da ne gubite sate igranja u potrazi za potrebnim materijalima. Sve je jednostavno i intuitivno, a izgradite li napredniju mašinu, odmah vam se otključavaju sve mogućnosti bez potrebe za traženjem recepata. Penjanje na masivna stabla u okolini putem platformiranja omogućuje vam da, kada dosegnete vrh, trajno zauzmete to područje, odnosno to područje postaje vaš dom. Spoj otvorenog svijeta i mogućnost izgradnje vlastitog doma je lijepo osmišljen i uvijek imate mjesta pronaći novo mjesto za prenoćište.

Istraživanje svijeta pruža određenu dozu zabave jer nikada ne znate što možete otkriti, ali istovremeno stvara dojam praznine jer većina mjesta koja prođete ne sadrži značajne interesne zone, osim NPC-ejva koji uvijek donose nešto novo. Svaka nova zona nudi svoje jedinstvene elemente, poput susreta sa škorpionima, žoharima, raznim kornjašima te istraživanja podzemnih područja i divljenja prirodi oko vas. Važno je napomenuti da nisu svi NPC-jevi prijateljski nastrojeni, neki će vas pokušati eliminirati.


Borba je dosta razočaravajuća

Krenimo od raznih stvorenja koje možete ukrotiti. Da biste ih ukrotili, trebate izraditi poslasticu koju preferiraju i zatim ih smanjiti na manje od pola njihovog uobičajenog zdravlja. Kada to učinite, nahranite ih posebnom poslasticom i stvorenje će biti pripitomljeno. Glavni problem koji se javlja jeste da većina stvorenja s vremenom postane beskorisna. Na primjer, zašto biste zadržali skakavca kada imate opciju letenja s pticom ili stršljenom koji također mogu i jače udarati? Ovo u jednu ruku ima smisla, s vremenom postajete jači i trebaju vam jača stvorenja i postoje jasne razlike u razini snage označene njihovim levelima, ali postane glupo što ne možete koristiti stvorenja za nešto drugo osim borbe i za lakše putovanje svijetom. Postizanje stotog levela na svim kukcima je prilično izazovno, stoga je najbolje usredotočiti se na jednog ili preći na jačeg što je prije moguće. No, treba pohvaliti dizajn i izgled ovih stvorenja, koji izgledaju izuzetno realistično.

Što se tiče borbe, Smalland donosi stil koji podsjeća na Soulslike igre, gdje napadate svoje neprijatelje i izbjegavate opasnosti koliko god je moguće. Svaka vaša akcija također troši izdržljivost, koja se brzo iscrpljuje, stoga upravljanje izdržljivošću igra ključnu ulogu tijekom neprijateljskih susreta. Nemam ništa protiv jednostavnih borbenih mehanika kao što su kotrljanje, dva vrsta napada i savršeno blokiranje, ali te borbe su doista loše. Doslovno vas sve želi pojesti i napasti. AI kao da je zalijepljen za vas. U jednom trenutku gledam kako stršljen napada leptira, međutim, čim je ugledao mene, sve je ostavio kako bi mene ganjao pet kilometara. Osim toga, svi se tako čudno kreću, prođu tri metra od vas pa se vrate pa gledaju gdje ste dok vas ne napadnu i onda vas neće pustiti na miru jako dugo. Postoje stvorenja koja bježe od vas kad ih napadnete, te ih je jako teško onda uhvatiti.

Bossevi, s druge strane, pružaju vrlo zabavno iskustvo, svaki od njih predstavlja jedinstvene izazove i donosi različite vrste napada. Da biste ih uspješno porazili, bit će vam potrebna temeljita priprema, uključujući prikupljanje dovoljno resursa za liječenje i potpunu nadogradnju vašeg oružja. Dodatni izazov predstavlja i odabir oklopa. Kada dosegnete novu razinu, igra vam preporučuje prelazak na nove setove oklopa kako biste lakše preživjeli borbe, ali svi ti oklopi su nadogradivi, pa je ponekad teško odabrati koji je najbolji. Osim toga, možda najlošiji aspekt igre je činjenica da ćete se često suočavati s velikim brojem neprijatelja istovremeno, a s obzirom na već ograničenu dinamiku borbe, ovo čini samu borbu izuzetno frustrirajućom. Tu su još i razni atributi koji vam donose razne bonuse, kao što je mogućnost da udarate jače, brže trčite, bolje izrađujete, itd. Međutim, osobno se najviše isplati ići na snagu i izdržljivost.

Unatoč svojim manama, možete provesti sate igrajući ovu igru

Tehničkih problema nisam imao, igra izgleda prekrasno na najvišim postavkama, s nekoliko manjih bugova koji nisu značajno utjecali na samu igrivost. Zvukovi prirode, zvuk neprijateljskih napada i izvrstan soundtrack prate i stvaraju atmosferu igre u svakom trenutku. Posebno uživanje dolazi s mogućnošću letenja kad konstruirate krila, pa vam se tako olakša putovanje kroz sami svijet. Igra nudi dosta toga za istraživanje, obilje resursa i fluidnost u igranju u nekim trenucima izvan borbe. Različite frakcije dodaju dodatni šarm, pružajući raznovrsne vrste dobara kao što su potrošni materijali i pogodnosti koje olakšavaju istraživanje svijeta igre.

Tipične, neugodne i dosadne mehanike preživljavanja, kao što je priprema hrane i popravak opreme, bolje su uravnotežene, čime se sprječava gubitak većeg dijela vremena na izradu. Animacije su izrazito nespretno izvedene, nedostaje im dinamike, teško je precizno odrediti kada nešto udarate ili ne. Također, hitboxovi su prilično loši i za borbu i za prikupljanje resursa. S aspekta gradnje, ako volite napraviti bazu dobrog izgleda, igra vam nudi niz različitih materijala i ukrasa koje možete izabrati, ali možete sve to raditi na jednostavne načine.

Međutim, većina susreta svodi se na upravljanje inventarom, gdje se čini da nikada nemate dovoljno izdržljivosti za blokiranje, izmicanje i pravovremeni napad. Kasnije u igri susrećete neprijatelje koji primjenjuju otrov, što pauzira regeneraciju izdržljivosti na pola sekunde svaki put kada pretrpite štetu, što dodatno produljuje borbe. Iako postoje napici za izdržljivost, u većini slučajeva isplativije je fokusirati se na napade, s obzirom na relativnu jednostavnost borbe. Također, određena oružja su izuzetno jaka, posebno posljednja kao što su Morningstar ili Pyrite Greatsword, jer bez njih jednostavno ne možete napredovati.

Nažalost, ovaj naslov je izašao u isto vrijeme kada su se pojavile druge vrlo dobre survival igre, poput Palworlda i Enshroudeda, a ožujak nam također donosi pregršt novih igara. S obzirom na takvu konkurenciju, teško je vidjeti situaciju u kojoj bi se odlučili zaigrati ovakav naslov. Iako ima određene dobre aspekte, igra nije savršena, a njezin uspjeh ovisit će o pojedinačnom iskustvu svakog igrača. Igra se može igrati samostalno, ali s osjećajem nedovršenosti, postoji nekoliko drugih boljih i kvalitetnijih naslova koji su trenutno dostupni. Dapače, uvijek je zanimljivije igrati multiplayer, iako ga nisam u potpunosti isprobao, odnosno ako imate nekolicinu ljudi s kojima možete igrati, onda svakako vrijedi isprobati Smalland.


Recenzija nastala zahvaljujući review kopiji igre ustupljenoj od strane izdavača.