Image Alt

Kuvo TV

Blast(s) from the past, part 2

U prošlom smo članku prošli nekoliko dugo očekivanih nastavaka i takozvanih “retro spiritual successora”. Jedan od njih, Solasta, ugledao je i svjetlo dana i dobila je dobre kritike, oduševivši posljedično i sve fanove žanra. RPG-ovi na PC-u svakako imaju svoje mjesto u današnjem gamingu, a ovoga puta ćemo malo proširiti priču na još jedan niz skorih naslova koji nas donekle vraćaju u „starija“ vremena.

BLACK GEYSER

Iz zemlje Mozarta, skijanja i secesijske arhitekture dolazi nam Black Geyser: Couriers of Darkness. Radi se o klasičnom izometričnom party-based fantasy RPG-u. U njemu ste smješteni  u izmišljeno kraljevstvo koje je rastrgano građanskim ratom, ali i neobičnim ponašanjem ljudi koji su gotovo ludi od pohlepe. Što se točno događa, već možete otkriti jer je igra izašla 21.08. ove godine. Igra nas uvelike (možda i previše) podsjeća na Pillars of Eternity, a i ovdje se radi o real time with pause igri. Igra je financirana putem Kickstartera.

Pillars of Eternity, ist das du?

GRAVEN

Suradnja legendarnog 3D Realmsa i ruskog 1C Companya donosi nam još jednu fantasy igru – koja bi trebala izaći nekad ove godine – Graven. U igri ste pop koji nakon progona od strane svog reda i traumatičnog iskustva u močvari u kojoj se umalo udavi, za zadatak dobije obračunati se sa heretičkim sektama. Ova igra bi trebala biti spiritualni nasljednik Heretic i Hexen igara. Iste su bile first person igre s elementima RPGa, FPS-a i avantura. Takav bi trebao biti i ovaj Unrealovim engineom pokrenuti Graven koji će izaći na nekoliko platformi istovremeno. Zanimljivost su i različiti modeovi igranja. Naime, uz single player, igra nudi i co-op igru do četiri igrača online. Želite svog najboljeg prijatelja ili prijateljicu udariti nogom kad odigraju loše? Nema problema. Igra nudi i split – screen mode za dva igrača. Grafički, naravno, izgleda jako dobro.

Magija ima veliku važnost u Gravenu.

ELMARION

Prije dvije i pol godine na Celestial Heavensu, portalu posvećenom Might and Magic i Heroes of Might and Magic igrama, osvanuo je  „oglas“ programera koji je pokrenuo rad na igri imena Elmarion. To je trebala biti igra koja je inspirirana Might and Magic RPG igrama, Wizardyem i sl. Naravno, iz prvog lica, kao što su to npr. The Elder Scrolls igre, samo sa nekoliko glavnih likova, (kao ranije spomenute igre),  a ne samo jednim. U međuvremenu, projekt je narastao na tri različite igre: Elmarion: The Lost Temple, Elmarion: Dragon Time i Elmarion: Dragon Princess. Jedna je kao ranije opisana, druge dvije su bazirane na zmajevima kao protagonistima. Might and Magic je uvijek dobro koristio treću dimenziju, ali ovo je korak naprijed, koji nas podsjeća dosta na Divinity : Dragon Knight sagu. U svakom slučaju, vrlo zanimljivi projekti,  a za više informacija preporučamo Steam profile igara te demo verzije koje su već dostupne. Projekti se stalno nadopunjuju i izgledaju vrlo impresivno.

Elmarion: The lost temple izgleda kao moderni Might and Magic, kako će sve izgledati kada igre budu potpune ostaje za vidjeti…

ENCASED

Još jedan RPG dolazi nam iz Austrije. Developeri ovoga naslova tvrde kako im je glavni uzor početak Fallout serijala. Radi se o turn based survival RPGu smještenom u navodno postapokaliptičnom svijetu. Priča je, doduše, malo konfuzna. Navodno bi se trebala odvijati prije, tokom i nakon apokalipse, ali nije navedeno kakva je apokalipsa u pitanju, niti na što se točno odnosi. Stavljeni ste u ulogu uposlenika velike korporacije sa svojim zadatcima. Igra je, naravno, dosta toga očito posudila iz raznih Fallout naslova, pa će u igri važno osim borbe navodno biti i razgovaranje, istraživanje i popravljanje stvari. Igra ima Early Access verziju, a puna verzija biti gotova izlazi za svega par dana.

„Falloutovski“ landscape u Encasedu.

DISCIPLES: LIBERATION

Na prijelomu tisućljeća (uz Heroes of Might and Magic) najvažniji TBS fantasy serijal, bili su Disciples. Grafički su bili impresivniji od spomenutog serijala i imali su mračniji setting. Međutim, broj jedinica i frakcija u igri bio je znatno manji, a način borbe, skupljanja jedinica i napredovanja djelovao je isforsirano drukčiji od HOMM, što znači da je bio i lošiji. Vaši su vojni zapovjednici zato u Disciplesima uvijek imali puno specifičnosti. Nakon slabašnog trećeg nastavka i dosta vremena, dolazi nam četvrti. Za igru su najavljeni: jačanje RPG elemenata, preko 80 sati igre, online skirmishi 1:1, preko 50 različitih jedinica itd. Igra je trenutno u završnoj fazi, ali još ne znamo koliko će biti drukčija u odnosu na prethodnike. Najavljena je za zadnji kvartal 2021. godine.

I u ovom nastavku mračni grafički feeling je dominantan

MASTER OF MAGIC

Kako će u 2022. godini funkcionirati 28 godina stara formula? Nadajmo se dobro, ali je puno upitnika.

Sredinom devedesetih godina popularna turn based strategija bila je Masters of Magic. Ista nakon jako dugo vremena dobiva reboot. Igra je još uvijek u alpha fazi razvoja, pa se o njoj ne zna puno. Developer je MuHa Games i Slitherine koji je pomogao Atariju oko pretvaranja jednog moda u službenu ekspanziju. Najavljuje se totalni reboot svih jedinica i strana, a bilo ih je jako puno. U igri glavnu riječ vode moćni čarobnjaci koji ujedno vode i velike vojske fantasy bića. Uskoro bi ta 4X igra trebala dobiti betu koja je najavljena u slijedećem kvartalu, a u 2022. godini izlazi puna verzija. Za sada postoji i gameplay video, pa bacite oko….

SONGS OF CONQUEST

Evo i jednog potencijalnog dragulja za ljubitelje pikselaste grafike. Songs of Conquest  je turn based strategija koja je u potpunosti okrenuta retro tržištu. Očito je da je glavni uzor ove igre drugi nastavak Heroes of Might and Magica. Developeri obećavaju da će igra imati veliki fokus na borbi gdje će vrsta terena i sastav jedinica igrati veliku ulogu. Igra je najavljena za početak 2022. godine, a trenutno istaknuti minimalni zahtjevi poprilično su veliki za ovakav tip igre.

Scena bitke u igri. Pixelli svugdje… 🙂

HEROES OF VALOR AND GLORY

Ova igra nam djeluje kao kombinacija Heroes of Might and Magic i Kings Bounty. Još je u ranoj fazi razvoja, ali dobra stvar je da se sadašnja verzija može besplatno skinuti. Grafički igra izgleda dosta „cartoonish“, a da li će tako i ostati, slijedi vidjeti. Dani se automatski mijenjaju kretanjem, jedinice u igri dizajnom dosta podsjećaju na drugu instancu Heroes of Might and Magic. Autor ima aktivnu facebook stranicu. Na sljedećem linku možete besplatno legalno probati igru: http://heroesofvalorandglory.com/ . U svakom slučaju, vidljivo je da ima još puno posla, ali da i obećava.

Unutrašnjost grada u igri, nešto što dosta TBS igara unatoč kritikama izbacuje, u ovoj je igri lijepo dizajnirano

ASTERIX I OBELIX: SLAP THEM ALL

Ako ste pravi fan, onda znate zašto je Obelix toliko jak…

Iz domene fantasya, prelazimo u stvarnu povijest. Prvo s jednom “neozbiljnom” igrom, a onda s “ozbiljnijima”. Svakom omiljeni Gali ponovno nam se vraćaju. Spremni istriskati i namlatiti Rimljane u rukom crtanoj igri. Akcijska će se igra moći igrati i u split – screen modu. Sve djeluje šareno, zabavno i stripovski, kako bi i trebalo. Igra je koncepcijski zamišljena retro – kao 2D i scroll screen. Konačan rezultat vidjet ćemo na jesen kada bi igra trebala ugledati svjetlost dana.

0.AD

Ova nam igra daje naravno potpuno drugi pogled na stare civilizacije J . Umjesto „trisketanja“ Rimljana, ovdje možete ratovati i s njima i protiv njih. Igra ima dosta sličnosti s drugim RTS strategijama, poglavito s Age of Empires serijalom. Međutim, igra ima jako puno različitih jedinica i građevina. Puno je i stvarnih povijesnih frakcija. Još jedna velika prednost je i činjenica da je igra zasad u potpunosti besplatna. Izgleda sasvim solidno, a i download je nevelik. Povijesno je smještena u doba antike i očito je da kreatori igre posvećuju jako puno energije detaljima. Stalno se dodaju nove pojedinosti u igri tako da ima potencijal da postane pravi dragulj. Razvoj igre je krenuo u pretprošlom desetljeću i zasad nema najavljeni datum izlaska, ali se nove verzije nedovršene igre stalno nude za besplatni download.

Spartanski grad u 0.AD

AGE OF EMPIRES 4

Ovo nas sve dovodi do Age of Empiresa. Četvrti, najnoviji dio, uskoro bi trebao ugledati svjetlo dana. Najnoviji je ovo nastavak „majke svih povijesnih RTS igara“. Nakon slabašnog trećeg, novovjekovnog nastavka, imali smo niz spinoff naslova i remakeova. Sada nam napokon dolazi i nova punokrvna igra. Mnogi će kazati kako je drugi nastavak bio možda i najbolji, a nov naslov bit će upravo smješten u tom istom srednjovjekovnom periodu. Najavljeno je osam, navodno potpuno različitih, frakcija koje su ovaj put malo više konkretizirane (nema više Britons, Slavs, Arabs i sličnih nego doslovno Englezi, doslovno Sveto Rimsko Carstvo, itd.). Iako sumnjamo da će to biti konačan broj frakcija, jer za očekivati je da će Microsoft jednu od svojih najpoznatijih igara sigurno obogaćivati novim sadržajem kojeg će vjerojatno i naplaćivati, ovo nam se ipak čini malim brojem. Doduše, ako frakcije zaista budu izgledom i mehanikom igre potpuno različite (što do sad nije bio slučaj) onda je to sasvim druga priča. Datum izlaska? 28.10. 2021.

Igra definitivno djeluje “poznato”

COMMANDOS

Uskoro dolazi nova igra iz Commandos serijala. Kalypso media je još 2018. godine najavio da će uskrsnuti Commandos serijal. Sredinom 2020. godine odlučili su ozbiljnije pokrenuti projekt. Claymore Games studios zadužen je za razvoj igre. Za sada se o njoj još ne zna gotovo ništa. Zadnji, sada već stari nastavak ovog kultnog taktičkog RTS serijala dobio je jako mlak prijem. Nadajmo se da će novo ostvarenje biti na tragu starijih i bolje prihvaćenih nastavaka. Živi bili, pa vidjeli!

O igri se za sada zna jako, jako malo

Za kraj valja spomenuti još par stvari. Prvi je nedavan, relativno razočaravajući izlazak Kings Bountyja 2. Da li će igra doživjeti promjene i nadogradnje, ostaje vidjeti. Ovako izgleda kao moderna loša verzija Ascenscion to the Thronea. O Diablu se jako puno pisalo, a nakon devet godina od izlaska ne pretjerano omiljenog trećeg nastavka, sve više znamo o četvrtom nastavku, kao i Diablo 2: Resurrection, projektu obnove igre u 4K rezoluciji. Ostaje pitanje da li će nedavni žalosni problemi u Blizzardu prouzročiti probleme i u kvaliteti usluga. Do tada nam ostaje Diablo 3, makar u besplatnoj varijanti.