Image Alt

Kuvo TV

Saber Interactive napušta Embracer Group, otkupio je svoju slobodu za 247 milijuna dolara

Embracer je službeno prodao Saber Interactive, grupu koja je dom studijima kao što su 3D Realms i Slipgate Ironworks, za 247 milijuna dolara.

U priopćenju investitorima u četvrtak, Embracer je rekao da prodaja znači da će sada prekinuti sve operacije u Rusiji, dok će poboljšati svoj novčani tok. Što se tiče samoga Sabera, Saber se prodaje grupi privatnih investitora pod nazivom Beacon Interactive, tvrtka kojom upravlja suosnivač Saber Interactivea, Matthew Karch. Saber će zadržati studije Nimble Giant (Star Trek Infinite), 3D Realms (Ion Fury), Sandbox Strategies, New World Interactive (Insurgency), Slipgate Ironworks (Graven), Mad Head Games (Scars Above), Fractured Byte (Borderlands Legendary Collection) i Digic. Embracer će zadržati Tripwire (Chivalry), Beamdog (Mythforce), Tuxedo Labs (Teardown), Demiurge, Shiver (Lucius), Aspyr (Star Wars Battlefront Classic Collection), Snapshot Games (Phoenix Point) i 34BigtThings (Redout).

Kupac Sabera također je dobio opciju prava na stjecanje 4A Games i Zen Studios po fiksnoj cijeni u određenom vremenskom razdoblju.

“Zbog poslovnih razloga strane su se dogovorile da neće otkriti sve uvjete”, stoji u priopćenju iz četvrtka. “Uprava Embracera, međutim, uvjerena je da cijena i odražava barem tržišnu vrijednost studija i znatno je veća od trenutne neto knjigovodstvene vrijednosti od 81 milijuna dolara.”

Dugoročna licenca i prava na objavljivanje svih trenutnih i budućih PC/igara za konzole u franšizi Metro drži Embracerova grupa PLAION. Ta prava neće se promijeniti. Izvršni direktor Embracera Lars Wingefors rekao je u priopćenju: “Drago mi je što smo pronašli rješenje u kojem su i Embracer i dijelovi Sabera koji nas napuštaju u dobiti. Ova transakcija stavlja obje tvrtke u jaču poziciju za napredovanje u budućnosti. Embracer sada može prekinuti sve operacije u Rusiji, sukladno prethodnoj odluci Uprave, dok istovremeno čuva mnoga radna mjesta razvojnih programera pod novim neovisnim vlasništvom. Istovremeno zadržavamo ključne tvrtke, vrijedne intelektualne vlasništva i buduća prava na objavljivanje. Novčani tok odmah je poboljšan, a mi ostajemo predani smanjenju neto duga. Transakcija donosi dodatni prostor za amortizaciju duga sukladno postojećim bankovnim ugovorima i poboljšat će financijsku fleksibilnost. Ovo je prva transakcija ranije spomenutih strukturiranih procesa i označava mali, ali važan korak u našem putovanju prema transformaciji Embracera u budućnost, na korist svih zaposlenika, igrača i dioničara.”.

Suosnivač Sabera Matthew Karch dodao je svoje viđenje stvari u priopćenju, ne skrivajući zadovoljstvo sa dogovorom i svojom ‘slobodom’, ali ujedno i dogovorom oko azdržavanja udjela u Embraceru: “Tijekom protekle četiri godine ponosan sam što sam bio dio nevjerojatne transformacije Embracera u jednu od vodećih igraćih kompanija na svijetu. Kao dio napora tvrtke da se reorganizira za promijenjenu industriju i geopolitičke izazove, zajednički smo osjetili da je bila prava odluka za obje strane bila da se raziđemo. Ova prodaja ostavlja obje strane u mnogo boljem položaju za rast naših poslovanja. Nastavit ću ostati veliki, dugoročni dioničar Embracera i ostajemo partneri na nekoliko trenutačnih i budućih projekata. Ova transakcija također osigurava egzistenciju stotina stručnjaka, s mnogima od kojih sam surađivao više od dva desetljeća.”

Od prošlog ljeta, Embracer provodi opsežni proces štednje, objavljujući da provodi plan restrukturiranja koji uključuje zatvaranje studija i otkazivanje projekata. Restrukturiranje je rezultiralo s 1.387 otkaza, ili oko 8% njihove globalne radne snage.

Embracer je također potvrdio prošlog mjeseca da je tijekom šestomjesečnog razdoblja 2023. godine otkazao 29 neobjavljenih igara. Pozitivna stvar je što je, u suštini, Saber  na jedan način otkupio sam sebe, te da će imati malo drugačije poslovanje od Embracera. Barem zasada.