Image Alt

Kuvo TV

Remedy je objavio pad prihoda od 22% u 2023. godini

Prema financijskom izvješću, Remedy je u 2023. godini ostvario prihod od 33,9 milijuna eura, što predstavlja pad od 22,2% u odnosu na prethodnu godinu. Glavni izvori prihoda bili su razvojne naknade za Max Payne 1 + 2 Remake, Alan Wake 2, kao i Project Vanguard (sada poznat kao Kestrel). Tvrtka je zabilježila operativni gubitak od 28,6 milijuna eura, u usporedbi s gubitkom od 563 tisuće eura u 2022. godini.

Izvršni direktor Tero Virtala istaknuo je da je financijsku izvedbu tvrtke tijekom cijele godine utjecalo “znatno povećanje ulaganja u naše vlastite projekte igara i naknade za umanjenje vrijednosti povezane s projektom pod kodnim imenom Vanguard.”

Nakon izlaska Alan Wakea 2, Remedy trenutno ima četiri igre u razvoju. Tri od njih temelje se na IP-evima u vlasništvu studija, dok je jedna (Max Payne) u vlasništvu Take-Two Interactivea:

  • Control 2: Remedy Entertainment potpisao je ugovor s 505 Games o zajedničkom razvoju i izdavanju igre Control 2 (ranije poznate kao Codename Heron), nastavak Remedyjeve nagrađivane igre Control. No, nakon što je nedavno otkupio prava na IP, ostaje pitanje hoće li za izdavanje nastavka i dalje biti zadužen 505 Games ili će se Remedy odlučiti za nekoga drugog.
  • Naslov kodnog imena Condor: radi se o igri za četiri igrača, koja se odvaja iz svijeta Controla, ostaje u fazi za proizvodnju, a tim se trenutno fokusira na mehaniku borbe i igre.
  • Naslov kodnog imena Kestrel (prethodno poznato kao Codename Vanguard): ova F2P multiplayer igra ponovno je krenula sa razvojem u studenom 2023. godine i vraćena u fazu koncepta pod novim imenom.
  • Max Payne 1 + 2 Remake: igra ostaje u fazi za proizvodnju, a tim je ostvario značajan napredak tijekom 2023. godine.

Remedy nije otkrio proračun za Alan Wake 2, ali su finski analitičari procijenili ukupni iznos na 70 milijuna eura, od kojih je 50 milijuna eura bilo za troškove razvoja. Prema tome, Max Payne 1 + 2 Remake bi mogao biti u istoj kategoriji. Alan Wake 2 prodan je u 1,3 milijuna primjeraka u više od tri mjeseca nakon lansiranja, što ga čini najbrže prodavanom igrom u povijesti Remedyja. Igra je u potpunosti financirana od strane Epic Gamesa, a Remedy će imati pravo na 50% neto prihoda nakon što se Epic Games potpuno naplati za svoje ulaganje.

Financiranje za Max Payne 1 + 2 Remake ide prema sličnoj shemi, ali razvoj igre u potpunosti financira Rockstar Games. Ostali projekti u razvoju sufinanciraju se od strane Remedyja i njihovih partnera.