Image Alt

Kuvo TV

Persona 3 Reload

INFO BOX

  • DEVELOPER: Atlus
  • PUBLISHER: SEGA
  • PLATFORME: PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC
  • ŽANR: RPG
  • DATUM IZLASKA: 1. veljače 2024.
  • PLATFORMA NA KOJOJ JE IGRA TESTIRANA: PC

Za one koji nisu upućeni, Persona 3 je četvrti glavni dio serijala Persona, koji je i sam dio veće franšize Megami Tensei. Originalna verzija igre izdana je za PlayStation 2 2006. godine i prati priču protagonista koji se pridružuje posebnoj grupi srednjoškolaca u borbi protiv tajanstvenih bića zvanih Shadow. S druge strane, Persona 3 FES, gdje „FES“ stoji za „Festival“, prošireno je izdanje originalne igre. Izdana je za PlayStation 2 2007. godine, a osim glavne igre, Persona 3 FES uključuje dodatak nazvan The Answer, koji dodaje dodatne priče i izazove nakon završetka glavne igre.

Također donosi nekoliko tehničkih poboljšanja i prilagodbi u odnosu na originalnu igru. Tu je još i Persona 3 Portable (P3P), verzija igre za PlayStation Portable (PSP) izdana 2009. godine. Ova verzija ima nekoliko značajnih razlika u odnosu na prethodne verzije, gdje imate mogućnost igranja kao ženski protagonist. Također, donosi izmjene u prezentaciji priče i uklanjanje 3D modela likova tijekom istraživanja prostora. Sve to kako bismo na kraju došli do Persona 3 Reload.

Priča se nije znatno promijenila. Glavni lik se vraća u grad u kojem je živio kao dijete, ali se suočava s nesrećom u kojoj su umrli njegovi roditelji. Kao srednjoškolac, ponovno se vraća u taj grad i smješten je u studentski dom i tijekom Dark Houra, tajanstvenog vremena koje doživljavaju samo oni koji imaju Personu, upoznaje dječaka koji mu nudi ugovor, preuzimajući svu odgovornost za svoje postupke. Zatim se pojave dvije djevojke koje su iznenađene njegovim dolaskom tijekom Dark Houra. Ovo je početak naše priče. Kasnije, glavni lik će aktivirati svoju Personu i istraživati svijet, boreći se protiv Shadowsa sve do samog kraja.

Glavne razlike

Iako je priča Persone 3 Reload ista, uz neke preinake u storytellingu, igra općenito sa sobom donosi nekoliko novina. Tu su nove cut scene koje nisu bile u prijašnjoj igri, primjerice, animacija gdje se pripremaju za ulazak u Tartarus, to je nešto što je novo, a nije bilo u originalnoj igri. Socials Links su naime isti, nije se previše promijenilo. Poboljšan je UI, grafika i  Tartarus. Lakše se grinda XP, dolazi do japanskog jena, uglavnom sve se oko Tartarusa promijenilo kako bi iskustvo igranja bilo što još bolje. Grafika je napravljena na Unreal Engineu pa se vidi ogroman napredak u tehnologiji. Borbe s bossevima ovise o težini igranja, pa će tu ovisiti koliko ste dobri tijekom igranja i koliko iskustva imate u Persona igrama. Borba je poboljšana uz pomoć theurgyja, a to su specijalni napadi koji ima svaki party member uključujući i vas.

Osim toga, fatigue sistem je potpuno maknut iz igre. Postoje objekti koji se mogu razbiti, a s kojima onda dobijete razne predmete, Twilight Fragments kako bi otvorili razne škrinje uz pomoć kojih dobivate novac ili rijetke predmete. Tartarus također učestalije ima teleportere za lakše kretanje, odnosno vraća vas na početak jer ne možete sačuvati igru kada se nalazite u Tartarusu. Uz to, tzv. Clock Room vam daje mogućnost da dovedete svoje suborce do istog levela na kojem ste i vi, što je smanjilo potrebno vrijeme grindanja. U konačnici, vrlo bitna značajka je i prisutnost Monad Doorsa, koji nam omogućuju borbe protiv dodatnih bosseva za razne nagrade.

Borbe s boss likovima ovise o težini igre, što znači da će ishod biti različit ovisno o vašim vještinama igranja i iskustvu u Persona igrama. Borba je također poboljšana dodatkom theurgyja, specijalnih napada koje posjeduju svi članovi vaše ekipe, uključujući i vas. Možda najposebniji dodatak je da tijekom noći sada imate pristup računalu i trgovini gdje možete kupiti web stranice za svoje računalo. Kroz te stranice možete poboljšati svoje znanje, hrabrost i šarm, te ih možete koristiti kako biste unaprijedili svoje vještine. Također, dostupne su stranice koje vam mogu pomoći u Tartarusu, poput stranica koje omogućuju punjenje alimentom, posebnim efektima koji vam pomažu tijekom borbi s Shadowima.

Persona 3 Reload ima i novije značajke koje su postale standard Atlusovih igara

U Persona 3 Reloadu imate i vrt na krovu doma. Ovdje možete saditi biljke koje, kada narastu, mogu pružiti različite bonuse poput povećanja HP-a, SP-a ili blokiranja neprijatelja, ovisno o vrsti biljke koju posadite. Također, uočava se razlika u odnosu na Personu 3 FES, gdje se niste mogli družiti s muškim likovima, već samo sa ženskim. Tijekom noći, možete s likovima provoditi posebne aktivnosti poput kuhanja, čitanja knjiga, sadnje biljaka ili gledanja TV-a. Nakon što završe te aktivnosti, dobivate posebne i u borbi veoma korisne buffove, kao što su udvostručenje štete u slučaju crita ili dodavanje posebnih efekata. Možete dobiti maksimalno dva buffa, a svako treće druženje dodaje novi buff.

Od sada imate i mobilni telefon koji postaje standard, kao u Personi 5. Primat ćete poruke koje vas obavještavaju o raznim događajima, poput poziva za druženje s likovima, odnosno kada je neki lik spreman za druženje, poslat će vam poruku. Međutim, očekivalo se da će remake dobiti i ženskog igrivog lika, što se nažalost nije dogodilo, jer se radio na bazi Personi 3 FES, koja sadrži samo glavnog muškog lika. U principu, ženski lik je imao neke svoje događaje, posebnosti, mogli ste šarmirati muške likove itd. pa su postojale određene razlike.

Svi likovi u igri imaju svoje osobne probleme i priče koje ih muče, pa im možete pružiti podršku i potaknuti ih na promjene. Možete provoditi vrijeme s drugim likovima ili raditi kako biste zaradili novac i poboljšali svoje sposobnosti (buffali statse). Glavni fokusi su hrabrost, znanje i šarm, a najvažnije je da možete birati kako ćete provesti svoje vrijeme. Na primjer, ne možete započeti social link s određenim ključnim likovima dok ne dovršite nadogradnju tih osobina. Također, noću možete raditi iste aktivnosti, dok možete i otići u Tartarus.

Još jedna razlika je što nakon određenog vremena dio ljudi završi zaglavljen u Tartarusu. Tada dobivate poruku ili obavijest ispred policijske postaje, gdje se nalazi billboard s popisom osoba koje su zaglavile. Imate određeno vrijeme tijekom kojeg ih je potrebno spasiti, jer ako ih ne spasite, nestaju zauvijek. Osim toga, Romance značajka funkcionira više kao ona u Personi 5, gdje niste forsirani ući u odnos s nekime, ali isto tako možete šarmirati sve ženske likove, što može donijeti negativne posljedice tijekom igranja.

Isplati li uzimati Persona 3 Reload?

Kada porazite glavnog bossa, igra preskače do trećeg mjeseca, kada završava školska godina, nakon čega nemate mnogo aktivnosti. Glavna priča je dovršena i jednostavno nema dodatnih zadataka. Jedina aktivnost koju možete obaviti je razgovor s likovima koji su postigli maksimalni socijalni nivo s vama, što vam daje priliku za posljednji susret s njima. Završetak igre pruža zanimljiv uvid u to kako se svijet mijenja nakon što ste porazili posljednjeg bossa.

Sve što se može naći u novijim Persona igrama možete pronaći i u ovom remakeu, što ga čini vrijednim igranja. Igra pruža ugodnije i poboljšano iskustvo i općenito ne možete pogriješiti sa Atlusom kada u pitanje dolaze njihove igre. Ostali aspekti igre nisu toliko promijenjeni, ali su maksimalno poboljšani unutar granica mogućnosti. Postoji mogućnost da će najveći ljubitelji Persona serijala uvijek pronaći razlog zašto ponovno zaigrati ovakvo ostvarenje, iako stotinu sati dođe navrh glave, te upravo i razne težine igranja mogu pomoći u tome da zabave nikada nije dosta.


Recenzija nastala zahvaljujući review kopiji igre ustupljenoj od strane izdavača.