Image Alt

Kuvo TV

Indie igre koje nas očekuju tijekom travnja

Ovaj mjesec donosi ne samo dugo iščekivane naslove kao što su Broken Roads i Manor Lords, već i solidan broj drugih zanimljivih indie igara. Možda će netko ipak preferirati SAND LAND ili Dead Island 2 koji konačno dolazi na Steam. Svatko će pronaći nešto za sebe, pa smo za ljubitelje manje poznatih igara pripremili listu njih koje stižu ovaj travanj.

Sons of Valhalla

Prva igra na našoj listi je Sons of Valhalla, a radi se o naslovu koji kombinira side-scrolling borbu sa strategijom izgradnje baze u pikselastom svijetu vikinškog doba. Igrate kao Viking Thorald Olavson, ratnik koji želi pronaći Jarla koji mu je spalio dom i otuđio voljenu.

Cilj je da porušite i osvojite neprijateljske  tvrđave i kampove, dok vam sve vrijeme bogovi iz nordijske mitologije uskaču u pomoć i ne daju vam da umrete. Za prevladavanje obrambenih zidova bit će potrebne opsadne sprave, a prikupljanjem raznih runa možete dodatno poboljšati vještine Thoralda i njegovih ratnika. Ove rune također mogu biti prinesene kao žrtva ako se igrači ponovno nađu pred Odinom. Igra obuhvaća preko 40 različitih vrsta neprijatelja, kao i plaćeničkih vojnika, te četiri jedinstvena lika koja se mogu regrutirati: Shieldmaiden, Shaman, Blacksmith i Berserker.

Sons of Valhalla bit će objavljen za PC-u putem Steama, GOG-a i Epic Games Storea 5. travnja 2024.

Monsters Domain

Monsters Domain je akcijska RPG dungeon-crawler igra s preko 20 tisuća igrača koji strpljivo čekaju njezin izlazak na Steamu. Cilj je zaustaviti sve posjetitelje vaše čudovišne domene. Počinjete s jednostavnim čudovištima i kosturima te s vremenom gradite svoju obranu. Uz to, možete kontrolirati bilo koje čudovište iz svoje vojske i izdati mu određene naredbe koje treba slijediti.

Svaki ubijeni heroj ih čini jačima i daje vam priliku da ih bolje opremite ili razvijete nove vještine. Također možete reanimirati pale neprijatelje ili sakupljati dijelove svojih ubijenih ratnika i istraživati nove načine kako ih iskoristiti, odnosno istražujete nove materijale i rune, razvijajte sheme za zamke i uređaje, te prikupljate meso i kosti za eksperimentiranje i stvaranje novih kreacija.

Monsters Domain bit će dostupan za PC putem Steama već od 5. travnja.

Children of the Sun

Children of the Sun kombinira snajpersko gađanje, prikrivenost i rješavanje zagonetki, nagrađujući brzinu, učinkovitost i preciznost dok se naša protagonistica suočava sa zlim snagama kulta i lovi svog neprijatelja, tajanstvenog vođu. Možete ispaliti samo jedan metak po razini, međutim taj metak se može usmjeriti pri udaru, savijati oko prepreka, probijati aute i predmete te se koristiti za izvođenje drugih gravitacijskih trikova.

Osim toga, Children of the Sun će pružiti različito iskustvo ponovnog igranja, s ljestvicom najboljih i sustavom bodovanja koji potiče igrače da završe svaku razinu u što kraćem  vremenu uz impresivnu preciznost.

Izdavač ove igre je Devolver Digital, a razvija ju solo developer René Rother. Nedavno je otkriveno da ćemo ovo ostvarenje zaigrati 9. travnja i to samo na PC-u.

Botany Manor

Botany Manor dom je umirovljene botaničarke Arabelle Greene. Tijekom svoje dugogodišnje karijere, skupila je zbirku rijetkih, davno zaboravljenih biljaka koje zahtijevaju malo istraživanja kako bi im se pomoglo da ponovno procvjetaju. Istraživat ćete zadivljujuću povijesnu kuriju i njenu zemlju kako biste pronašli tragove u njezinim bilješkama, knjigama, plakatima i predmetima koji su raspoređeni po rezidenciji.

Otkrivat ćete precizan niz okolnosti koji će pomoći flori da procvjeta, otključavati nove sjemenke i saditi ih. Uz to, interaktivni predmeti na imanju koji se mogu okretati i preokretati pružit će vam informacije za rješavanje svake vrtlarske zagonetke, uzgoj biljaka i otkrivanje njihovih tajanstvenih kvaliteta.

Botany Manor bit će objavljen 9. travnja i to za Xbox Series X/S, Xbox One, Nintendo Switch i PC putem Steama. Također će biti dostupan putem Xbox Game Passa.

Broken Roads

U pitanju je postapokaliptični turn-based RPG koji izgleda kao križanac Fallouta i Disco Elysiuma, a čija se originalna priča odvija u zapadnoj Australiji. Ono po čemu je ova igra posebna, jeste što nam donosi stvarne lokacije i spomenike sa tog područja te nam priča priču o avanturi preživjelih Australaca i svim nedaćama s kojima se susreću u svojoj borbi za preživljavanje.

Spajajući klasične i inovativne RPG elemente unutar beskrajnog sustava razvoja likova, Broken Roads uvodi igrače u jedinstveni moralni sustav nazvan moralni kompas. Ovaj jedinstveni pristup istražuje kako dijaloške opcije i izbori u misijama reflektiraju i oblikuju filozofske uvjerenja lika. Na primjer, lik koji naginje utilitarizmu može dati prednost većem dobru, donoseći odluke na temelju ukupne dobrobiti za društvo, čak i ako to znači žrtvovanje pojedinačnih života.

Broken Roads će se u prodaji pojaviti 10. travnja, a bit će dostupan za PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S i PC. U planu je i verzija za Nintendo Switch, no ista će se pojaviti naknadno.

Infection Free Zone

U ovoj igri preuzimate brigu o skupini preživjelih unutar postapokaliptičnog svijeta zaraženog zombijima. Odaberite svoju bazu operacija i ponovno izgradite te prilagodite zgrade oko sebe kako biste stvorili samoodrživo naselje. Kada padne noć, morate obraniti zonu od zaraženih. Zahvaljujući stvarnim podacima iz OpenStreetMapa, možete odabrati bilo koje mjesto na svijetu za svoje preživjele kao što su New York ili Berlin.

Zanimljivo je što možete koristiti svoje stvarno znanje o određenom gradu, primjerice, ako poznajete lokacije trgovina ili centara, igra bi ih trebala vjerno rekreirati. Svake noći, vaše naselje može napasti horda zaraženih. Borite se protiv njih svim dostupnim sredstvima; oružjem za blisku i borbu na daljinu, vozilima, zidovima i svjetlom. Istražite cjepivo ili lijek za konačnu pobjedu ili jednostavno uživajte u ponovnoj izgradnji cijelih gradova.

Postoje i druge zone osim vaše. Vaši preživjeli sigurno će naići na druge skupine preživjelih. Neki će biti prijateljski raspoloženi i spremni na trgovinu, dok će drugi biti izrazito neprijateljski nastrojeni.

Infection Free Zone bit će dostupan za PC putem Steam Early Accessa 11. travnja. Igra trenutno ima sve glavne značajke koje omogućuju neograničeno igranje na stvarnim lokacijama. Postoji više od 50 implementiranih događaja i 25 različitih struktura koje treba izgraditi.

Vertical Kingdom

Vertical Kingdom je roguelite city-builder temeljen na kartama s jedinstvenim dodatkom – možete graditi samo vertikalno, doslovno dosežući nebo sa svakom zgradom. To znači da ćete morati organizirati ekspedicije za prikupljanje resursa, izgraditi metropole i širiti se sve više.

Odaberite pet karata tijekom svakog poteza i koristite ih za izgradnju. Upravljat ćete resursima poput hrane, vode, cigle, drva, kamena i metala, neophodnih za rast grada i igranje novih karata.

Preuzmite kontrolu nad svakom odlukom i svakom odigranom kartom, jer su sve građevine trajne, odnosno nema ponavljanja. Uz to, treba planirati i uskladiti se s domovima i radionicama građana kako biste proizvodili više poreza i resursa te održali lojalnost. Možda će vam lokalno stanovništvo čak pomoći u suočavanju s velikim zlom koje vreba među ruševinama.

Vertical Kingdom bit će dostupan 15. travnja za PC putem Steama.

Harold Halibut

Studio Slow Bros. službeno je potvrdio kako će Harold Halibut na PlayStation 5, Xbox Series X/S i PC stići 16. travnja, dok će se verzije za PlayStation 4 i Xbox One pojaviti kasnije. Također, kao što je od ranije poznato, ovu avanturu ćemo već od launcha moći pronaći i u ponudi Xbox Game Passa.

Inače, u pitanju je point-and-click avantura rađena pomoću stop-animacije. To znači da likovi i setovi u igri nisu digitalno stvoreni, već su fizički modelirani i snimani. Ova narativna igra govori o prijateljstvu i životu na svemirskom brodu veličine grada, uronjenom u vanzemaljski ocean, u kojem pratimo Harolda dok istražuje živahni svijet retro-budućnosti, susreće jedinstvene stanovnike te se trudi održati svemirski brod i pronaći pravo značenje riječi dom.

Osim toga, Harold Halibut će dolaziti sa potpunom glasovnom glumom koja će udahnuti život svim stanovnicima Fedore, nudeći nam uvid u raznolike likove, njihove osobnosti, hirove i priče kroz značajne dijaloge.

Kingsgrave

Kingsgrave je nadolazeća metroidvania avantura koju razvija Egg or Chicken Games, a objavit će Alawar. U ovoj igri preuzimate ulogu davno umrlog kralja probuđenog s jednim ciljem — oživjeti kraljevstvo koje je poharala opaka bolest. Ova igra obećava iskustvo igranja koje kombinira duboku i kompleksnu priču, izazovnu igru s jedinstvenom značajkom izgradnje teritorija, raznovrsnim zagonetkama i impresivnom pikseliziranom grafikom.

Osim toga, otključavat ćete nove vještine prikupljajući resurse i gradeći kuće, dok prava moć kralja leži u njegovim domenama i članovima, jer obnavljajući ih, postajete moćniji. Proputovat ćete brojne šume, pustinje, vulkane i druge biome u ručno izrađenom i povezanom svijetu, rješavajući lukave zagonetke, oktrivajući skrivene staze i opasne terene.

Kingsgrave izlazi 17. travnja za PC, a bit će dostupan putem Steama.

Age of Water

Izdavač Gaijin Entertainment i developer Three Whales Studio najavili su da će online avantura Age of Water biti objavljena 18. travnja za PC putem Steama. Osim toga, besplatni prologue, Age of Water: The First Voyage, dostupan je na Steamu.

Protagonist Age of Watera putuje na bojnom brodu između rijetkih preživjelih naselja, bori se s piratima, vadi artefakte izgubljene civilizacije s dna mora, prevozi vrijednu robu, obavlja frakcijske zadatke, pronalazi nove prijatelje i otkriva tajne uzbudljivog vodenog svijeta. Možete pratiti priču ili samostalno istraživati svijet vlastitim tempom, na primjer, trgovati između naselja, ukrcavati se na tuđe brodove, boriti se protiv drugih kapetana u PvP bitkama, graditi vlastitu bazu, itd.

Igra će se prodavati kao naslov s ranim pristupom i dodatno bi trebala biti poboljšana na temelju povratnih informacija korisnika, ali će ova verzija omogućiti igračima da dovrše cijelu priču Age of Watera od prvog dana bez dodatnih troškova. Age of Water igra je razvijena kao dio Gaijinova programa inCubator koji je kreirao Gaijin Entertainment za podršku novim studijima za razvoj igara.

Phantom Fury

Izdavač 3D Realms i developer Slipgate Ironworks najavili su da će nastavak vrlo dobro prihvaćenog boomer shootera Ion Fury, Phantom Fury, biti objavljen za PC putem Steama i GoG-a 23. travnja. Verzije za PlayStation 5, Xbox Series X/S i Switch također su planirane, ali datum izlaska još nije određen.

Mnogo godina nakon što se borila protiv Jadusa Heskela, Shelly “Bombshell” Harrison budi se u novom svijetu nakon što ju stari kolega probudi iz kome. S novom bioničkom rukom, dobiva zadatak osigurati vrlo opasan artefakt, legendarni Demon Core. Krenuvši na intenzivno putovanje po SAD-u, Shelly će se suočiti s raznim izazovima, tako što će nadvladati vlastitu prošlost kako bi spasila budućnost čovječanstva.

Iskusite intenzivnu mješavinu bombastične akcije, borite se kroz zapuštene hotele u Albuquerqueu, istražujete napuštene objekte u Los Alamosu, osiguravate ulice Chicaga i još mnogo toga. Ovo okruženje oživljeno je nevjerojatnom količinom interaktivnosti, gdje su potpuno upotrebljiva računala, letovi helikoptera i igrivi arkadni strojevi – ovo su samo neki od primjera onoga što možete očekivati.

Imate na raspolaganju više od 20 jedinstvenih oružja, te od sada imate potpuno novu opremu poput sačmarica za probijanje oklopa, uređaja za ispaljivanje elektrificirane pjenaste mase i postavljanje dronova. Nadogradnjom oružja i modifikacijama s potpuno novim vatrenim mogućnostima dobit ćete potrebnu kontrolu za prevladavanje svake borbe na način koji odgovara vašem stilu igranja.

Tales of Kenzera: ZAU

Tales of Kenzera: ZAU je prvi projekt novoformiranog Surgent Studiosa, na čijem se čelu nalazi glumac Abubakar Salim (Raised by Wolves, Assassin’s Creed Origins). Sama igra zapravo predstavlja posvetu Salimovom preminulom ocu, a radi se o emotivnom side-scrolling platformeru u kojem se nalazimo u ulozi mladog šamana po imenu Zau, koji sklapa pakt sa Bogom Smrti kako bi preminulog oca vratio iz svijeta mrtvih.

Ova igra nas vodi na čarobno putovanje kroz prekrasan šareni 2.5D svijet, inspiriran drevnim pričama Bantu plemena. Tijekom svoje avanture, Zau će koristiti dvije različite vrste magije, neophodne za borbu i rješavanje zagonetki. Atmosfera podsjeća na onu iz Prince of Persia: The Lost Crown, pa ako ste uživali u toj igri, ZAU bi vam mogao pružiti slično iskustvo igranja.

Tales of Kenzera: ZAU je trenutno u razvoju za PlayStation 5, Xbox Series X/S, PC i Nintendo Switch, a u prodaji će se pojaviti 23. travnja ove godine.

Oddsparks: An Automation Adventure

Oddsparks: An Automation Adventure spoj je automatizacije i strategije u stvarnom vremenu za jednog igrača ili online co-op igranju. Ako volite graditi i rješavati male nerede, onda je ovo prava igra za vas. U Oddsparksu ćete dizajnirati automatizirane radionice i pustiti svoje Sparkse u rad na nošenju i izradi svega što vam može zatrebati.

Bez pokretnih traka, morat ćete vlastoručno upravljati prometom Sparka kako biste optimizirali svoje dizajne. Igra će vam pružiti mnoštvo alata koji će vam pomoći pri rješavanju logističkih izazova koje ćete susresti dok se bavite različitim zadacima.

Krenite u avanturu sa svojim Sparkovima u procedualno generiranim svjetovima. Susrest ćete se s neobičnim neprijateljima poput Spunniesa i Beelephanta dok istražujete raznolike biome. Uz to, pronađite zemaljske i magične resurse među zaboravljenim ruševinama i otvorite put za izgradnju i povezivanje svojih radionica.

Oddsparks izlazi 24. travnja za PC putem Steam Early Accessa.

Another Crab’s Treasure

Another Crab’s Treasure je soulslike avantura smještena u propadajući podvodni svijet. U ulozi raka pustinjaka Krila, morat ćete koristiti smeće oko sebe kao oklop kako biste preživjeli napade neprijatelja koji su mnogo veći od vas. Krenite u epsku potragu za blagom kako biste povratili svoju izgubljenu školjku i otkrili mračne tajne koje leže iza zagađenog oceana.

U ovom podvodnom društvu, smeće nije samo svakodnevna pojava, već i dragocjen resurs koji se koristi u raznim područjima, od mode do oružja. Međutim, zajedno sa smećem dolazi i tajanstvena infekcija poznata kao Gunk, koja prijeti cijelom oceanu.

Dok Kril istražuje ocean, otkrit će razne Umami tehnike – moćne napade koje je naučio od stanovnika mora. Osim toga, more skriva dubine koje nadilaze maštu. Prokrčite put kroz alge, koraljne grebene, gradove pješčanih dvoraca, pa čak i mračne ponore dubokog mora, sve kako biste povratili svoju dragocjenu školjku.

Another Crab’s Treasure bit će dostupan za PlayStation 5, Nintendo Switch, Xbox One, PC i Xbox Series X/S.

Pine Harbor

Priča u Pine Harboru odvija se u malom napuštenom ribarskom gradiću uz obalu sjevernog Atlantskog oceana, okruženom liticama, gustim borovim šumama i zamagljenim krajolicima. Nekada poznat kao živo i užurbano mjesto, grad je sada opustošen zbog tehnološke katastrofe, naseljen je samo čudovištima i rijetkim preživjelima koje ćete susretati kako napredujete kroz igru.

Vaša uloga u igri je navigirati kroz maglom obavijeni gradić Pine Harbor i njegovu okolicu. Tijekom putovanja, prikupljati ćete resurse i opremu kako biste poboljšali svoje izglede za preživljavanje tijekom svake noći. Istražujući grad i tamne šume koje ga okružuju, imat ćete priliku pružiti pomoć preživjelima te otkriti njihove tajne i priče.

Štoviše, već sada možete sami istražiti Pine Harbor jer je demo verzija igre dostupna na Steamu, dok će puna verzija izaći 25. Travnja u early accessu.

Manor Lords

Manor Lords je dugoočekivana city building strategija koju nam spremaju Hooded Horse i Slavic Magic, a koja će biti smještena u Europu tijekom XIV stoljeća. Igrače očekuje iznimno detaljan i autentičan svijet inspiriran srednjevjekovnim settingom, uz hrpu opcija i mogućnosti karakterističnih za ovaj tip igara.

To znači da ćemo imati na raspolaganju priličan broj resursa koje ćemo otkrivati i skupljati, a tu je, naravno, i gradnja raznih objekata i puteva te širenje ekonomskih aspekata. Naravno, kao i u svakoj strategiji koja drži do sebe, i ovdje nas očekuje i borba sa banditima i rivalskim klanovima koji žele da zauzmu vaš teritorij i resurse. Ta borba će se odvijati u stvarnom vremenu, a osim borbe sa protivničkim klanovima, vodit ćemo borbu i sa bolestima, divljinom te nemilosrdnim vremenskim uvjetima koje donose godišnja doba.

Manor Lords će od 26. travnja biti dostupan u Early Acccess fazi i to putem Steama i Microsoft Storea, a naći će se i u ponudi PC Game Passa. U pripremi i verzija za Xbox Series X/S, ali ista će na konzole i Xbox Game Pass stići naknadno, vjerojatno sa punom verzijom igre.